‘Verwijderde chats WhatsApp niet echt gewist’

WhatsApp-gesprekken die je in de app verwijdert, worden toch niet helemaal van je toestel gewist. Dit blijkt uit onderzoek van de meest recente versie van WhatsApp. Zodra je een chat verwijdert, blijven er nog sporen achter op het toestel zelf.

Als je dacht dat een verwijderd WhatsApp gesprek compleet verdwenen was van jouw toestel, dan heb je het mis. Uit een onderzoek van onderzoeker Jonathan Zdziarski blijkt dat er na het verwijderen van een WhatsApp-chat nog delen op het toestel achterblijven. Dankzij speciale software is dit vervolgens terug te halen.

WhatsApp Privacy

Verwijderde WhatsApp-chats nog op toestel

Zodra je een WhatsApp-gesprek van je toestel verwijdert, is dit gesprek niet meer zichtbaar voor de doorsnee gebruiker. Echter blijkt nu dat het gesprek op dat moment toch niet helemaal lijkt te zijn verwijderd. In de meest recente versie van WhatsApp kan iemand met fysieke toegang tot het toestel de chatberichten terughalen. Bovendien worden berichten zonder harde encryptie in een backup in iCloud opgeslagen, waardoor gesprekken ook daar nog terug te halen zijn. Alleen het compleet verwijderen van de app zelf verwijdert al je gesprekken van het toestel.

Bekijk ook

WhatsApp is nu op alle toestellen beveiligd met end-to-end-encryptie

WhatsApp heeft de end-to-end-encryptie voor alle vormen van communicatie geactiveerd. Dit geldt voor alle toestellen met de meest recente versie van WhatsApp. Door deze beveiliging kan het bedrijf (en overheden!) niet meekijken bij jouw berichten.

WhatsApp focust zich sinds de toevoeging van end-to-end-encryptie op beveiliging. Deze vorm van beveiliging geldt echter alleen voor het verzenden van een bericht van het ene toestel naar het andere. Dat betekent dat de berichten op de iPhone zelf alsnog te bekijken zijn, omdat deze zonder encryptie opgeslagen worden. Overigens is WhatsApp niet de enige die zulke sporen nalaat, want ook iMessage doet iets soortgelijks. De sterk beveiligde app Signal laat echter geen sporen na. Overigens wordt Signal gemaakt door het bedrijf Open Whisper Systems dat ook verantwoordelijk is voor de end-to-end-encryptie van WhatsApp.

Bekijk ook

Chatapp Signal laat geen sporen na, constateert voormalig iPhone-hacker

De beveiligde chatapp Signal wordt aangeraden door bekende mensen in het hackers-circuit. Zo blijkt dat Signal geen sporen achterlaat op een iPhone, waardoor er geen persoonlijke gegevens achterhaald kunnen worden.

WhatsApp heeft het de laatste tijd vaak aan de stok gehad met Braziliaanse autoriteiten. De app werd daar meerdere malen op non-actief gezet, omdat het bedrijf beweerde geen gesprekken te kunnen afleveren aan de autoriteiten omdat deze via end-to-end-encryptie beveiligd zijn. Maar als je fysieke toegang tot een toestel met WhatsApp hebt, zijn gesprekken dus wel degelijk te achterhalen, zelfs als deze verwijderd lijken te zijn. WhatsApp wilde zelf nog niet reageren op het onderzoek.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 juli 2016 om 10:21
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.