Bluetooth-developer

Mijn favoriete app stopt ermee, wat kan ik doen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw favoriete app niet meer wordt onderhouden of waarom bepaalde apps na verloop van tijd verdwijnen. In dit artikel proberen we wat oorzaken op een rijtje te zetten en uit te leggen wat je kunt doen als een bepaalde app niet meer te downloaden is.

Verlaten, verdwenen en verwaarloosde apps

We krijgen regelmatig mailtjes van lezers op de iCulture-redactie met ongeveer de volgende inhoud: “Jullie schreven in 2013 over de Coop Keukentafelgids, maar ik kan die app helemaal niet meer vinden in de App Store! Hoe kan dat?”

Om te begrijpen waarom apps soms verdwijnen is het goed om eens in het hoofd van een ontwikkelaar te kijken. Ontwikkelaars zijn vaak enorm slim, vindingrijk en toegewijd, maar maar het zijn ook gewoon mensen. Soms krijgen ze een nieuwe baan of maken ze een carriereswitch, soms hebben ze het te druk met andere dingen en soms hebben ze gewoon geen zin meer om een bepaalde app te onderhouden. Veel leuke vernieuwende apps beginnen als hobbyproject en het was nooit de bedoeling om daar een dagelijkse business van te maken. Bij het maken van een app komt namelijk veel meer kijken dan het programmeren: support aan gebruikers, oplossen van bugs, zorgen dat de app meer naamsbekendheid krijgt, designers aansturen en voortdurend werken aan nieuwe functies om de app ook op langere termijn interessant te houden. Er komt heel wat bij kijken als je een app in de lucht wilt houden en niet iedere ontwikkelaar vindt het leuk om dat jarenlang achtereen te doen.

Maar ik heb ervoor betaald!

Heb je voor een app betaald, dan is het natuurlijk sneu als de ontwikkelaar ermee stopt. Maar bekijk het eens van de andere kant: als jij in 2013 €0,99 voor een app hebt betaald, vind je dan dat een ontwikkelaar vijf jaar later nog steeds gratis updates moet uitbrengen? Je hebt plezier van de app gehad en het een tijdlang gebruikt. Die €0,99 inkomsten van een paar jaar geleden zijn al lang op, want ontwikkelaars hebben ook kosten voor levensonderhoud. Veel ontwikkelaars zoeken daarom naar een vastere inkomstenstroom, door bijvoorbeeld appabonnementen aan te bieden. Dat geeft hen de zekerheid dat ze elke maand een acceptabel inkomen hebben om rond te komen én aan de app te werken.

Bluetooth-developer

Waarom apps stoppen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een app ermee stopt:

 • De app leverde geen tot weinig geld op, waardoor het voor de ontwikkelaar niet vol te houden was om het langer te onderhouden.
 • De app was slechts een hobbyproject en de ontwikkelaar had nooit het plan om het jarenlang te gaan ondersteunen.
 • De ontwikkelaar heeft geen tijd of zin om de app verder te onderhouden.
 • De app was maar korte tijd relevant of maar een deel van het jaar beschikbaar, bijvoorbeeld de AH Moestuintjes-app.
 • Apple heeft nieuwe eisen aan apps ingevoerd en de ontwikkelaar heeft geen tijd of zin om de inmiddels verouderde app aan te passen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de verplichting van 64-bit apps, waardoor veel 32-bit apps stopten.
 • De opdrachtgever (meestal een bedrijf) wil geen budget meer uittrekken om de app te blijven onderhouden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de eerder genoemde Coop Keukentafel-app.
 • Een app is overgenomen door een groot bedrijf zoals Google of Microsoft en zal niet verder worden onderhouden. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij Sunrise en diverse andere apps.

iOS App Store zoeken

In de steek gelaten apps: wat kun je doen?

Wat moet je doen als je favoriete app niet verder wordt ontwikkeld, of als de app niet meer te downloaden is? Er zijn meerdere opties:

 1. Opvolger zoeken
 2. Oorspronkelijke ontwikkelaar
 3. Bedrijf zoeken
 4. Oud toestel gebruiken
 5. Alternatieve app zoeken
 6. Zelf een betere app maken

#1 Check of er een opvolger is
Soms brengen ontwikkelaars een compleet nieuwe versie van een app uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Tweetbot: er verschijnen nieuwe versies van de app en de oude blijft daarna nog een tijdje bestaan maar wordt niet verder ontwikkeld. Het is de bedoeling dat je na verloop van tijd naar de nieuwe versie overstapt. Soms zul je daar opnieuw voor moeten betalen.

