iPhone toegangscode invoeren

Vergeetachtig? Deze iOS 17-functie gaat je helpen

Als je de toegangscode van je iPhone wijzigt, kan het zijn dat je 'm alweer snel bent vergeten. iOS 17 geeft je 72 uur de tijd om terug te gaan naar je oude code.

Oude toegangscode blijft nog 72 uur geldig

De nieuwe functie is bedoeld voor mensen die een nieuwe toegangscode hebben gekozen en die daarna alweer snel zijn vergeten. iOS 17 biedt de oplossing: je krijgt gedurende 72 uur de tijd om nog je oude toegangscode te gebruiken. Dit is minder veilig, want als je erachter bent gekomen dat iemand jouw toegangscode weet, wil je zo snel mogelijk een nieuwe instellen. Zonder dat de oude nog een tijdje geldig is. In de Instellingen-app kun je gelukkig ervoor zorgen dat de oude toegangscode direct ongeldig wordt.


Je hebt voortaan dus twee keuzes:

  • Vergeetachtige mensen kunnen hun oude code nog 72 uur blijven gebruiken.
  • Mensen die veiligheid belangrijker vinden, kunnen zorgen dat de oude code meteen ongeldig wordt. Hiervoor ga je naar Instellingen > Face ID en toegangscode > Verwijder vorige toegangscode nu.

Oude toegangscode 72 uur geldig

Heb je deze functie ingeschakeld en voer je iOS 17 een foute toegangscode in, dan krijg je de optie om je oude toegangscode in te voeren. Daarna heb je de mogelijkheid om weer een nieuwe code te kiezen (die je hopelijk wel kunt onthouden).

Apple kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen, omdat het (zoals bekend) mogelijk is om met alleen de toegangscode van een iPhone allerlei dingen te wijzigen. Zo kun je het wachtwoord van een Apple ID wijzigen en allerlei accounts resetten, waardoor de werkelijke eigenaar van een account geen toegang meer heeft. Het kwam in het nieuws door een artikel bij de Wall Street Journal, waarin enkele mensen aan het woord kwamen die slachtoffer waren geworden van ‘toegangscode afkijken’. Apple’s softwarebaas Craig Federighi beloofde toen dat Apple “andere mogelijkheden onderzoekt om dit op te lossen”.

Toegangscode resetten binnen 72 uur

Maar de nieuwe functie brengt juist nieuwe gevaren met zich mee. Als je erachter bent gekomen dat anderen je toegangscode weten, is het een kleine moeite om de code te wijzigen. Je moet er voortaan wel aan denken om de oude code dan meteen ongeldig te maken. Wel kan de functie van pas komen voor ouders met kinderen: als een kind opzettelijk de toegangscode van een iPhone of iPad heeft gewijzigd heb je als ouder nog de mogelijkheid om weer toegang te krijgen tot het apparaat. En als je nogal vergeetachtig bent of met vergeetachtige huisgenoten te maken hebt, kan het ook van pas komen. Zonder de toegangscode ben je namelijk in de aap gelogeerd.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.