Rekenmachine-app op iPhone

Haal meer uit de Rekenmachine-app op je iPhone met deze tips

Haal meer uit de Rekenmachine-app op de iPhone met deze handige tips! Kopieer het resultaat van de berekening, gebruik de backspace-functie en meer.

Rekenmachine-tips voor de iPhone

We gebruiken hem allemaal wel eens: de Rekenmachine-app op de iPhone. Of je nou een lange rekensom wil oplossen of even snel een percentage van iets wil uitrekenen, de Rekenmachine-app komt op allerlei momenten van pas. Maar je kunt meer doen met de Rekenmachine-app op de iPhone dan je misschien denkt. In dit artikel vind je handige tips waarmee je nog makkelijker je berekeningen uitvoert.

  1. Resultaat van een berekening kopiëren
  2. Snel een tikfout herstellen
  3. Fooien berekenen
  4. Wetenschappelijke calculator
  5. Snelle toegang
  6. Spotlight
  7. Functies via het Rekenmachine-icoon
  8. Rekenmachine-app verwijderen

#1 Resultaat van een berekening kopiëren

Heb je een moeilijke berekening gemaakt, dan wil je het eindresultaat misschien overnemen in een andere app. Wat te doen… overtikken? Welnee, je kunt het getal dat in beeld staat eenvoudig kopiëren naar een andere app door er even op te drukken. Dit kopiëren werkt op dezelfde manier als in andere apps. Je kunt in de rekenmachine zowel kopiëren als plakken, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien. Je kunt dus ook een getal van een andere app kopiëren en plakken in de rekenmachine, zodat je niet over hoeft te typen. Zo heb je minder kans op fouten! En er is nog een andere manier om het resultaat te kopiëren (zie tip #5).

Rekenmachine: kopiëren en plakken

#2 Snel een tikfout herstellen

Deze klassieker kent niet iedereen: om een tikfout in de Rekenmachine-app te herstellen hoef je niet alles te wissen. Veeg gewoon over het scherm van links naar rechts om het laatst ingetikte cijfer weg te halen. Het ongedaan maken werkt alleen met getallen.

https://www.iculture.nl/tips/calculator-tikfout-herstellen/

#3 Fooien berekenen met de Rekenmachine-app en Siri

Zit je in een restaurant en wil je snel de fooi berekenen, dan kun je dat op twee manieren doen: met Siri of met de Rekenmachine-app. Siri is misschien niet zo geschikt, als er allemaal mensen om je heen zitten. Toch kan het een snelle manier zijn als je op een rekening de fooi moet invullen. Vraag aan Siri: “Wat is 15% van €83,45” en je hebt meteen het antwoord. Je zou het ook met de Rekenmachine kunnen doen: 83,45 x 0,15.

De rekenmachine op de Apple Watch heeft zelfs speciale functies voor fooien berekenen en de rekening splitsen. Je kunt dus eenvoudig dergelijke berekeningen maken zonder dat je je iPhone uit je broekzak hoeft te halen.

Rekening splitten op je Apple Watch

#4 Wetenschappelijke calculator

Je krijgt veel meer functies tot je beschikking als je de iPhone een kwartslag draait. Dan komt de wetenschappelijke calculator tevoorschijn waarmee je logaritmes en andere geavanceerde wiskundige functies aan kunt. Zoek je meer opties, dan zijn er ook wiskunde-apps om vergelijkingen op te lossen of rekenmachine-apps van derden, die wat uitgebreider zijn.

Bekijk ook

Wetenschappelijke rekenmachine op de iPhone gebruiken

Je iPhone bevat een wetenschappelijke rekenmachine die je met het kantelen van je iPhone tevoorschijn haalt. Hoe gebruik je deze calculator?

#5 Snelle toegang tot Rekenmachine-app

Als je de calculator op je iPhone extra snel wil openen, dan kan dat bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel. Je kunt een knop aan het Bedieningspaneel toevoegen van de Rekenmachine-app, zodat je altijd en overal de app kan openen. Je hoeft dan alleen maar van rechtsboven naar beneden (of van beneden naar boven op thuisknop-iPhones) te vegen en de Rekenmachine-knop aan te tikken.

Je zou zelfs nog iets verder kunnen gaan, door de Rekenmachine-app als knop toe te voegen aan je toegangsscherm. Je kan bijvoorbeeld de Camera-knop vervangen, zodat de rekenmachine geopend wordt zodra je op die knop drukt. Maar er is één groot nadeel: je kan geen foto’s meer maken met de standaard Camera-app. Je maakt namelijk gebruik van een omweg, doordat je via een Siri Shortcut automatisch de Rekenmachine-app laat openen zodra de Camera-app geopend wordt. Maar als je een andere camera-app gebruikt, is dat niet zo’n probleem. Je kunt hiervoor de stappen in deze tip gebruiken en dan bij de desbetreffende instelling kiezen voor de Rekenmachine-app.

De Rekenmachine-app zit als het ware ook ingebouwd in Spotlight, de algemene zoekfunctie van je iPhone. Veeg vanaf het midden van het beginscherm naar beneden en typ in de zoekfunctie je berekening in. Het resultaat verschijnt meteen bovenin beeld. En als je daarop tikt, wordt dit resultaat ook meteen geopend in de Rekenmachine-app.

Bekijk ook

Zo voer je in Spotlight berekeningen uit op iPhone, iPad en Mac

Wil je een berekening uitvoeren en biedt de Rekenmachine-app niet wat je zoekt? Wist je dat je met Spotlight ook allerlei berekeningen en conversies kunt opvragen? Het werkt zowel op de iPhone en iPad als op de Mac.

#7 Functies voor het Rekenmachine-icoon

Als je vinger op het appicoon van de rekenmachine legt of drukt, krijg je wat extra opties tot je beschikking. Je kunt dan de uitkomst van de laatste berekening kopiëren. Dit werkt ook vanuit het Rekenmachine-icoontje in het Bedieningspaneel. Zo kun je het resultaat makkelijk overnemen in een andere app.

Rekenmachine-icoon functies

#8 Rekenmachine-app verwijderen

Gebruik je de standaard calculator op je iPhone nooit, omdat je fan bent van een van de vele alternatieve rekenmachine-apps? Dan kun je de Rekenmachine-app verwijderen van je iPhone. Leg je vinger even op het icoontje totdat deze begint te wiebelen en tik op het rode minnetje. Je kan ook je vinger van het scherm halen zodra het Quick Action-menu verschijnt en dan tikken op Verwijder app.

Rekenmachine-app verwijderen van iPhone

Meer over Rekenmachine-apps lees je hier: