Apple Watch Pride Edition 2023

Pride-wijzerplaat instellen op de Apple Watch

Apple heeft speciale Pride-wijzerplaten waarmee je je steun voor de LGBTQ+ gemeenschap kunt tonen. In deze tip leggen we uit hoe je een van de Pride-wijzerplaten kunt instellen op jouw Apple Watch.

Pride-wijzerplaat op je Apple Watch

De Pride-wijzerplaat is geïnspireerd op de regenboogvlag en is gemakkelijk in te stellen, ongeacht welke generatie Apple Watch je gebruikt. Wel is het zo dat nieuwere Pride-wijzerplaten alleen op de Apple Watch Series 4 en nieuwer beschikbaar zijn, die modellen minder brede schermranden hebben en de wijzerplaten er daardoor mooier uit zien. Het nieuwste bandje is het Pride 2023-bandje, die je kunt combineren met de bijbehorende wijzerplaat wijzerplaat.

Pride-wijzerplaat instellen op Apple Watch

De makkelijkste methode is om de Pride-wijzerplaat rechtstreeks in te stellen op de Apple Watch. Je kunt bij sommige uitvoeringen kiezen uit meerdere varianten, bijvoorbeeld met en zonder complicaties. Zo kun je een Pride-wijzerplaat instellen op de Apple Watch zelf:

 1. Druk lang op de wijzerplaat van je Apple Watch. Scroll helemaal naar rechts en tik op het plusje (Nieuw).
 2. Draai aan de Digital Crown om te bladeren naar de P. Daar vind je de collectie Pride-wijzerplaten.
 3. Tik op het plusje bij de gewenste wijzerplaat om deze aan je collectie toe te voegen.
 4. Je kunt nu eventueel de wijzerplaat bewerken (complicaties toevoegen, stijl kiezen, etcetera) door naar links en rechts te vegen en aan de Digital Crown te draaien. Druk op de Digital Crown om het instellen af te ronden.

Apple Watch Pride-feest wijzerplaat van 2023

Geniet van je nieuwe wijzerplaat! Bij veel Pride-wijzerplaten kun je, eenmaal ingesteld, nog wat effectjes activeren door gewoon op het scherm te tikken of aan de Digital Crown te draaien. Bij de nieuwste Pride-feest wijzerplaat (watchOS 9.5 en nieuwer) kun je de spikkeltjes laten bewegen. Probeer gerust bij de andere varianten wat de effecten zijn.

Het is bij sommige wijzerplaten mogelijk om complicaties te kiezen, maar bij de Pride-wijzerplaten is dit vaak niet het geval. Complicaties zijn de kleine infoblokjes op de wijzerplaat, die je kunt vullen met allerlei informatie zoals temperatuur, datum en meer. Heb je een Nike+ Apple Watch, dan kun je nog enkele extra wijzerplaten kiezen.

Met bovenstaande stappen kun je de wijzerplaten gemakkelijk op je Apple Watch instellen. Wil je meer overzicht, dan kun je de wijzerplaat het beste instellen op de iPhone. Dit leggen we in de volgende stap uit.

Pride-wijzerplaat instellen op iPhone

Wil je meer controle over je instellingen, dan kun je het beste de Pride-wijzerplaten ook instellen via je iPhone. Zo kun je de speciale Pride-wijzerplaten instellen:

 1. Open de Watch-app op je iPhone.
 2. Tik onderin het scherm op het tabblad Wijzerplaten.
 3. Blader naar het tussenkopje Pride en tik op één van de wijzerplaten.
 4. Kies de wijzerplaat die je aanspreekt.
 5. Tik onderin het scherm welke complicaties je wilt zien, bijvoorbeeld Agenda.
 6. Tik op Voeg toe.

Apple Pride-wijzerplaten instellen

Zorg dat je de nieuwste iOS-versie geïnstalleerd hebt op je iPhone! Meestal zal de nieuw toegevoegde wijzerplaat meteen zichtbaar zijn op je Apple Watch. Is dit niet het geval, dan kun je deze nog handmatig selecteren. Dit kan op de Apple Watch, maar ook op de iPhone:

 1. Open in de Watch-app op de iPhone het tabblad Mijn Watch.
 2. Tik bij Mijn wijzerplaten op de Pride-versie.
 3. Tik nu op Stel in als huidige wijzerplaat.

Pride-regenboogkleuren voor bestaande wijzerplaten

Voor sommige bestaande wijzerplaten kun je ook Pride-regenboogkleuren instellen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de wijzerplaten Cijfers Duo en Mono, Californië en Verlooptint. Het effect is heel verschillend en je hebt ook nog keuze uit meerdere weergaves en varianten, zoals je hieronder kunt zien.

