MacBook Pro 2021 review: Gonny

Verborgen Mac-bestanden zichtbaar maken in Finder

Systeembestanden bekijken
Op de Mac vind je allerlei verborgen (systeem)bestanden die normaal niet zichtbaar zijn. Met de tips in dit artikel zijn de verborgen bestanden op de Mac toch te bekijken.

Verborgen systeembestanden van de Mac zichtbaar maken

Verborgen bestanden op de Mac zijn meestal systeembestanden die met opzet onzichtbaar zijn. Dit voorkomt dat je per ongeluk iets aanpast of verwijdert, wat, als je een beetje pech hebt, ernstige gevolgen kan hebben voor de werking van je Mac. Als je weet waar je mee bezig bent, kan het handig zijn om die verstopte bestanden toch te bekijken. Het kan bijvoorbeeld gaan om bestanden die instellingen bevatten, die je wilt raadplegen zoals .htaccess, .profile en .bash. Soms kun je een verborgen bestand alleen bekijken, maar alleen aanpassen via de geavanceerde instellingen.

We bespreken twee manieren om de bestanden in de Finder van macOS zichtbaar te maken. Het bewerken van bestanden is op eigen risico.

Verborgen bestanden zichtbaar maken met sneltoets

Het is mogelijk om verborgen bestanden op de Mac te bekijken door een sneltoets te gebruiken. Dit werkt op de volgende manier:

  1. Open de Finder en druk op Command + Shift + . (punt).
  2. De bestanden worden meteen zichtbaar als je op een plek bent waar verborgen bestanden zijn.

Verborgen bestanden tonen in Finder

Om de instelling weer uit te schakelen, druk je de sneltoets opnieuw in. Dit is gemakkelijker in gebruik dan het Terminal-commando dat we hieronder bespreken. Het verschil is dat de instelling bij Terminal blijvend is, totdat je het weer uitschakelt met een nieuw commando. Dit kan handig zijn voor mensen die vaak toegang tot de verborgen bestanden nodig hebben.

Verborgen bestanden bekijken via de Terminal

Met een Terminal-commando kun je instellen dat verstopte bestanden op de Mac standaard worden getoond. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Terminal-app op de Mac.
  2. Voer onderstaand commando in.
  3. Finder sluit nu automatisch af en start daarna weer op.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE; killall Finder

Na het herstarten van Finder kun je alle bestanden bekijken, maar de verstopte bestanden worden wel gedimd getoond om aan te geven dat ze normaal niet zichtbaar zijn.

Wil je later de bestanden weer verbergen, dan gebruik je het omgekeerde commando:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE; killall Finder

Probeer je op te ruimen door grote bestanden en mappen op je Mac te verwijderen? Daar hebben we een handige tip over! Zo hoef je het niet zelf uit te pluizen.

Bekijk ook

Grote bestanden zoeken en verwijderen op de Mac

Wil je grote mappen, bestanden of documenten zoeken op je Mac, dan helpen we je op weg met deze tips. Filter grote documenten, vraag de grootte van mappen op en bereken automatisch de gecombineerde grootte van een serie mappen en bestanden die je hebt geselecteerd.

Finder

Finder op de Mac gebruik je om bestanden te bekijken en te beheren. Finder is standaard beschikbaar op elke Mac en is het kloppend hart van macOS, het besturingssysteem van de Mac. In de Finder vind je een overzicht van programma's, apps, documenten en nog veel meer. We hebben allerlei handige tips voor Finder, zodat je meer overzicht houdt.

Finder