MacBook herstarten

Mac vastgelopen? Zo kun je je Mac herstarten (normaal en geforceerd)

Is je Mac vastgelopen of blijft je Mac hangen? Met deze tip ga je je Mac geforceerd herstarten om weer verder te kunnen werken. We leggen meerdere manieren uit.

Het is vervelend als je Mac vastloopt: de muis en het toetsenbord reageren niet meer en je ziet de bekende strandbal draaien. Wat kun je doen? Deze tip legt uit hoe het normaal en geforceerd herstarten van de Mac werkt.

Mac (geforceerd) herstarten

Als je Mac niet meer reageert, dan komt dat vaak omdat de processor overbelast is of omdat er te weinig werkgeheugen is om alle activiteiten uit te voeren. Vooral bij oudere iMac en MacBooks kan het voorkomen als je te veel apps tegelijk gebruikt of veel (browser)vensters geopend hebt. Je kunt proberen om apps te sluiten, maar soms lukt zelfs dat niet meer. Er zit dan niets anders op dan de Mac (geforceerd) te herstarten:

Eject-knop op een Mac

Er zijn meerdere manieren om je Mac te herstarten:

  • Optie 1: Ga naar het Apple-menu linksboven en klik op Herstart.
  • Optie 2: Druk gelijktijdig op de Control- en Eject-toets (bij MacBooks zonder diskgleuf druk je op de Control- en Aan/Uit-knop). De Eject-toets vind je rechtsboven op het toetsenbord (een liggend balkje en een omhoog wijzend pijltje). Werkt het niet, houd dan de Eject-toets iets langer vast.
  • Optie 3: Houd Option+Command ingedrukt en druk op de aan/uitknop van je Mac. Er is kans dat je daarbij data kwijtraakt die je nog niet had opgeslagen.
  • Optie 4: Houd de aan/uitknop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. Dit duurt ongeveer 10 seconden. Daarna kun je de knop loslaten en wordt de Mac opnieuw gestart. Ook hierbij kun je data kwijtraken.

In de meeste gevallen is het probleem nu opgelost en kun je verder werken op je iMac of MacBook.

Mac herstarten door de stekker eruit te trekken, goed idee?

Bij een Mac op de desktop kun je ook de stekker uit het stopcontact trekken, om te zorgen dat alle processen (abrupt) worden afgebroken en de Mac weer opnieuw wordt opgestart. Bij oudere MacBooks is het ook mogelijk om de batterij eruit te halen. Maar doe dit alleen in uiterste gevallen, omdat het besturingssysteem daarbij corrupt kan raken. Het is verstandiger om de Mac en macOS geforceerd te herstarten volgens optie 4 in dit artikel.

iMac achterkant

De aan/uitknop vind je aan de achterkant van een iMac, Mac Pro en Mac mini. Druk deze knop in en blijf indrukken totdat je het Apple-logo in beeld ziet en het opstartgeluid klinkt. Bij MacBooks zit de aan/uitknop verwerkt in het toetsenbord.

Als het goed is, is je probleem verholpen. Mocht je toch aanhoudende problemen ervaren, dan kun je verder zoeken naar de oorzaken van je probleem. Wat kan helpen is het herstellen van de schijfbevoegdheden of het opnieuw installeren van macOS of OS X.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Mac
Onderwerpen macbook, macos
Devices Mac, MacBook
Software macOS