windows-10-itunes-12

iPhone loskoppelen uit Finder en iTunes: dit zijn 3 veilige manieren

Wil je een iPhone, iPad of iPod loskoppelen van de desktop, dan kun je niet zomaar de kabel lostrekken. Hoe je veilig de verbinding verbreekt in Finder en iTunes doet lees je in deze tip.

iPad of iPhone loskoppelen van iTunes en Finder

Gebruik je de Mac of PC om lokale backups te maken van je iPhone, dan gedraagt deze zich als een aangesloten externe schijf. Er kunnen lees- en schrijfacties bezig zijn op het moment dat jij de iPhone wilt loskoppelen, dus je kunt dit het beste op een zorgvuldige manier doen. Je kunt ook softwarematig loskoppelen: daarbij verbreek je de verbinding met de desktop maar blijft de iPhone nog wel via een kabel verbonden, bijvoorbeeld om op te laden. We bespreken hieronder alle mogelijkheden. Heb je een wat oudere macOS-versie (vóór macOS Catalina) dan zul je onderstaande stappen uitvoeren in iTunes in plaats van de Finder. De stappen zijn echter hetzelfde.

#1 Loskoppelen in de Finder

De meest simpele manier is loskoppelen in de Finder of in iTunes zelf. Klik simpelweg in iTunes (of in de Finder) op het uitwerpsymbooltje naast het toestel. Dit ziet eruit als een pijl, zie afbeelding.

iPhone loskoppelen

#2 Loskoppelen met rechtermuisknop

Een andere manier om los te koppelen is via een klein tekstwolkje dat verschijnt als je met de rechter muisknop op het iDevice-icoon tikt. Ook in dit geval klik je op het kleine pijltje om het apparaat los te koppelen.

iPhone loskoppelen

#3 iPhone loskoppelen via het Mac Dock

Tot slot kun je een iPhone, iPad of iPod ook loskoppelen via het Dock van de Mac. Dit werkt alleen bij gebruik van iTunes, niet bij Finder. Loskoppelen doe je door met de rechter muisknop op het iTunes-logo te klikken, zodat er een menu in beeld verschijnt. Boven de menu-optie met Opties staan alle aangesloten iDevices. Door op deze namen te klikken kun je ze één voor één handmatig verwijderen.

Lees nog meer tips over iTunes, zoals over Apple Music verwijderen uit iTunes, het gebruik van iTunes Bestandsdeling en het versleutelen van je iTunes-reservekopie.

Bekijk ook

Zo maak je een lokale backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Wil je dat de gegevens op je iPhone of iPad niet verloren kunnen gaan? Lees dan in deze tip alles over een lokale backup maken op je Mac met iTunes of Finder. Van automatische backups tot het terugzetten van je reservekopie. Draadloos of via een kabeltje: zo maak je lokale backups en raak je nooit meer gegevens kwijt!

Finder

Finder op de Mac gebruik je om bestanden te bekijken en te beheren. Finder is standaard beschikbaar op elke Mac en is het kloppend hart van macOS, het besturingssysteem van de Mac. In de Finder vind je een overzicht van programma's, apps, documenten en nog veel meer. We hebben allerlei handige tips voor Finder, zodat je meer overzicht houdt.

Finder