iPad Pro 2018 USB-C

USB-C op de iPad Pro: dit kun je aansluiten, dit werkt wel en niet

Dit heb je eraan

De nieuwste iPad Pro heeft een USB-C-aansluiting in plaats van Lightning. Wat zijn de voordelen daarvan en wat kun je er zoal mee doen? We duiken in de toepassingen van USB-C op de iPad Pro 2018.

USB-C op de iPad Pro

De iPad Pro 2018 heeft als belangrijkste vernieuwingen de toevoeging van Face ID en het vrijwel randloze Liquid Retina-scherm. Maar er is ook aan de onderkant iets veranderd: de Lightning-poort is vervangen door USB-C. Dat lijkt op het eerste gezicht onhandig, maar het biedt ook weer nieuwe mogelijkheden. Volgens Apple kun je er camera’s, muziekinstrumenten en zelfs docks op aansluiten en je kunt er zelfs je iPhone mee opladen. Niet elke USB-C-aansluiting is hetzelfde, dus is het goed om te weten welke kabels en accessoires je moet hebben. Hieronder lopen we de belangrijkste voordelen en mogelijkheden langs.

Dit zijn de voordelen van USB-C op de iPad Pro:

Praktische info over USB-C:

#1 Sneller opladen met USB-C

USB-C is geschikt voor hogere wattages dan een Lightning-kabel, tot wel 100 Watt. Daarom kun je zonder problemen een 87 Watt MacBook-adapter (85 euro) gebruiken om je apparaat op te laden. Dat geldt trouwens niet alleen voor de iPad 2018, maar ook voor eerdere Apple-producten die snelladen ondersteunen. De USB-C-adapter die Apple bij de iPad Pro 2018 meelevert is overigens 18 Watt, dus dat is nog lang niet het maximale.

Moshi USB-C kabels en adapter

Maar het is wel een verbetering ten opzichte van de USB-A lader die Apple altijd bij de iPads meeleverde. Die zat op 10 Watt. Je kunt nog steeds een losse USB-A lichtnetadapter bij Apple kopen voor 25 euro, maar die levert slechts 12 Watt. Wil je je iPad Pro sneller opladen, dan kun je een MacBook-adapter met USB-C gebruiken. Die verkoopt Apple ook los in meerdere uitvoeringen (vanaf 55 euro).

#2 Makkelijker aansluiten met USB-C

USB-C is in twee opzichten symmetrisch. Ten eerste is de connector zelf symmetrisch, dus je hoeft niet te checken of je ‘m goed erin steekt. Het past altijd. Ten tweede zit aan beide uiteinden van de kabel een USB-C-connector, dus je hoeft niet meer naar het juiste einde van de kabel te zoeken.

Dit kun je aansluiten op een iPad Pro met USB-C:

 • Oordopjes en headsets met kabel (eventueel met USB-C-adapter)
 • Digitale camera’s
 • Toetsenborden
 • USB-microfoons, voor bijvoorbeeld Garageband
 • Geheugenkaartlezers, voor het uitlezen van foto’s en video’s
 • Andere externe opslagmedia, maar alleen voor het inladen van foto’s en video’s
 • Externe schermen tot 5K (alleen DisplayPort en HDMI)
 • TV-schermen met HDMI-aansluiting
 • Kleine apparaten die je wilt opladen, zoals een iPhone of Apple Watch (max. 7,5 Watt)
 • Ethernet (verloopstuk nodig)
 • Hubs en docs
 • Audio-interfaces en MIDI-apparaten

Dit kun je niet aansluiten op een iPad Pro met USB-C:

 • Bluetooth-muizen
 • Externe opslagmedia en USB-sticks met documenten (iOS ziet alleen foto’s en video’s)
 • Printers
 • Thunderbolt 3-schermen zoals LG UltraFine 5K

iPad Pro USB-accessoires

#3 Een 5K scherm aansluiten op iPad Pro

Je kunt op de nieuwste iPad Pro’s een extern scherm aansluiten, tot wel 5K! Zo kun je je iPad gebruiken als tekentablet voor design, maar ook om iets te laten zien aan anderen. Sluit je de iPad Pro aan op een groter scherm, dan kun je bijvoorbeeld video’s afspelen. Apple lijkt de functie vooral te hebben gemaakt voor creatieve beroepen, zo blijkt uit de afbeeldingen. Met een aangesloten monitor kun je dankzij de ondersteuning van DisplayPort 1.3 tot een resolutie van 5120 x 2880 gaan. De USB-C-poort kan USB 3.1 Gen 2 datatransfers tot 10 Gbps aan.

