WhatsApp helemaal zwart.

WhatsApp achtergrond wijzigen: zo maak je WhatsApp écht zwart

In WhatsApp kun je zelf een achtergrond voor je chats instellen. In deze tip lees je hoe je de WhatsApp achtergrond kunt wijzigen en welke wallpapers er allemaal zijn. We laten je ook zien hoe je de achtergrond van WhatsApp echt zwart maakt.

Als je je WhatsApp chats nog een extra persoonlijk tintje wil geven, dan kan dat met een WhatsApp achtergrond. In de instellingen van de app kies je zelf een geschikte WhatsApp wallpaper. Standaard worden er veel verschillende meegeleverd, maar je kunt ook een eigen foto instellen. We laten je stap voor stap zien hoe je een WhatsApp achtergrond kunt wijzigen en instellen. Ook maak je met deze instelling WhatsApp echt zwart met de donkere modus.

WhatsApp achtergrond instellen: Wallpaper wijzigen

Het wijzigen van je WhatsApp wallpaper is eenvoudig. Zo werkt het:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik rechtsonder op Instellingen.
 3. Kies voor Chats > Chatachtergrond.
 4. Tik nu op Kies een nieuwe achtergrond en maak een keuze.

Nieuwe WhatsApp achtergrond instellen

Welke wallpapers zijn er in WhatsApp?

Je kunt bij WhatsApp kiezen uit een aantal verschillende achtergronden. Er zijn vier categorieën:

 • Helder: Er zijn tientallen heldere achtergronden. Deze zijn ook helder als je de donkere modus gebruikt.
 • Donker: Batterij besparen of gewoon fan van donkere foto’s? Die vind je hier.
 • Effen kleuren: Ruim dertig verschillende effen kleuren in allerlei tinten.
 • Eigen foto’s: Je kunt ook kiezen uit je eigen fotobibliotheek.

Verschillende wallpapers van WhatsApp

Met de knop Standaard achtergrond kun je met één druk op de knop de standaardwallpaper opnieuw instellen. Je vindt deze ook helemaal onderaan bij de categorie Chatachtergronden.

Verschillende wallpaper bij licht en donker

Je kunt met WhatsApp verschillende wallpapers instellen: eentje voor de lichte modus en eentje voor de donkere modus. Het werkt vrijwel hetzelfde als een gewone wallpaper instellen, zoals we hierboven al uitlegden. Belangrijk is het volgende: als je, terwijl je de lichte modus geactiveerd hebt, een wallpaper instelt, geldt deze wallpaper ook alleen voor de lichte modus. Wil je een speciale wallpaper instellen die verschijnt als je de donkere modus actief hebt? Zorg er dan voor dat je de donkere modus inschakelt voordat je een nieuwe wallpaper kiest.

Donkere en lichte wallpaper voor WhatsApp

Met de schuif onder de donkere wallpaper kun je zelfs kiezen hoe gedimd de afbeelding moet zijn. Schuif je die helemaal naar rechts, dan is de achtergrond gitzwart. We hebben een aparte tip over hoe je de donkere modus van je iPhone en iPad instelt. Neem deze vooral even door als je nog niet bekend bent met die functie.

Bekijk ook

Zo gebruik je de donkere modus op je iPhone en iPad

In deze tip lees je hoe je de donkere modus op de iPhone en iPad werkt. We laten zien hoe je de instelling handmatig wijzigt, maar ook hoe je het automatisch kunt laten wijzigen afhankelijk van de tijd of zonnestand.

WhatsApp wallpaper zwart maken

Als je echt volledig een zwarte WhatsApp achtergrond wil, dan kan dat natuurlijk ook. Zo doe je dat:

 1. Activeer de donkere modus van je iPhone en open WhatsApp.
 2. Ga naar Instellingen > Chats > Chatachtergronden.
 3. Tik op Kies een achtergrond voor de donkere modus en stel een wallpaper in. Het maakt niet uit welke.
 4. Schuif het bolletje onder de voorbeeldfoto helemaal naar rechts.

Donkere of volledig zwarte wallpaper instellen voor WhatsApp

Wil je ook een zwarte wallpaper terwijl je de lichte modus gebruikt, sla dan deze afbeelding op. Stel deze vervolgens in als chatachtergrond terwijl je de lichte modus actief hebt.

Kan ik per chat een WhatsApp wallpaper kiezen?

De achtergrond die je via de instellingen van WhatsApp kiest, gelden voor alle gesprekken. Het is dus niet mogelijk om voor elke individuele chat een andere wallpaper te gebruiken.

WhatsApp achtergrond verdwenen

Heb je in WhatsApp zelf een unieke achtergrond ingesteld, maar is deze ineens verdwenen? Dan is er een aantal dingen dat je kan proberen:

 • WhatsApp backup opnieuw installeren: Controleer via WhatsApp > Instellingen > Chats > Reservekopie chats of er een recente backup is. Maak géén nieuwe backup met je verdwenen achtergrond. Verwijder WhatsApp dan van je telefoon en installeer hem opnieuw. Vervolgens zet je de backup met al je gesprekken terug. Hou er wel rekening mee dat berichten die je sinds de laatste backup verstuurd hebt, verloren gaan.
 • Stel de foto opnieuw in: Ga naar WhatsApp > Instellingen > Chats > Chatachtergrond om de eerder ingestelde foto opnieuw te selecteren.
 • Stel achtergrond opnieuw in: Had je eerder de standaard wallpaper maar heb je per ongeluk een andere ingesteld, dan gebruik je deze optie om hem terug te zetten naar de standaard. Doe dit via WhatsApp > Instellingen > Chats > Chatchtergrond > Kies een nieuwe achtergrond > Standaard achtergrond.

Wil je meer WhatsApp tips? Check dan onze round-up met de beste tips voor WhatsApp.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2023
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp