Force Touch homeknop iPhone 7

Homeknop iPhone kapot? Probeer dit stappenplan met 5 oplossingen

Je drukt de knop van je iPhone of iPad in en er gebeurt helemaal niets. Je kunt je iPhone niet meer bedienen. Maar gelukkig zijn er altijd wel oplossingen voor als je homeknop kapot is, slecht werkt of niet meer reageert. We helpen je met deze 5 oplossingen op weg.

iPhone homeknop kapot

Werkt je thuisknop van je iPhone niet? Als de homeknop of thuisknop van je iPhone kapot is, dan kun je niet meer terug naar het beginscherm. Misschien voelt de knop ‘dood’ aan of reageert de homeknop niet meer. Het is belangrijk om eerst te onderzoeken of het aan de software ligt, of dat er sprake is van een mechanisch probleem. Met deze 5 oplossingen helpen we je verder.

Ook belangrijk om te weten, is dat Apple vanaf de iPhone 7 een nieuw type homeknop heeft ingevoerd, die niet mechanisch in te drukken is. Als je iPhone is uitgeschakeld zal deze knop ‘dood’ aanvoelen. Dat komt omdat de trilling die je bij het aanraken voelt wordt gesimuleerd door software. Je hoeft dan dus niet bang zijn dat je thuisknop kapot is; waarschijnlijk is alleen de batterij van je iPhone leeg of staat het toestel uit.


#1 iPhone opnieuw opstarten
Om er zeker van te zijn dat het niet aan de software ligt, is het altijd goed om eerst de iPhone te herstarten. Dit doe je door tegelijkertijd de thuisknop en de aan/uitknop enkele seconden ingedrukt te houden. Werkt dit niet omdat de knop kapot is, dan kun je ook je iPhone herstarten zonder knoppen of gebruik maken van AssistiveTouch (zie verderop). In iOS 11 en later vind je in de Instellingen-app een optie om je iPhone opnieuw te starten, zonder dat je knoppen nodig hebt. Je vindt deze optie bij Instellingen > Algemeen > Zet uit. Daarna moet je weer op de zijknop of aan/uitknop drukken om het toestel weer in te schakelen.

#2 AssistiveTouch gebruiken
Met AssistiveTouch kan je je iPhone of iPad via het touchscreen bedienen zonder dat je de fysieke knoppen op het toestel nodig hebt. Zodra je AssistiveTouch hebt ingeschakeld, verschijnt er tijdens het gebruik van je iPhone of iPad een doorzichtig blokje op je scherm waarmee je toegang hebt tot alle functies. Hiermee kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het beginscherm of het volume regelen, voor als de volumeknoppen ook niet meer werken. Lees verder in onze tip iPhone homeknop defect, gebruik AssistiveTouch!

#3 Gebruik nagellakremover (op oudere toestellen)
Het je een wat ouder toestel met een thuisknop zonder Touch ID, dan kan er in de loop van de jaren vuil achter de randjes komen. Door vastzittend vuil kan de knop minder goed functioneren. Een vervelend probleem, omdat je hierdoor niet meer zomaar een app kunt verlaten, een screenshot kunt maken of de appkiezer kunt oproepen. Bij deze oudere toestellen wilde het nog wel eens helpen om (voorzichtig) wat nagellakremover te gebruiken om het vuil weg te halen. Steek daarvoor een wattenstaafje in nagellakremover en wrijf voorzichtig over de randen van de homeknop. Herhaal dit een paar keer en laat de iPhone ongeveer 30 minuten horizontaal liggen, met de homeknop naar boven. Druk daarna de knop een paar keer in, om te zien of het probleem is opgelost.

De nagellakremover trekt het vuil bij elkaar, waardoor dit niet meer onder de homeknop van je iPhone blijft zitten. Vervolgens verdampt de remover. Als je bang bent voor kortsluiting kun je voor de zekerheid het beste je iPhone uitschakelen. Deze methode werd ook door personeel van de Apple Store gebruikt bij vastzittende thuisknoppen van de iPhone 4s en eerder. Bij latere toestellen met Touch ID raden we het gebruik van agressieve chemische stoffen af. Deze toestellen zijn vaak waterbestendiger gemaakt en de knoppen hebben geen opening langs de randen, waar vuil tussen kan gaan zitten.

#4 Thuisknop opnieuw kalibreren
Wat je ook kunt proberen is je iPhone homeknop opnieuw kalibreren bij problemen. Dat is gratis en zo gefixt. Probeer het eens voordat je met stap 5 bezig gaat.

#5 Homeknop-reparatie

Gaat het duidelijk om een mechanisch of fysiek probleem, dan zul je moeten kijken of de knop gerepareerd kan worden. Heb je een wat nieuwere iPhone, dan kun je het beste een afspraak bij de Apple Store maken. Bij oudere iPhones is het vaak voordeliger om dit bij een reparatiezaak in de buurt te laten doen. Lees er meer over in ons artikel over iPhone-reparatie!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen homeknop, thuisknop