Facebook-reactions

Zo gebruik je de Facebook Reactions op iPhone en iPad

De Facebook Reactions laten je op meer manieren reageren op een post of reactie, ook vanaf je iPhone of iPad. Maar hoe gebruik je ze? In dit artikel leggen we je alles uit.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Facebook Reactions: meer dan een duimpje

Iedere Facebookgebruiker kent inmiddels de vind-ik-leuk-knop, maar er zijn nog veel meer manieren om op een post of reactie te reageren met een simpel icoontje. In totaal heb je de keuze uit zeven verschillende emoji’s die Facebook zelf de naam Reactions meegegeven heeft.

Facebook Reactions.
In dit rijtje ontbreekt de knuffel-reactie, die pas later werd toegevoegd.

Facebook Reactions: van leuk tot boos

Zoals gezegd gaat het in totaal om zeven verschillende emoties. Het gaat hier om de volgende reacties:

 • Leuk: het standaard duimpje dat we allemaal kennen. Vind je een bericht leuk of interessant, dan maak je dit kenbaar met het bekende blauwe Facebook-icoontje.
 • Geweldig: de overtreffende trap van leuk. Een hartje geeft aan dat je iets helemaal geweldig vindt, waardoor andere nog beter weten dat ze dit bericht echt niet mogen missen.
 • Knuffel: wil je iemand een hart onder de riem steken, dan is dit knuffelhartje een oplossing.
 • Grappig: lig je door een post helemaal in een deuk van het lachen, dan maak je dit kenbaar met deze blij kijkende emoji. Goed alternatief voor het intikken van LOL of haha.
 • Verbluft: sta je er versteld van wat je in een post gelezen hebt of ben je erg overdonderd, dan kun je deze verbaasd kijkende emoji gebruiken.
 • Verdrietig: als een bericht jou raakt of je wil bijvoorbeeld je medeleven betuigen, dan is daar nu deze geschikte emoji voor bedacht.
 • Boos: word je echt furieus van een bepaalde post of kun je je ergens zo erg over opwinden, dan kun je je emotie uitdrukken met deze emoji.

Facebook Reactions gebruiken op de iPhone en iPad

Het gebruik van deze reacties in de Facebook-app op iPhone en iPad is simpel. Zo werkt het:

 1. Zoek een post op en hou je vinger ingedrukt op de Vind-ik-leuk-knop.
 2. Beweeg je vinger naar boven en schuif deze over de verschillende emoji.
 3. De emoji’s worden stuk voor stuk uitvergroot, waardoor je ziet wat ze betekenen.
 4. Laat je vinger los op een emoji om deze te versturen.
 5. Wil je toch geen reactie sturen, beweeg je vinger dan naar onderen en laat deze van het scherm los.
 6. Je kunt een emoji ook selecteren door de Vind-ik-leuk-knop langer ingedrukt te houden en je vinger dan van het scherm te houden. Tik vervolgens de juiste emoji aan.

Facebook Reactions

Deze manier werkt op exact dezelfde wijze op de mobiele website van Facebook. Behalve individuele Facebook-posts, kun je ook een aangepaste emoji geven op individuele reacties die bij Facebook-berichten geplaatst zijn.

Facebook Reactions gebruiken op de Mac

Bekijk je Facebook via de internetbrowser op bijvoorbeeld een Mac, dan gebruik je de Facebook Reactions op de volgende manier:

 1. Beweeg je muis over de Vind-ik-leuk-knop en laat hem daar een korte tijd staan.
 2. Selecteer vervolgens met je muis de juiste emoji en klik deze aan.

Bekijk ook

Facebook op iPhone en iPad gebruiken: het complete overzicht

Gebruik Facebook op iPhone en iPad om foto's te delen, berichten uit te wisselen en op de marktplaats te handelen. Je leest hier alles over de voor- en nadelen van de app, andere Facebook-apps alles wat je verder moet weten om Facebook op de iPhone en iPad te gebruiken.