Het is een kwestie van goed opletten bij de aanschaf van je nieuwe monitor. Het door Apple aanbevolen LG UltraFine 5K-scherm (€1399) heeft een USB-C-aansluiting, maar dit werkt niet. De kabel past weliswaar, maar het functioneert niet. De iPad verwacht namelijk DisplayPort of HDMI, terwijl het LG UltraFine-scherm met het Thunderbolt 3-protocol werkt.

Dat kan wat verwarrend zijn, want USB-C en Thunderbolt 3 hebben op het oog dezelfde aansluiting, maar de dataoverdracht kan via totaal andere specificaties verlopen. Wel kun je andere 4K/5K-schermen van LG aansluiten, als ze maar met DisplayPort/HDMI werken.

iPad Pro 2018 USB-C

Het mooie hiervan is dat je een soort werkstation op je bureau kunt inrichten, met een beeldscherm en hub, waarop je je veelgebruikte accessoires hebt aangesloten zoals, een USB-toetsenbord, speakers en een MIDI-apparaat of harddisk. Het enige wat je bij thuiskomst hoeft te doen is het aansluiten van je iPad Pro en je hebt een volledig functionerende werkplek.

De iPad Pro wordt overigens niet geleverd met USB-C displaykabels, maar je kunt die wel aanschaffen. Het werkt volgens informatie van Apple met elke USB-C naar HDMI of DisplayPort-kabel. Apple verkoopt onder andere een USB‑C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter (79 euro).

#4 Supersnelle datatransfer met USB-C

Een Lightning-aansluiting met USB 3.0 ondersteuning kan snelheden tot 5 Gbps aan.

De USB-C-connector die Apple op de nieuwe iPad Pro gebruikt ondersteunt een snelheid van 10 Gbps. Dat gaat dus lekker snel bij het leegtrekken van je camera of geheugenkaartje. Maar hou er wel rekening mee dat de zwakste schakel bepalend is voor de daadwerkelijke snelheid. Bij de nieuw aangekondigde USB‑C-naar-SD-kaartlezer (45 euro) zagen we namelijk dat het werkt op ‘UHS-II-snelheid’ en dat is 156MB/s full duplex of 312MB/s half duplex.

USB-C-accessoires voor je iPad Pro

#5 iPhone opladen met je iPad Pro
Je kunt met de iPad Pro 2018 je iPhone opladen. Dat kan handig zijn in noodsituaties als je nog even door moet en er geen stopcontact in de buurt is. De iPad wordt dan één grote powerbank.

Voor het opladen van je iPhone heb je wel een apart kabeltje nodig, namelijk een Lightning-naar-usb-c-kabel (25 euro). Heb je al een wat nieuwere MacBook, dan heb je waarschijnlijk al zo’n kabeltje liggen.

USB-C kabel

#6 Met USB-C kun je allerlei accessoires aansluiten

Voorheen kon je via de Lightning-poort wel kleine accessoires voorzien van stroom, bijvoorbeeld een Apple Pencil of geheugenkaartlezer. Maar als je een zwaarder apparaat aansloot kreeg je al snel een melding dat het apparaat te veel stroom trok. De nieuwe USB-C-poort heeft een veel hogere output, zodat je er ook grotere apparaten mee kunt aansluiten en opladen. Het werkt zelfs met USB-C-hubs en externe harddisks.

