iPad Pro USB-accessoires

Zo kun je je iPhone en iPad aansluiten op een MacBook met USB-C

Drie opties

Heb je de MacBook Air 2018 gekocht of een andere MacBook met USB-C poorten? Dan gaat het opladen van je iPhone en iPad net iets anders dan je gewend bent. Je hebt er een speciale kabel of adapter voor nodig, die Apple niet meelevert.

iPhone aansluiten op je MacBook

De MacBook Air 2018, 12-inch MacBook en de recente MacBook Pro’s beschikken over Thunderbolt 3-poorten van het type USB-C. Je kunt niet meer de kabel gebruiken die bij je iPhone wordt geleverd, want die heeft een USB-A aansluiting. Er zijn meerdere oplossingen voor. Zo kun je bijvoorbeeld een extra kabel aanschaffen of een USB-C-hub. Hieronder vind je de opties om toch onderweg je iPhone te kunnen aansluiten op je MacBook.

Eigenlijk is het gek dat Apple nog steeds een USB-A-kabel meelevert bij de iPhone, want de overstap naar USB-C op de MacBook werd al een aantal jaren geleden gemaakt. Bovendien hebben de meeste mensen al wel genoeg van dergelijke kabeltjes thuis liggen, terwijl je USB-C-naar-USB-A apart zult moeten aanschaffen.

#1 Kabel
Ben je van plan om vaker je iPhone aan te sluiten op de MacBook, dan kun je voor 25 euro de USB‑C-naar-Lightning-kabel aanschaffen. Dit is de meest simpele oplossing, met een kabeltje dat je ook nog in combinatie met je MacBook-adapter kunt gebruiken om te snelladen. Je kunt kiezen uit een kabellengte van 1 meter of 2 meter. Uiteraard zit je niet aan Apple vast, maar zou je ook kunnen kiezen voor kabeltjes van andere aanbieders. Heb je een iPad Pro 2018? Dan heb je een andere kabel nodig, namelijk USB-C-naar-USB-C (eveneens 25 euro).

Bekijken: USB‑C-naar-Lightning-kabel (25 euro)

USB-C Lightning-kabel

#2 Adapter
Je zou ook kunnen kiezen voor de USB-C-naar-USB-adapter (ook 25 euro), die ervoor zorgt dat je je bestaande kabel kunt blijven gebruiken. Dit is wat ons betreft een minder mooie oplossing, omdat je in feite twee accessoires nodig hebt. Bovendien raak je zo’n adapter snel kwijt en is hij vrij prijzig. Je kunt ermee opladen en syncen, dus je kunt nog steeds je iPhone koppelen met iTunes. Voordeel van deze adapter is wel dat je nog meer (oude) accessoires kunt aansluiten die met een normale USB-A-aansluiting werken, zoals een geheugenkaartlezer. Ook hier geldt dat je in plaats van Apple’s oplossing ook een third party-adapter kunt aanschaffen, bijvoorbeeld van Anker of Aukey.

Bekijken: USB-C-naar-USB-adapter (25 euro)

USB-C naar USB-A adapter

#3 Hub
In plaats van een adapter zou je natuurlijk ook kunnen kiezen voor een USB-C-hub. Er zijn ondertussen genoeg ‘multipoort’ adapters op de markt, die meestal hub worden genoemd. Apple verkoopt er zelf eentje op de website van Belkin (80 euro), maar die vinden wij vrij groot, prijzig en beperkt. Je bent beter af met een multifunctionele hub met verschillende poorten zoals USB-A, USB-C en een geheugenkaartlezer. Bekende merken zijn Xtorm, Satechi en Hyper. Ze zijn er met en zonder kabeltje, net wat jij het handigst vindt. De modellen met kabeltje zijn het meest flexibel, maar zijn ook het meest rommelig op je bureau.

USB-C-Hub

Bij Coolblue vind je ze onder de categorie ‘Docking stations voor laptop‘ en bij MediaMarkt heten ze gewoon ‘USB hub‘ maar let dan wel even op dat het met USB-C werkt, want er staan ook gewone USB-A-hubs tussen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen adapter, kabel, usb-c