ios-9-logo

‘Nadruk bij iOS 9 ligt op stabiliteit en optimalisatie’

iOS 9 wordt een update met weinig nieuwe functies. De nadruk zal vooral liggen op stabiliteit en optimalisaties in iOS, zo zeggen bronnen.

ios-9-logoIn iOS 9 hoeven we niet veel nieuwe functies te verwachten. Apple zal de nadruk leggen op stabiliteit en het optimaliseren van het iOS. Dat zegt 9to5Mac op basis van bronnen. Na een aantal grote en ingrijpende updates is het tijd voor wat stabiliteit.


Sinds 2007 brengt Apple elk jaar een grote nieuwe iOS-versie uit. In iOS 7 zagen we een metamorfose qua uiterlijk en in iOS 8 werden allerlei geavanceerde functies toegevoegd. Maar al die grote veranderingen zijn niet goed bevallen: er waren veel problemen.

Verbeterde performance hard nodig

De snelheid waarmee nieuwe updates zijn verschenen hebben hun invloed gehad op de performance van iOS. Na iOS 8 werd over allerlei zaken geklaagd en de later verschenen bugfix-updates losten niet alle problemen op. Apple zou nu plannen hebben om bij iOS 9 vooral onder de motorkap te gaan sleutelen aan verbeteringen. Je moet daarom niet verbaasd zijn als blijkt dat iOS 9 straks geen grote, nieuwe functies bevat.

Maar misschien is dat ook niet erg: in iOS 8 werden genoeg nieuwe functies aangekondigd die nog veel verder uitgewerkt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan Apple Pay, HealthKit, HomeKit en CarPlay, die Apple nog op allerlei manieren verder kan uitbreiden. Bovendien verschijnt in april 2015 de Apple Watch en veel gebruikers en ontwikkelaars zullen zich daarop gaan focussen. Apple moet daarbij zorgen dat de samenwerking tussen het Apple Watch-besturingssysteem en de iPhone goed loopt.

Volgens bronnen hebben Apple’s iOS 9-ontwikkelaars de opdracht gekregen om zich vooral te richten op het oplossen van bugs, het verbeteren van de stabiliteit en de performance. Ook zou Apple zich hebben voorgenomen om de grootte van het updatebestand behapbaar te houden, zodat ook de miljoenen mensen met een 16GB-toestel nog kunnen updaten.

iOS 9: voor welke toestellen?

Daardoor ontstaat wel opnieuw de vraag voor welke toestellen iOS 9 geschikt zal zijn. Het zou voor Apple voordelen hebben als ze de iPhone 5c, de iPad 2, de eerste generatie iPad mini, de vijfde generatie iPod touch (en alle oudere apparaten) niet langer ondersteunen. Ze kunnen zich dan volledig richten op optimalisaties voor 64-bit chips (A7, A8, A9). Dat maakt het ontwikkelen van iOS een stuk makkelijker. Maar het zou ook tot boosheid onder gebruikers kunnen leiden. De iPhone 5c is nog niet eens zo lang op de markt.

We verwachten dat Apple tijdens WWDC 2015 (juni 2015) meer details vrijgeeft over iOS 9.

Lees ook ons Dossier iOS 9

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 februari 2015 om 23:40
Onderwerp
Categorie
iOS
39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.