Tweetbot voor iPhone en iPad.

#2 Zoek de ontwikkelaar
Zoals we al vertelden: ontwikkelaars ook zijn gewoon mensen. Vijf jaar geleden zaten ze in een fase van hun leven, hadden ze nog geen gezin en hadden ze veel vrije tijd. Ze maakten een app, gewoon voor de lol. Inmiddels hebben ze kinderen, een vaste baan bij een groot bedrijf of zijn er andere omstandigheden waardoor het er niet meer van komt. Misschien had de ontwikkelaar nooit het plan om wereldberoemd te worden met zijn app, maar had hij gewoon zin om eenmalig een app te maken, zonder alle verplichtingen van regelmatige updates.

Je zou bij veel apps de ontwikkelaar kunnen opsporen, maar het is niet altijd zeker of hij/zij nog tijd en zin heeft om de app te updaten. Bij een app uit 2013 zijn er veel nieuwe verplichtingen en vernieuwingen bijgekomen. De app moet in veel gevallen opnieuw van de grond af worden opgebouwd. Bij een voormalig hobbyproject hebben mensen daar vaak geen zin in.

#3 Zoek het achterliggende bedrijf
Kun je de ontwikkelaar niet vinden omdat de app is overgenomen, dan is soms de huidige eigenaar of de opdrachtgever terug te vinden. Of zo’n bedrijf bereid is om de verouderde app te updaten is ook nog maar de vraag, maar je kunt het altijd proberen. Je zou via LinkedIn, Google of de about-pagina van het bedrijf kunnen kijken of de oorspronkelijke ontwikkelaar er nog werkzaam is en proberen een e-mailadres of andere contactgegevens te achterhalen, maar je kunt ook via het algemene contactformulier informeren bij het bedrijf. Andere apps van dezelfde ontwikkelaar bekijken kan helpen, want misschien heeft de ontwikkelaar een opvolger uitgebracht met een compleet andere naam.

#4 Bewaar een oude iPhone of iPad
Gaat het om een app die je niet dagelijks nodig hebt, bijvoorbeeld een spelletje, dan kun je overwegen om daarvoor een ouder toestel te blijven gebruiken. De meeste mensen hebben nog wel een oude iPad liggen, die niet te updaten is naar iOS 11 (bijvoorbeeld een iPad 3 of 4, een iPad mini 1 of een oudere iPod touch). Het kan een prima oplossing zijn voor apps die je niet meer zo vaak gebruikt. Ook bij een app die cruciaal is voor je dagelijkse werkzaamheden (bijvoorbeeld een boekhoud- of tijdregistratie-app) kan het zin hebben om een oud toestel achter de hand te hebben om een oude app te blijven gebruiken.

iPad 3 overzicht

#5 Ga op zoek naar een alternatieve app
Zoals gezegd is er weinig kans dat ontwikkelaars een sterk verouderde app nog gaan updaten, ook al ben je een trouwe fan. Het kost domweg te veel moeite om voor een paar enthousiaste fans een app opnieuw te maken, zeker als die fans verwachten dat de update gratis is. Apps moeten tegenwoordig rekening houden met de nieuwste stermresoluties en moeten met de laatste ontwikkeltools zijn gemaakt.

Lukt het niet om de oorspronkelijke ontwikkelaar te overtuigen, dan zul je op zoek moeten naar een alternatieve app die ongeveer hetzelfde doet. We publiceren op iCulture regelmatig applijsten waarmee je makkelijk een alternatief kunt vinden, bijvoorbeeld een goede agenda-app of een goede app om slaap te analyseren. We hebben applijsten over elk denkbaar onderwerp en anders kun je in de App Store zelf op zoek gaan naar de gewenste term.

#6 Maak zelf een nóg betere app
Is er niets te vinden dat lijkt op jouw favoriete app, dan is het altijd mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Dat het (soms met wat tegenslagen) écht wel lukt is te lezen in de vele ervaringsverhalen die we gepubliceerd hebben, zoals over Erwin Oudshoorn. Jij weet aan welke eisen jouw ideale app moet voldoen en welke verbeteringen je zou willen zien, dus je hebt al concrete handvaten om aan de slag te gaan. Lukt het echt niet om zelf te programmeren, dan zou je ook een inzameling (crowdfunding) kunnen organiseren om een externe ontwikkelaar te kunnen betalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Onderwerpen developers, ontwikkelaars
Devices iPad, iPhone
Software iOS