iTunes account op iPad en Mac

Muziek van iPhone naar de desktop overzetten: zo werkt het

Muziek van de iPhone naar een computer overzetten is eenvoudig te doen via iTunes of met tools zoals Senuti, SharePod, CopyTrans en AnyTrans. In deze tip lees je hoe je muziek kunt kopiëren van de iPhone naar de desktop.

Muziek overzetten van iPhone naar Mac

Het kan zomaar gebeuren: je harddisk crasht, waardoor de muziekbibliotheek in iTunes niet meer bereikbaar is. Of je MacBook wordt gestolen en je bent bang dat je ‘alles kwijt bent’. Gelukkig valt dit tegenwoordig wel mee, omdat veel data op iCloud wordt bewaard. Maar dat geldt niet altijd voor je muziekcollectie. De muziek die op je iPhone aanwezig is wil je overzetten naar de desktop, zodat je opnieuw je iTunes-bibliotheek kunt opbouwen. Maar hoe pak je dat aan? Met deze tip gaat het lukken!


De meeste mensen gebruiken tegenwoordig iCloud muziekbibliotheek, waardoor al je muziek ook in de cloud beschikbaar is. Maar hiervoor heb je wel iTunes Match nodig of moet je lid zijn van Apple Music. Is dat niet het geval, dan zul je op eigen houtje moeten regelen dat je muziekbibliotheek intact blijft.

Er zijn twee methoden om muziek van een iPhone naar een Mac te kopiëren: door automatisch te synchroniseren en door handmatig de muziek te kopiëren van de iPhone naar de Mac.

Methode 1: Automatisch kopiëren via iTunes

Om de inhoud van je iPhone automatisch te synchroniseren met een Mac ga je als volgt te werk:

  1. Open iTunes op de Mac en sluit je iPhone aan met een USB-kabel.
  2. Zorg dat je ingelogd bent met het juiste Apple ID.
  3. Geef aan dat je de computer vertrouwt en zorg dat beide apparaten gaan synchroniseren.
  4. Let op: krijg je een melding dat de muziek op je iPhone zal worden overschreven, ga dan niet akkoord maar probeer een andere methode.
  5. De muziek zal nu ook op je MacBook verschijnen.

Methode 2: Handmatig kopiëren via iTunes

  1. Zorg dat je iPhone aangesloten is op de Mac en open iTunes.
  2. Klik op het icoontje van je iTunes om meer informatie te zien.
  3. Zorg dat de optie Beheer muziek en video’s handmatig is aangevinkt.

iTunes muziek beheren

  1. Tik onder het kopje Apparaten op het item Muziek.
  2. Sleep het gewenste muzieknummer naar de bibiotheek (zie blauwe pijl).

Als het om meerdere muzieknummers gaat kun je het beter iets anders aanpakken en met Cmd+A alle items selecteren en daarna slepen.

Muziek kopiëren met tools

Werkt het niet via iTunes, dan kun je ook gebruik maken van allerlei tools. Er zijn diverse tools die om je aandacht schreeuwen en die vaak op een agressieve manier proberen om je over te halen een tool te installeren. We bespreken hieronder Senuti en SharePod. Andere opties zijn AnyTrans en CopyTrans.

Muziek overzetten met Senuti

Een van de tools die je kunt gebruiken is Senuti. Deze tool kun je 30 dagen gratis proberen voor 1.000 muzieknummers. Je kunt hiermee muziek, afspeellijsten en video’s vanaf je iPhone kopiëren naar de Mac. Zo heb je in no-time je iTunes-muziekbibliotheek weer terug. Je kunt vooraf kijken welke muzieknummers en afspeellijsten je wilt overzetten. Er is ook een snelle methode waarbij je met één klik alle muziek terugzet. Ook kan Senuti de inhoud van je iPhone vergelijken met die van iTunes. Als er dubbele nummers voorkomen krijg je dit te zien. Senuti toont bij een ingeplugde iPhone vrijwel meteen de inhoud. Je selecteert de media die je eraf wilt halen en drukt op de groene Transfer knop. Daarbij kun je kiezen om de bestanden alleen naar de schijf te kopiëren of meteen in iTunes te zetten.

Senuti Free

Er is ook een gratis open source-variant van Senuti, die je hier vindt. Deze kan qua functies wel wat achterlopen.

Muziek overzetten met SharePod

Zoek je een ander alternatief, dan is SharePod misschien iets voor je, verkrijgbaar voor Mac en Windows. Deze app dateert al uit de tijd van de iPod en is specifiek bedoeld om je iPod of iPhone ‘leeg te trekken’. Sluit het apparaat aan op de computer en kopieer bestanden van en naar je iDevice. SharePod leest de inhoud van je iPhone en laat zien welke muziek, films en documenten erop staan. De app lijkt wel wat op de Windows Verkenner of de Mac Finder. Vanuit dit scherm kopieer je bestanden van je iPhone naar de Mac en omgekeerd.

SharePod app

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes