Valuta omrekenen met Spotlight

Valuta en eenheden omrekenen zonder speciale apps

Sinds iOS 16 nog makkelijker
Je kunt met je iPhone allerlei eenheden en valuta omrekenen, zonder dat je een speciale app nodig hebt. In deze tip lees je wat de mogelijkheden zijn wat betreft omrekeningen.

Omrekenen met je iPhone

Met de iPhone een eenheid of valuta omrekenen is zo gepiept. Je doet dat met Spotlight, de ingebouwde zoekfunctie van Apple. Sinds iOS 16 kan het echter ook op nog een manier. Je kunt bijvoorbeeld valuta omrekenen naar dollars, euro’s en yen of afstanden van inches naar centimeters.

In de App Store vind je allerlei apps waarmee je eenheden en valuta kunt omrekenen. Ze zijn erg populair, maar eigenlijk heb je ze niet nodig. Een voordeel van speciale apps is dat je ze vaak ook offline kunt gebruiken, maar je moet dan wel regelmatig een internetverbinding hebben om de nieuwste valutakoersen op te zoeken.

Valuta en eenheden omrekenen vanuit apps

Het is sinds iOS 16 nog makkelijker om snel iets om te rekenen. Ontvang je van je Amerikaanse vriend(in) een weerbericht met daarin Fahrenheit? Tik dan simpelweg op de eenheid en je ziet meteen de omrekening naar Celsius en zelfs Kelvin. Hetzelfde geldt voor eenheden zoals meters, inches, liters en Amerikaanse cups. Het werkt ook in andere apps, maar alleen als de app de juiste tekstopmaak gebruikt.

Eenheden omrekenen via tekst of met Livetekst in iOS 16.

Daarnaast kun je ook je camera op een eenheid richten en Livetekst activeren. Je iPhone zal automatisch de eenheden herkennen en onderstrepen. Tik erop om de omrekening te bekijken. Dit komt bijvoorbeeld van pas in een restaurant waar je geen chocola kunt maken van de bedragen op de menukaart.

Bekijk ook

Livetekst in foto's en video's: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

Omrekenen van valuta met Spotlight

Deze manier van omrekenen bestaat al lange tijd op de iPhone. Om omrekeningen te maken, hoef je alleen Spotlight te activeren en je kunt beginnen met typen. Dit doe je door het startscherm met al je apps even naar beneden te vegen tot het toetsenbord verschijnt. Typ je vervolgens in het zoekscherm ‘$100’ of ‘100 USD’, dan geeft de iPhone of iPad vanzelf weer hoeveel euro’s dat is. Dit is afhankelijk van de regio-instellingen van je toestel.

Wil je liever weten hoeveel Japanse Yen $100 is, dan kun je in de zoekbalk ‘$100 naar ¥’ invullen. Nou kunnen we ons voorstellen dat je het ¥-teken niet altijd onder een makkelijk te bereiken knop hebt. Maar gelukkig kun je ook ‘$100 naar yen’ of ‘$100 naar JPY’ gebruiken. Je kunt op dezelfde manier ook eenheden omrekenen, zoals bijvoorbeeld ‘1 liter in cups’.

Valuta omrekenen met Spotlight

Ben je voor langere tijd in het buitenland? Dan kun je via Instellingen > Algemeen > Taal en regio het land als regio instellen, waardoor hij automatisch valutaberekeningen naar de lokale valuta omzet.

Wil je liever een aparte app voor het omrekenen van valuta? Dan hebben we voor je een lijst met valuta-omrekenapps. Behalve op de iPhone en iPad, werkt het omrekenen van valuta en eenheden met Spotlight ook op de Mac. Druk simpelweg op Command + Spatie of het vergrootglas in de menubalk. Meer over rekenen met Spotlight lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Zo voer je in Spotlight berekeningen uit op iPhone, iPad en Mac

Wil je een berekening uitvoeren en biedt de Rekenmachine-app niet wat je zoekt? Wist je dat je met Spotlight ook allerlei berekeningen en conversies kunt opvragen? Het werkt zowel op de iPhone en iPad als op de Mac.