Zo zorgt WhatsApp ervoor dat valse accounts snel geblokkeerd worden

WhatsApp gebruikt allerlei systemen om automatisch valse accounts te blokkeren. Hierdoor blokkeren ze zo'n 2 miljoen accounts per maand. Hoe doet WhatsApp dat?

Je kan zelf eenvoudig een WhatsApp-contact blokkeren als diegene jou lastig valt, maar WhatsApp zelf doet ook het nodige om valse accounts te weren en ervoor te zorgen dat de chatdienst niet misbruikt wordt. WhatsApp neemt al maatregelen om nepnieuws tegen te gaan. Zo is de doorstuurfunctie beperkt tot vijf personen, waardoor je berichten niet naar honderden contacten tegelijk kan doorsturen. Maar WhatsApp doet meer en dat begint al bij de registratie.

WhatsApp blokkeert 2 miljoen accounts per maand

Tegenover Venturebeat legt onder andere WhatsApp-ontwikkelaar Matt Jones uit dat ze zo’n 2 miljoen accounts per maand blokkeren. Ze gebruiken hiervoor een systeem met machine learning, zodat valse accounts automatisch geblokkeerd worden. Ongepast gedrag is bijvoorbeeld heel veel berichten tegelijk rondsturen en het aanmaken van meerdere accounts. Soms worden er zelfs automatisch neppe accounts aangemaakt die WhatsApp dankzij dit systeem al bij de registratie in de smiezen heeft.

Het systeem van machine learning kijkt daarbij naar hoe WhatsApp in het verleden met problematische accounts omgegaan zijn. Op deze manier leert WhatsApp dus van eerdere blokkeringen en rekenen ze sneller af met dergelijke accounts. Hierdoor blokkeert WhatsApp zo’n 20% van de valse accounts al bij de registratie. De kans dat je contact legt met een nepaccount is daardoor klein.

WhatsApp checkt een aantal factoren, voordat valse accounts gesignaleerd worden. Ze checken bijvoorbeeld het IP-adres en controleren of dat overeenkomt met het land van registratie. Een andere belangrijke factor is of een account vlak na registratie direct al veel berichten de wereld in stuurt. Dit is namelijk een sterke aanwijzing dat het account alleen maar gebruikt wordt om bepaalde informatie rond te sturen. Door deze maatregelen wordt maar liefst 75% van de maandelijks 2 miljoen geblokkeerde accounts door de computer gesignaleerd.

Bekijk ook

WhatsApp beperkt doorstuuroptie tot maximaal vijf ontvangers

WhatsApp doet aanpassingen aan de doorstuurfunctie van de chatapp. Hierdoor kun je niet meer berichten massaal delen met andere gebruikers. WhatsApp doet dit om nepnieuws tegen te gaan.

Speciale software en meerdere simkaarten
Dankzij deze maatregelen heeft WhatsApp al allerlei manieren ontrafelt hoe gebruikers de chatdienst misbruiken. Een voorbeeld hiervan is speciale software, waardoor je meerdere WhatsApp-accounts op een enkele computer kan gebruiken. Met de WhatsApp Desktop-app is dat niet mogelijk, omdat deze gekoppeld is aan je telefoon. Ook hebben ze op deze manier speciale apparaten ontdekt die tientallen simkaarten ondersteunen, om zo op een enkel apparaat meerdere accounts te gebruiken.

Je kan zelf ook veel doen om WhatsApp te beveiligen en om misbruik te voorkomen. Schakel bijvoorbeeld WhatsApp tweestapsverificatie in, om te voorkomen dat iemand anders met jouw account aan de haal gaat. Vertrouw je een account niet? Check dan onze tips om WhatsApp fraude te herkennen en te voorkomen.

Bekijk ook

Zo herken je WhatsApp fraude en dit kun je ertegen doen

WhatsApp-fraude komt helaas nog steeds voor, maar hoe kun je dit soort fraude voorkomen? In dit artikel geven we tips hoe je fraude via WhatsApp herkent en wat je ertegen doet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 februari 2019 om 17:30
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.