Je kunt bijvoorbeeld toetsenborden, MIDI-apparaten, Ethernet-adapters, camera’s, usb-sticks en externe harde schijven aansluiten. Dit werkt standaard alleen met foto’s en video’s. Wil je meer doen, dan heb je gespecialiseerde apps voor bestandsbeheer nodig. Fabrikanten zoals SanDisk en Seagate leveren die mee bij hun opslagproducten. Ook is het zo, dat als je zware apparaten wilt aansluiten, je beter gebruik kunt maken van een powered USB-C-hub, zodat je de accu van de iPad Pro niet te snel leegtrek.

Praktische info: USB-C, Thunderbolt, DisplayPort?

Het is bij USB-C wel even opletten, want het is niet zo dat alles wat eruit ziet als USB-C ook daadwerkelijk gaat werken. Je kunt een Thunderbolt-accessoire aansluiten op een USB-C-poort en erachter komen dat het niet werkt. Ook kan het zijn dat het maar gedeeltelijk werkt en heb je een Thunderbolt 3-poort nodig om er volop van te profiteren. Vaak kun je het verschil tussen een USB-C en een Thunderbolt 3-kabel niet goed zien.

Dit komt omdat een USB-C-connector er precies uit ziet als een Thunderbolt 3-connector. De specificatie van USB-C houdt in dat er bovenop de normale USB-functies ook nog extra functionaliteit bovenop kan zijn toegevoegd, zoals Thunderbolt of DisplayPort.

Wat is USB 3.1 gen 2

Apple spreekt bij de iPad Pro 2018 over USB-C. De kabel heeft echter een eigen specificatie en dit geval gaat het om USB 3.1 gen 2. Dit maakt datasnelheden tot 10 Gbps mogelijk.

Bij USB-A was er ook al onderscheid tussen 2.0 en 3.0: dezelfde aansluiting, maar verschillende snelheden. De Lightning-aansluiting die Apple in de meeste producten gebruikt ondersteunt USB 3.0 en heeft een maximale snelheid van 5 Gbps.

Voor muziek zal 5 Gbps voldoende zijn, maar voor 4K en 5K displays heb je hogere snelheden nodig en dan is 10 Gbps mooi meegenomen. Ga je nog meer accessoires mogelijk aansluiten, dan is de hogere snelheid eveneens welkom.

Hoe werkt het met USB-C-hubs?

Apple wekt graag de indruk dat de iPad Pro een MacBook-vervanger is. Maar er zit slechts één USB-C poort in, dus dat betekent dat je niet alles kunt aansluiten. Je zult dus vaak (net als bij de 12-inch MacBook) een USB-C-hub nodig hebben. Dat biedt je de mogelijkheid om meerdere USB-C-apparaten tegelijk aan te sluiten en bovendien zitten er vaak nog poorten in om je oudere accessoires met USB-A-aansluiting te blijven gebruiken.

HyperDrive USB-C-hub en Qi-lader voor MacBook.

Omdat de MacBooks al langere tijd USB-C gebruiken heb je tegenwoordig keuze uit een enorm aanbod van USB-C hubs, bijvoorbeeld van de Nederlandse fabrikant Xtorm (35 euro). Let wel op dat ze USB 3.1 gen 2 ondersteunen, want dan heb je de hoogst mogelijke snelheid. Ook belangrijk is om te letten op de pass-through power. Je kunt dan een stroomadapter aansluiten op de hub, die vervolgens zorgt dat je iPad opgeladen blijft én stroom geeft aan alle aangesloten accessoires.

Waarschijnlijk werken alle hubs die voor de MacBooks zijn gemaakt ook met de iPad Pro 2018, maar dat is een kwestie van uitproberen. Zodra we ons reviewexemplaar van de iPad Pro in handen hebben gaan we ermee aan de slag.

De iPad Pro 2018 in 11-inch en 12,9-inch is nu in pre-order verkrijgbaar op de website van Apple vanaf €899.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorieën Accessoires, Devices, Diensten
Onderwerpen ipad pro, usb-c
Device iPad Pro 2018