Time Machine-backup mappen overslaan

Deze mappen kun je overslaan bij een Time Machine-backup

Bij Time Machine-backups kun je bepaalde bestanden en mappen overslaan. Welke mappen kun je uitsluiten, om je backups veel sneller te maken?

Als je een backup met Time Machine maakt, kun je daarbij allerlei bestanden uitsluiten van de backup, zodat het proces sneller gaat. Maar voor welke mappen en bestanden geldt dat? Wij geven je tips welke mappen je waarschijnlijk kunt overslaan.

Time Machine-backup mappen overslaan

Time Machine backupt niet alles

Het maakt eigenlijk niet uit of je backups maakt met Time Machine of met een andere dienst. Het neemt altijd veel tijd in beslag. Gelukkig zijn er allerlei mappen die je kunt overslaan bij een backup, zodat het net iets sneller gaat.

Standaard neemt Time Machine systeembestanden en de Prullenbak niet mee, maar er zijn nog veel meer mappen die je eigenlijk niet hoeft te backuppen. Denk daarbij aan Dropbox, iCloud en Google Drive, omdat je daarvan al backups hebt op een andere plek. Ook virtuele machines, Steam-bibliotheken en je download-map kun je meestal overslaan. Dat geldt ook voor grote apps zoals Office en Creative Suite. Mocht er iets misgaan, dan kun je ze makkelijk weer downloaden bij de aanbieder zelf.

Je kunt zelf bepalen hoe extreem je het wilt doen: alle systeembestanden en alle apps uitsluiten? Of toch liever iets meer, zodat je bij problemen niet meer alles handmatig hoeft te downloaden? De keuze is aan jou. Hoe je bestanden kunt uitsluiten bij Time Machine-backups hebben we in een apart artikel beschreven:

Van deze mappen maakt Time Machine geen backup

Zoals gezegd: er zijn een aantal mappen die Time Machine zelf al uitsluit bij het maken van een backup. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Prullenbak, cache, logbestanden en indexbestanden.

Wil je precies weten welke bestanden zijn uitgesloten van de backup, dan bekijk je het als volgt. Open de Terminal via Programma’s > Hulpprogramma’s > Terminal en bekijk de inhoud van het volgende plist-bestand:

/System/Library/CoreServices/
backupd.bundle/Contents/Resources/
StdExclusions.plist

Time Machine onderdelen backup uitsluiten

Deze mappen kun je overslaan in een Time Machine-backup

Maar er zijn nog veel meer mappen die je kunt overslaan bij het maken van een backup. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

#1 Online opslagdiensten

Mappen van Dropbox, OneDrive, Google Drive en iCloud zijn vaak al op twee locaties opgeslagen: op je lokale opslagruimte en online. Synchroniseer je bestanden, dan hoef je er geen backup van te maken. Bij de meeste online opslagdiensten kun je gewiste bestanden nog terughalen. Hiervoor geldt wel een beperkte periode, bijvoorbeeld 30 dagen bij Dropbox.

#2 Virtuele machines

Heb je virtuele machines gemaakt om Windows of Linux op je Mac te kunnen gebruiken, dan hoef je die ook niet te backuppen. Elke virtuele harddisk is een bestand van meer dan 20GB, die je telkens opnieuw gaat backuppen. Maak liever een eenmalige backup en neem het daarna niet meer mee in je Time Machine-backups.

#3 Steam-bibliotheken en andere games

Speel je Steam-games, dan hoef je die niet te backuppen. Gaat er iets mis, dan kun je ze via Steam opnieuw downloaden. De Steam-games worden bewaard in een verborgen Library-map op je Mac:

~/Library/Application Support/Steam

De games zelf staan in de steamapps-map. De game save-bestanden staan op een andere plek in de Library-map, dus die raak je niet kwijt als je de Steam-map uitsluit. Ook andere games hoef je niet steeds te backupppen, omdat je vrij groot zijn en je ze makkelijk weer opnieuw kunt downloaden. Dit werkt het makkelijkst als je alle games in een aparte map zet en die map voortaan uitsluit bij Time Machine-backups.

#4 Grote bestanden die je makkelijk terugkrijgt

Toepassingen zoals Microsoft Office en Adobe Creative Suite hoef je niet steeds opnieuw te backuppen. Mocht er iets misgaan, dan kun je de software beter opnieuw downloaden. Vooral bij apps waar regelmatig updates van uitkomen is het onzin om van elke nieuwe versie een backup te maken. Ook grote film- en videobestanden die je makkelijk weer kunt downloaden, kun je in een aparte map zetten die je voortaan uitsluit van de backup.

#5 Downloads-map

De Downloads-map is voor veel mensen een plek waar ze veel tijdelijke bestanden neerzetten, net als op het Bureaublad. Vaak heb je ze niet meer nodig en hoef je er dus ook geen backup van te maken. Maak er daarom een gewoonte van om bestanden die je wél wilt bewaren op een aparte plek op te slaan (bijvoorbeeld in de map Documenten), zodat je geen backup meer van de Downloads-map hoeft te maken.

Time machine lijst uitzonderingen

#6 Alle systeembestanden en apps

Of je alle systeembestanden en apps wil uitsluiten is een kwestie van voorkeur. Wil je bij problemen makkelijk weer de Mac herstellen vanuit een Time Machine-backup, dan is dit een veel te extreme aanpak. Maar het kan wél als je opslagruimte tekort komt, al zou je dan ook erover na kunnen denken om een grotere harddisk te kopen.

Het uitsluiten van de systeembestanden doe je door de System-map op je schijf op te nemen in de lijst met mappen die Time Machine bij de backup moet overslaan. Alle systeembestanden zullen dan worden uitgesloten van de backup. Mocht er iets misgaan, dan moet je macOS opnieuw installeren, maar misschien heb je dat ervoor over. Je bespaart er in ieder geval een hoop opslagruimte tijdens je backup mee. Uiteindelijk gaat het om de dingen die niet te vervangen zijn, zoals persoonlijke documenten en foto’s. De rest kun je opnieuw downloaden.

Via: How To Geek

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorieën Internet, Mac
Onderwerpen backup, time machine