hand-met-iphone-6s-mail

Doet je iCloud-mail het niet meer? Misschien zit je iCloud-opslag vol

Opruimen of uitbreiden

Lukt het niet meer om iCloud-mail te ontvangen of te versturen? Komen mailberichten niet meer aan en weet je niet wat de oorzaak is? Misschien zit je iCloud-opslag gewoon vol en is het hoog tijd om op te ruimen!

iCloud werkt niet: inbox vol

Vroeger bestonden mailtjes uit bijna niets anders dan platte tekst. Tegenwoordig ontvang je vermoedelijk regelmatig foto’s, pdf’jes en andere documenten. Het gevolg: je iCloud-inbox loopt snel vol. Als je iCloud-opslag vol is, kan je niet meer kan mailen via je @icloud.com-mailadres. Dat heeft ook gevolgen voor de mogelijkheid om mails te versturen en ontvangen. Er zijn drie makkelijke manieren om te zorgen dat je inbox nooit helemaal volloopt.

  1. Ruim je inbox op
  2. Gebruik Mail Drop
  3. Koop meer opslagruimte


#1 Ruim je iCloud-inbox op
Het is een dooddoener, we weten het. Maar soms is het goed om gewoon eens kritisch naar de berichten in je mailbox te kijken. Kijk op de eerste plaats naar mails met grote bijlagen, zoals PDF’s en filmpjes. Door die te verwijderen, kan je snel ruimte besparen.

Kijk echter ook eens kritisch naar andere mails die je krijgt. Is het bijvoorbeeld echt nodig om die mailgesprekken met oom Henk over de volgende familiebarbecue te bewaren? Waarschijnlijk niet. En al helemaal niet om de vakantiefoto’s van tante Linda te bewaren.

Mail bijlagen in iCloud Drive en Bestanden-app opslaan.

Vermoedelijk loopt je inbox snel vol met mailtjes van allerlei abonnementsdiensten. Ook heb je waarschijnlijk heel wat nutteloze berichtjes waarmee je bijvoorbeeld wachtwoorden kunt resetten. Die mails zijn handig, maar bewaren is onnodig omdat je de linkjes erin toch niet meer kan gebruiken. En tenzij je een archief wil opbouwen met mailspam, kan je alle abonnementsberichten net zo goed verwijderen. Kortom: ruim je inbox op!

#2 Gebruik Mail Drop
Bijlagen nemen veel ruimte in beslag, maar je ontkomt er soms niet aan om ze te verzenden. Het is dan ook handig om een externe opslagdienst te gebruiken, zodat grote bijlagen geen opslagruimte in beslag nemen. Je kunt dit doen via WeTransfer, Dropbox en dergelijke.

Voor Apple-gebruikers is Mail Drop een absolute aanrader. Daarmee kan je bijlagen tot wel 5GB versturen, waarbij Apple ze in de iCloud zet. Zo verstuur je in feite dus alleen een linkje naar de ontvanger. Dat scheelt de nodige ruimte. De downloadlink vervalt na verloop van tijd, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

#3 Koop meer opslagruimte
Apple geeft je gratis 5GB ruimte voor je iCloud-account. Dat is heel fijn, maar relatief weinig als je je bedenkt hoeveel er in iCloud staat. Zo heb je vaak reservekopieën van verschillende apparaten en misschien ook heel wat foto’s en bestanden. Dat zorgt ervoor dat de opslagruimte snel volloopt. Het upgraden naar een groter opslagplan is dan ook het overwegen waard. Voor een euro per maand kan je de beschikbare opslagruimte al uitbreiden en ben je meteen van je probleem af. Lees alles over je iCloud-opslagruimte uitbreiden in onderstaande tip.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoeveel iCloud-opslagruimte je nog hebt. Hoe je dat controleert, vind je in onderstaande special:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen e-mail, icloud, inbox, opslag