iphone volumeknop werkt niet

Doen de volumeknoppen van je iPhone het niet? Zo kun je het probleem oplossen

Het kan zomaar gebeuren: de volumeknoppen van je iPhone doen het niet. Moet je naar je iPhone laten kijken, of kun je het probleem zelf oplossen? In deze tip geven we je een overzicht van mogelijke oplossingen voor een kapotte volumeknop.

Volumeknop kapot? Zo vind je de oorzaak

Om te beginnen: als de volumeknoppen aan de linkerzijkant van je iPhone niet goed werken kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Bij de ene persoon reageren de knoppen helemaal niet, terwijl bij een andere persoon het volume steeds harder of zachter gaat, zonder de knop aan te raken. Om zeker te weten dat het probleem te maken heeft met de fysieke knoppen, moet je eventuele oordopjes loskoppelen van de iPhone. Het maakt niet uit of het bekabelde koptelefoon of een draadloos model is. Zorg ook dat er geen draadloze speakers via Bluetooth, Wi-Fi of AirPlay verbonden zijn. Vervolgens is het goed om je iPhone even uit en weer aan te zetten, om vervolgens bezig te gaan met de oplossing van je probleem.

Volumeknop testen

Heb je bovenstaande stappen genomen, open dan het Bedieningspaneel van je iPhone. Daar zie je aan de rechterkant een volumebalk. Druk op de volumeknoppen en kijk of de balk zich aanpast. Gebeurt er niets of verschuift de balk terwijl je de knoppen niet indrukt? Dan is er inderdaad een probleem met de volumeknoppen. Zo niet, dan is het probleem mogelijk al opgelost of wordt het veroorzaakt door een extern apparaat zoals een koptelefoon.

iPhone volumeknop indrukken

Is er echt een probleem met de volumeknoppen, dat gaan we verder met de volgende stap. Is er iets dat het indrukken van de knoppen belemmert, bijvoorbeeld een hoesje om de iPhone? Sommige hoesjes, vooral als ze voor een ander iPhone-model zijn bedoeld, zitten op bepaalde plekken erg strak, waardoor ze ongewenst de knoppen indrukken. Haal het hoesje eraf. Kijk ook naar eventuele screenprotectors en andere beschermfolie. Mogelijk veroorzaakt dit een probleem.

Kapotte volumeknoppen iPhone

Nee? Dan moet je de knoppen op allerlei manieren proberen in te drukken. Probeer zoveel mogelijk grepen en druk de knoppen steeds opnieuw in. Het kan zijn dat er een beetje vuil tussen de knoppen zit, waardoor ze geblokkeerd worden.

Vervolgens kun je de knoppen nog even schoonmaken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een microvezeldoekje of een iets vochtig gemaakt wattenstaafje. Schoonmaken met te veel water is af te raden, zelfs bij de nieuwere iPhone-modellen die waterdicht zijn.

Volumeknoppen iPhone repareren

Lost dat het probleem niet op? Dan moet je iPhone waarschijnlijk worden gerepareerd. Is je toestel redelijk nieuw, dan kun je je beroepen op de iPhone-garantie en worden de knoppen kosteloos vervangen.

Kapotte volumeknop iPhone

Bij een ouder toestel moet je goed verwegen of je een betaalde reparatie wilt laten uitvoeren. Het ligt eraan hoe intensief je de iPhone gebruikt en welke functies je nodig hebt. De iPhone is voor het luisteren van muziek prima te gebruiken zonder de volumeknoppen. Je kunt het volume regelen via het bedieningspaneel, via de knoppen op je oordopjes of vanuit de app zelf. Voor het maken van een foto kun je een volumeknop als sluiterknop gebruiken, maar ook dat is een actie die je gewoon via het scherm van je iPhone of met de knoppen van je oordopjes kunt uitvoeren.

Wil je een iPhone onder garantie laten repareren, dan kun je een afspraak maken bij de Apple Store of een erkende Apple Serviceprovider. Buiten de garantie ben je vaak goedkoper uit bij een onafhankelijke reparateur. We hebben een speciale pagina met een overzicht van alle mogelijkheden voor iPhone reparatie.

Kapotte volumeknop zelf vervangen

Het zelf repareren is vrij ingewikkeld maar wel te doen met de gidsen van bijvoorbeeld iFixit. Je hebt er speciaal gereedschap voor nodig. Er zijn aparte gidsen voor het vervangen van de volumeknoppen zelf en het vervangen van de kabel die tussen de volumeknoppen en de powerknop loopt (zie foto). Beide reparaties zijn van relatief moeilijk als je nog niet eerder zelf reparaties hebt uitgevoerd, dus je kunt het beter aan een specialist overlaten.

Kapotte volumeknop vervangen van iPhone

Het openen van de iPhone beschadigt bovendien de waterdichte afsluiting van het scherm. Je toestel zal daardoor minder waterbestendig zijn, maar functioneert nog wel gewoon. Je moet alleen voortaan wat meer oppassen in een vochtige omgeving. Eventueel kun je de waterdichte sealing laten vervangen, maar dat maakt het vervangen van de kapotte volumeknop wel weer een stuk duurder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen audio, knoppen, reparatie
Device iPhone