iPad in fel zonlicht gebruiken, oplossingen voor spiegelend scherm

Het iPhone- en iPad-scherm is door het spiegelende scherm soms moeilijk leesbaar in fel zonlicht en op het strand. Met deze tips wordt lezen in fel zonlicht makkelijker.

Spiegelend iPad-scherm

De iPad heeft een spiegelend scherm en is daardoor soms moeilijk in de zon te lezen. Hoewel Apple de afgelopen jaren de schermtechnologie van de iPad heeft verbeterd, heb je toch vaak last van spiegeling. Wat valt eraan te doen? Dat lees je in dit artikel.

Spiegelend iPad-scherm in fel zonlicht

Als je de minste kans wil op spiegeling op je iPad-scherm, dan kun je het beste kiezen voor een van de meest recente iPad Pro-modellen. Alle iPad Pro-modellen en de iPad mini 4 hebben een antireflectie-coating.

De 9,7-inch iPads uit 2018 en 2017 hebben niet zo’n extra coating over het scherm, waardoor deze modellen het meeste last hebben van reflectie. De iPad Air 2 uit 2014 heeft nog wel zo’n antireflectiecoating.

iPad met spiegelend scherm buiten lezen

Hoe pas ik de helderheid aan bij spiegelend iPad-scherm?

Om in de zon het iPad-scherm goed te kunnen aflezen, kun je de helderheid maximaal zetten via het Bedieningspaneel of via Instellingen > Beeldscherm en helderheid.

Je zou ook kunnen kiezen voor een andere instelling in de app, bijvoorbeeld een sepia achtergrond met zwarte letters. In onze tip over de schermverlichting aanpassen lees je hoe je alles over het instellen van de helderheid op iPhone en iPad.

Werkt een screenprotector tegen spiegelend scherm?

Een alternatieve oplossing is het gebruik van matte (anti-glare) screenprotectors voor de iPad. Daarmee wordt het scherm echter niet beter verlicht, maar het voorkomt wel vervelende spiegeling.

Speciale bril tegen spiegelend scherm

Gebruik een zonnebril met polariserende glazen als je de iPad buitenshuis wilt gebruiken. Deze zorgen dat je het scherm beter kunt aflezen met minimale spiegeling. Maar ze beschermen je ogen ook tegen de UV-stralen. Je moet dan wel het scherm onder de juiste hoek bekijken, zodat het scherm niet wordt geblokkeerd.

Je kunt ook een passieve 3D-bril dragen als je de iPad buitenshuis gebruikt. Ook deze blokkeren het polariserende licht en zorgen dat je het iPad-scherm beter kunt aflezen. Deze brillen zien er wel opvallend uit, dus alleen gebruiken in eigen tuin.

Spiegelend iPad-scherm in de schaduw

IKEA Skubb bakEen simpele oplossing: gebruik een parasol of een iPhone-case die dienstdoet als ‘zonneklep’ voor de iPad. Dat voorkomt dat er direct zonlicht op het scherm schijnt. Wil je langere tijd op je iPad werken, dan kan het helpen om de iPad in een zwarte doos te gebruiken, zoals de IKEA Skubb-box. Dit werkt het beste als je aan een tafel zit en de doos gekanteld op tafel zet.

Je stoel of ligbed verplaatsen zodat er geen direct zonlicht over je schouder op het scherm schijnt, kan ook helpen. De spiegeling zal dan niet helemaal verdwenen zijn, maar als je genoeg schaduw opzoekt is het al een stuk beter te lezen.

De iPad is niet geschikt om langdurig in de zon te lezen. Los van het feit dat het vermoeiend is om het scherm af te lezen, kan de iPad op het strand makkelijk oververhit raken. Er verschijnt dan een melding in beeld dat de iPad oververhit is en eerst moet afkoelen.

Alternatief: ereader met E-Ink-scherm

Apple iPad versus Amazon KindleOndanks deze tips blijven ereaders zoals de Kindle beter geschikt om in de zon te lezen. Ze maken vaak gebruik van een andere schermtechnologie, namelijk E-Ink.

De Kindle is daardoor geschikter voor buitenshuis en de iPad is beter voor binnenshuis. Ben je iemand die lange dagen op het strand ligt en ebooks wil lezen, dan loont het de moeite om een goedkope ereader aan te schaffen. Let wel op dat de ebooks op beide apparaten te gebruiken zijn. Bij Amazon kun je Kindle-boeken aanschaffen, die je zowel op de Kindle-reader als op de iPad, iPhone en andere apparaten kunt lezen. De boeken die je in de iBookstore van Apple koopt, zijn alleen op de apparaten van Apple te lezen.

Een Kindle heeft echter weer een ander probleem: de meeste ereaders kun je ‘s avonds bij schemering en in bed niet zomaar lezen. Omdat er vaak geen achtergrondverlichting in het scherm aanwezig is, zul je een bedlampje moeten gebruiken om het scherm te bekijken. Bedenk daarom wat voor jou het belangrijkst is: in de zon lezen (ereader is ideaal) of ‘s avonds in bed lezen (iPhone en iPad zijn ideaal).

Er zijn ereaders van andere merken die wel achtergrondverlichting hebben en meerdere bestandsformaten aankunnen, zoals de Kobo Glo.

Een ander punt om te overwegen: de iPad is breder toepasbaar, omdat je er allerlei apps op kunt installeren. Ereaders zoals de Kindle zijn vaak uitsluitend gericht op het lezen van ebooks.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen oververhit, strand, vakantie, zonlicht
Device iPad