Intel-medewerker met 7360 LTE modemchip

‘Intel Inside’: 1.000 Intel-mensen werken aan iPhone 7-chip

Intel heeft een team van 1.000 medewerkers aan het werk gezet om de LTE-modemchip voor de iPhone 7 te maken. Voorheen werden de chips geleverd door Qualcomm.

De iPhone 7 kan zomaar een stickertje ‘Intel Inside’ krijgen. Volgens nieuwe informatie werken bij Intel maar liefst 1.000 mensen aan LTE-modemchips voor de volgende generatie iPhone. Het plan is om de 7360 LTE modemchip geschikt te maken voor de iPhone. Lukt dat, dan zou Intel wel eens de opdracht kunnen krijgen om het modem en een nieuwe system-on-a-chip voor Apple te maken. Het zou een flinke klap zijn voor Qualcomm, die de afgelopen jaren de modemchips leverde.


Intel-medewerker met 7360 LTE modemchip

Strijd tussen Qualcomm en Intel

In de huidige iPhone 6s zitten dan ook weer 9X45 LTE-chips van Qualcomm. Een van de mogelijkheden is dat Apple de chip door twee partijen wil laten maken, zodat ze niet te afhankelijk worden. In 2013 werd er ook al gepraat over plannen van Apple om te shoppen met de LTE-chips bij meerdere fabrikanten.

Het uiteindelijke doel van Apple is om een soc te maken, waarin zowel de cpu als het LTE-modem zijn geïntegreerd in één component. Daarbij neemt Apple een licentie op Intel’s LTE-technologie, zodat ze de soc in eigen huis kunnen ontwikkelen en er gewoon A10 op kunnen zetten. Apple houdt dat laatste proces liever in eigen huis, omdat ze erg goed zijn in verticale integratie en het ontwerpen van soc’s de afgelopen jaren hebben geperfectioneerd. Uit handen geven aan Intel zou niet verstandig zijn.

Ax-soc steeds verder geïntegreerd

Bij de iPhone 6s heeft Apple ook al een wat verdergaande integratie doorgevoerd: de M9 co-processor zit voortaan samen met de cpu op de A9-soc. Dat levert energiebesparing op en biedt nieuwe mogelijkheden, zoals Hé Siri gebruiken zonder aansluiting op stroom.

Bij de iPhone 6s liet Apple de soc maken door concurrent Samsung en chipfabrikant TSMC, terwijl ze losse LTE-modemchips kochten bij Qualcomm. Apple heeft de afgelopen jaren toptalent van bijvoorbeeld Infineon in huis gehaald, om zelf de soc’s te kunnen ontwerpen. Infineon, dat ontstaan is uit een spin-off van Siemens, leverde de 3G-modems voor de iPhone tot 2011. In dat jaar werd Infineon overgenomen door Intel en stapte Apple over naar Qualcomm.

Intel levert al de processoren van de iMac en MacBook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.