Bestaande wijzerplaten regenboogkleuren

Nike Pride-wijzerplaten

Sinds 2020 heeft Apple ook speciale Pride-wijzerplaten voor de Nike+ Apple Watch uitgebracht. Het gaat hier om exclusieve wijzerplaten die alleen te zien zijn als je het Nike-horloge hebt. Instellen doe je op dezelfde manier als hierboven aangegeven. Het enige verschil is dat je als Nike-gebruiker wat meer keuze hebt. Deze Nike-wijzerplaten zijn niet beschikbaar op de ‘normale’ Apple Watch.

Nike Pride 2020 wijzerplaten

Problemen met instellen van Pride-wijzerplaten

Lukt het niet om de Pride-wijzerplaten te vinden? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je een wat oudere Apple Watch met een versie van watchOS waar de nieuwste wijzerplaten niet in zitten.

Wat je ook zou kunnen doen, is het herstarten van je Apple Watch. Dit helpt soms om functies die eerst niet zichtbaar waren toch in beeld te krijgen.

Het kan ook zijn dat je de wijzerplaten wel ziet in de Watch-app, maar niet op de Apple Watch zelf. Zo kregen we een melding van iemand die de California-wijzerplaat alleen in marineblauw op de Apple Watch te zien kreeg.

Je kunt het dan als volgt aanpassen:

 1. Hou het Apple Watch-scherm ingedrukt om de wijzerplaat aan te passen.
 2. Tik op Wijzig.
 3. Veeg opzij om de verschillende aanpassingsmogelijkheden te zien. Onderin beeld zie je de huidige kleur, bijvoorbeeld ‘Marineblauw’.
 4. Draai aan de Digital Crown en je komt vanzelf de kleur ‘Regenboog’ tegen.

Regenboog instellen Apple Watch

Pride-wijzerplaten door de jaren heen

Apple brengt sinds 2018 speciale Pride-wijzerplaten uit. Ze zijn elk jaar weer verschillend.

Apple Watch Pride 2023 wallpaper

Pride-wijzerplaat in 2023, met bijpassende iPhone-achtergrond.


Apple Watch Pride Sport Loop 2022 bandjes.

Pride-wijzerplaten in 2022.


Pride wijzerplaten in 2021


Pride Digitaal wijzerplaten 2020, 2019 en 2018
Pride Digitaal wijzerplaten 2020, 2019 en 2018


Pride Analoog wijzerplaten 2020 en 2019
Pride Analoog wijzerplaten 2020 en 2019


Daarnaast zijn er sinds 2020 de regenboogkleuren voor bestaande wijzerplaten:

Apple Watch wijzerplaten bestaand
Apple Watch wijzerplaten voor Cijfers Duo en Mono, Californië en Kleurverloop


Pride-bandjes voor Apple Watch

Je kunt de combinatie helemaal af maken met de speciale Apple Watch Pride-bandjes. Bijna elk jaar brengt Apple daar een nieuwe variant van uit. In 2023 is gekozen voor een traditioneel sportbandje in wit met gekleurde Pride-spikkels. In 2022 waren er twee uitvoeringen van het geweven sportbandje: wit met pride-tekst voor het normale model en een donkere variant voor Nike.

Bekijken:

Apple Watch Pride bandjes 2022/2021.

Eerdere versies van het Pride-bandje kun je alleen nog tweedehands kopen. Alleen de uitvoering van 2021 is nog bij Apple voorlopig nog verkrijgbaar, samen met de nieuwere modellen.

Apple ondersteunt met de verkoop van deze bandjes het werk van organisaties die de belangen van de LGBTQ-gemeenschap behartigen. Deze organisaties, zoals GLSEN, PFLAG, The Trevor Project, Gender Spectrum, The National Center for Transgender Equality en Encircle in de VS en ILGA wereldwijd, zetten zich in om een positieve verandering teweeg te brengen. Een deel van de opbrengst van de Pride Edition-bandjes gaat naar deze organisaties.

Bekijk ook

Apple Watch Pride-horlogebandjes van 2016 tot nu

Apple brengt sinds 2016 speciale Pride-horlogebandjes uit. Elk jaar kwam er een ander design en voor liefhebbers is het leuk om ze allemaal te verzamelen. Toon je ware kleuren met deze Apple Watch Pride-horlogebandjes in regenboogkleuren!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch