iPhone handen man

Mijn favoriete app stopt ermee, wat kan ik doen?

Soms verdwijnen apps opeens, of kondigt de maker aan ermee te stoppen. Wat kun je in zo'n geval doen? In dit artikel lopen we mogelijke oorzaken langs.

Verlaten, verdwenen en verwaarloosde apps

We krijgen regelmatig mailtjes van iCulture-lezers met ongeveer de volgende inhoud: “Jullie schreven in 2013 over een leuke app, maar ik kan die app helemaal niet meer vinden in de App Store! Hoe kan dat?”

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom bepaalde apps na verloop van tijd verdwijnen. In dit artikel proberen we wat oorzaken op een rijtje te zetten en uit te leggen wat je kunt doen als een bepaalde app niet meer te downloaden is.

Waarom apps stoppen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een app ermee stopt:

  • De app is overgenomen door een grote partij zoals Facebook of Microsoft en er zijn geen plannen om het verder te onderhouden. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij Sunrise en diverse andere apps. Vaak zijn deze overnames bedoeld om getalenteerde medewerkers aan te trekken, of om bepaalde functies aan de eigen app toe te voegen, niet om de overgenomen app nog beter te maken.
  • De app leverde nauwelijks geld op, waardoor het voor de ontwikkelaar niet meer realistisch was om het te onderhouden.
  • De app was slechts een hobbyproject en de ontwikkelaar had nooit het plan om het jarenlang te gaan ondersteunen.
  • De ontwikkelaar heeft gewoon geen tijd of zin om de app verder te onderhouden, of heeft ondertussen andere prioriteiten zoals gezinsuitbreiding of een andere baan.
  • Het subsidiepotje is op en er is geen nieuw budget om de app te blijven onderhouden. Dit vaak het geval bij culturele apps en apps voor goede doelen.
  • De ontwikkelaar van de app is vertrokken en het bedrijf heeft geen opvolger die ermee verder kan gaan.
  • De app was maar korte tijd relevant of maar een deel van het jaar beschikbaar, bijvoorbeeld de AH Moestuintjes-app of een Tour de France-app.
  • Apple heeft nieuwe eisen aan apps ingevoerd en de ontwikkelaar heeft geen tijd of zin om de inmiddels verouderde app aan te passen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de verplichting van 64-bit apps, waardoor veel 32-bit apps stopten.
  • De opdrachtgever (meestal een bedrijf) wil geen budget meer uittrekken om de app te blijven onderhouden.

iOS App Store zoeken

Apps van grote bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook blijven meestal wel voor langere tijd bestaan. Maar ook dan is het mogelijk dat een app opeens stopt. Zo heeft Google de gewoonte om apps na verloop van tijd te verwijderen of te vervangen, omdat de strategie is gewijzigd (denk bijvoorbeeld aan Google Hangouts en Google Meet).

Bij apps van professionele ontwikkelaars zoals 1Password, Readdle en Things kun je erop rekenen dat je lang plezier kunt hebben van de app. Als de app actief wordt onderhouden en de ontwikkelaar erg betrokken is, zoals bij Carrot Weather en PCalc het geval is, heb je meer zekerheid dat de app wel blijft bestaan. Maar juist bij deze uitblinkers is de kans aanwezig dat ze uiteindelijk worden overgenomen door een groot bedrijf.

Soms heeft een ontwikkelaar geen langetermijnplan met een app. Vooral bij hobbyontwikkelaars is de kans groot dat de app na verloop van tijd steeds minder goed wordt onderhouden. Hobbyontwikkelaars zijn vaak enorm slim, vindingrijk en toegewijd, maar het zijn ook gewone mensen. Soms maken ze een carriereswitch, soms hebben ze het te druk met andere dingen en soms hebben ze gewoon geen zin meer.

Veel leuke vernieuwende apps beginnen als hobbyproject. Het was nooit de bedoeling om daar een dagelijkse business van te maken. Bij het maken van een app komt namelijk veel meer kijken dan het programmeren: support aan gebruikers, oplossen van bugs, marketing om te zorgen dat de app meer naamsbekendheid krijgt, designers aansturen en voortdurend werken aan nieuwe functies, om de app ook op langere termijn interessant te houden. Ondertussen moet de ontwikkelaar ook zorgen voor een inkomstenstroom, door bijvoorbeeld in-app aankopen of abonnementen aan te bieden. Dat zijn nogal wat taken en niet iedereen is daar goed in, of heeft daar zin in.

Er komt heel wat bij kijken als je een app in de lucht wilt houden en niet iedere ontwikkelaar vindt het leuk om dat jarenlang achtereen te doen.

Bij grote bedrijven is de focus soms wat wisselend. De Albert Heijn-app en apps van banken zoals ING en Rabobank zullen wel lange tijd blijven bestaan, omdat mensen ze dagelijks nodig hebben. Maar ook daar merken we dat apps het ene jaar veel updates met leuke nieuwe functies krijgen en daarna weer een tijdje stilstaan.

Maar ik heb ervoor betaald!

Heb je voor een app betaald, dan is het natuurlijk sneu als de ontwikkelaar ermee stopt. Het maakt uiteraard een groot verschil of het gaat om een aankoopbedrag van €0,99 dat je in 2011 hebt uitgegeven, of een app die je onlangs voor €15,99 hebt gekocht. In het laatste geval kun je het beste bij de ontwikkelaar vragen om een deel van het bedrag (of het hele bedrag) terug te krijgen.

Om dit soort situaties te voorkomen stappen veel ontwikkelaars over op maand- of jaarbetalingen. Dat geeft hen de zekerheid dat ze elke maand in hun levensonderhoud kunnen voorzien én de app verder kunnen uitbreiden.

Bluetooth-developer

In de steek gelaten apps: wat kun je doen?

Wat moet je doen als je favoriete app niet verder wordt ontwikkeld, of als de app niet meer te downloaden is? Er zijn meerdere opties:

  1. Opvolger zoeken
  2. Oorspronkelijke ontwikkelaar
  3. Bedrijf zoeken
  4. Oud toestel gebruiken
  5. Alternatieve app zoeken
  6. Zelf een betere app maken

#1 Check of er een opvolger is
Soms brengen ontwikkelaars een compleet nieuwe versie van een app uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Tweetbot: er verschijnen nieuwe versies van de app en de oude blijft daarna nog een tijdje bestaan maar wordt niet verder ontwikkeld. Het is de bedoeling dat je na verloop van tijd naar de nieuwe versie overstapt. Soms zul je daar opnieuw voor moeten betalen.

Tweetbot voor iPhone en iPad.

#2 Zoek de ontwikkelaar
Zoals we al vertelden: ontwikkelaars ook zijn gewoon mensen. Vijf jaar geleden zaten ze nog in een fase van hun leven, waarin ze tijd hadden om voor de lol aan apps te werken. Ondertussen hebben ze misschien een gezin, een veeleisende baan en minder vrije tijd. Veel zelfstandige ontwikkelaars zijn in de loop van de jaren overgestapt naar grote bedrijven, waardoor ze minder tijd hebben om aan hun hobbyprojecten te werken.

Je zou de ontwikkelaar van jouw favoriete app kunnen opsporen, maar het is niet altijd zeker of hij/zij nog tijd en zin heeft om de app te updaten. In de loop der jaren heeft Apple veel meer regels en verplichtingen ingevoerd, waardoor het bijwerken van een verouderde app lastig te doen is. Vaak kan een ontwikkelaar beter helemaal opnieuw beginnen.

#3 Zoek het achterliggende bedrijf
Kun je de ontwikkelaar niet vinden omdat de app is overgenomen, dan is soms wel de huidige eigenaar of de overnemende partij terug te vinden. Of zo’n bedrijf bereid is om de verouderde app te updaten is ook nog maar de vraag, maar je kunt het altijd proberen. Je zou via LinkedIn, Google of de about-pagina van het bedrijf kunnen kijken of de oorspronkelijke ontwikkelaar er nog werkzaam is en proberen een e-mailadres of andere contactgegevens te achterhalen, maar je kunt ook via het algemene contactformulier informeren bij het bedrijf.

Andere apps van dezelfde ontwikkelaar bekijken kan helpen, want misschien heeft de ontwikkelaar een opvolger uitgebracht met een compleet andere naam.

#4 Bewaar een oude iPhone of iPad
Gaat het om een app die je niet dagelijks nodig hebt, bijvoorbeeld een spelletje, dan kun je overwegen om daarvoor een ouder toestel te blijven gebruiken. De meeste mensen hebben nog wel een oude iPad liggen, die niet te updaten is naar iOS 11 (bijvoorbeeld een iPad 3 of 4, een iPad mini 1 of een oudere iPod touch).

Het kan een prima oplossing zijn voor apps die je niet meer zo vaak gebruikt. Ook bij een app die cruciaal is voor je dagelijkse werkzaamheden (bijvoorbeeld een boekhoud- of tijdregistratie-app) kan het zin hebben om een oud toestel achter de hand te hebben om een oude app te blijven gebruiken.

iPad 3 overzicht

#5 Ga op zoek naar een alternatieve app
Zoals gezegd is er weinig kans dat ontwikkelaars een sterk verouderde app nog gaan updaten, ook al ben je een trouwe fan. Het kost simpelweg te veel moeite om voor een paar enthousiaste fans een app opnieuw te bouwen, zeker als die fans niet bereid zijn opnieuw te betalen.

Lukt het niet om de oorspronkelijke ontwikkelaar te overtuigen, dan zul je op zoek moeten naar een alternatieve app die ongeveer hetzelfde doet. We publiceren op iCulture regelmatig applijsten waarmee je makkelijk een alternatief kunt vinden, bijvoorbeeld een goede agenda-app of een goede app om slaap te analyseren. We hebben applijsten over elk denkbaar onderwerp en anders kun je in de App Store zelf op zoek gaan naar de gewenste term.

#6 Maak zelf een nóg betere app
Is er niets te vinden dat lijkt op jouw favoriete app, dan is het altijd mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Dat het (soms met wat tegenslagen) écht wel lukt is te lezen in de vele ervaringsverhalen die we gepubliceerd hebben, zoals over Erwin Oudshoorn. Jij weet aan welke eisen jouw ideale app moet voldoen en welke verbeteringen je zou willen zien, dus je hebt al concrete handvaten om aan de slag te gaan. Lukt het echt niet om zelf te programmeren, dan zou je ook een inzameling (crowdfunding) kunnen organiseren om een externe ontwikkelaar te kunnen betalen.

Verder zou je de originele ontwikkelaar kunnen vragen om de broncode, of om de code als open source beschikbaar te stellen, zodat de app verder ontwikkeld kan worden.