Uitslag veiling 5G-frequenties bekend: de drie grote providers krijgen toegang

Opbrengst van 1,23 miljard euro
De uitslag van de veiling voor de Nederlandse 5G frequenties is bekend. De drie grote providers KPN, Vodafone en T-Mobile deden eraan mee. Alledrie krijgen zij toegang tot het 5G-netwerk.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 21 juli: Vandaag heeft Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, de resultaten van de 5G-veiling bekendgemaakt. In totaal is er maar liefst €1,23 miljard opgehaald, wat honderden miljoenen meer is dan van tevoren gedacht. Zoals verwacht hebben KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo geboden op de frequenties. Alledrie de providers krijgen toegang tot de frequenties, die nodig zijn voor het snellere 5G-netwerk dat later dit jaar beschikbaar komt.

Zoals bekend was vooral de 700 MHz-frequentie van belang voor het 5G-netwerk. Alle drie de providers hebben op deze frequentie geboden. Op het 700 MHz-frequentie heeft elke provider een even groot deel in handen gekregen. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben elk twee vergunning met een breedte van 10 MHz. Hieronder vind je de volledige uitkomst:

KPN

  • 700 MHz: 20 MHz
  • 1400 MHz: 15 MHz
  • 2100 MHz: 40 MHz

KPN gaat voornamelijk de 700MHz band gebruiken voor 5G. De frequenties op de 1.400MHz- en 2.100MHz-band worden vooral gebruikt voor snellere 4G op bepaalde plekken.

T-Mobile

  • 700 MHz: 20 MHz
  • 1400 MHz: 10 MHz
  • 2100 MHz: 2 x 20 MHz (reeds bestaand)

Ook T-Mobile kiest voor de 700MHz-band voor 5G. De extra capaciteit van de 1.400MHz-frequentie wordt gebruikt om binnenshuis het bereik van mobiel internet te vergroten.

VodafoneZiggo:

  • 700 MHz: 20 MHz
  • 1400 MHz: 15 MHz
  • 2100 MHz: 2 x 20 MHz

Vodafone heeft al een werkend 5G-netwerk op basis van bestaande frequenties. Voor hen zijn de nieuwe frequenties aanvullend.

Met de verweven frequenties gaan de providers een landelijk dekkend 5G-netwerk aanbieden. Vodafone zegt nu al een 5G-netwerk met een dekking van 80% te hebben, omdat zij gebruikmaken van reeds bestaande frequenties met beperkte snelheidswinst. De andere providers komen in de loop van het jaar met hun 5G-netwerk.

Oorspronkelijk artikel 29 juni

Veiling vooral voor 700 MHz frequentie, maar nog geen 3,5 GHz

Voordat een provider een bepaalde frequentie mag gebruiken moeten deze de rechten hiervoor verwerven. Dat gebeurt door de frequenties te veilen. In het verleden zijn hier fikse prijzen voor betaald tijdens de veiling van 4G-frequenties. Nu is het de beurt aan 5G.

Hoewel de veiling nog niet rond is kunnen we nu al zeggen dat dit niet een wereld van verschil zal betekenen voor gebruikers van het 5G-netwerk in Nederland. Daarvoor moeten nog andere frequentiebanden worden geveild om het volledige potentieel van 5G te benutten. Er worden drie frequentiebanden geveild: 700, 1400 en 2100 MHz. Pas als de veiling is afgerond mogen de frequenties gebruikt worden.


De belangrijkste frequentie is 700 MHz. De provider die er de grootste zak geld voor neerlegt krijgt de rechten om erop te zenden. Toch moet die provider zich wel aan enkele eisen houden. Zo moet er verplicht gezorgd worden voor landelijke dekking en een minimale internetsnelheid. De 700 MHz frequentie stelt providers in staat om 5G te activeren. Vodafone heeft 5G officieel al geactiveerd, maar doet dit op het bestaande 4G-netwerk. Dat is nu nog zo’n 10% sneller dan voorheen. Hiervoor had de provider al een vergunning.

Bekijk ook

Vodafone start vandaag met uitrol van 5G-netwerk in Nederland

Vodafone begint vandaag met de uitrol van haar 5G-netwerk. In een groot deel van Nederland is het 5G-netwerk te ontvangen, mits je een geschikt toestel hebt.

De winnende partij tijdens de veiling zal niet als enige gebruik mogen maken van de frequentie. Wel wordt de allocatie van de frequenties gebaseerd op wat het beste uitkomt voor de winnende provider. Blijkt jouw provider niet de winnaar bij de multibandveiling, dan hoef je je geen zorgen te maken of je wel 5G kunt gebruiken.

Het wordt pas echt interessant als de veiling van de 3,5 GHz frequentie begint. Deze start pas in 2021 of 2022. Deze frequentie maakt een grote snelheidsverhoging mogelijk waar providers naar verwachting veel geld voor over hebben. Omdat de frequentie nu nog niet geveild wordt hoeven we nu nog geen extreme verwachtingen te hebben.

Onduidelijk hoe lang de 5G multibandveiling duurt

Het bieden begint vandaag om 10:00, dat staat vast. Wat niet zeker is is de einddatum. Zolang er wordt geboden op frequenties gaat het veilen door. Dit kan een week duren, maar ook een maand of meerdere maanden. Dit stelt alle providers in staat hun goed doordachte strategieën toe te passen. Het is verboden om informatie hierover te delen. Dat voorkomt een biedingenoorlog door providers.

In 2012 werd er een recordbedrag van €3,8 miljard neergeteld voor de 4G-veiling, maar dat hoeven we nu niet te verwachten. Naar verwachting wordt er wel minimaal €900 miljoen betaald.

We hopen natuurlijk dat de veiling op tijd rond is voor de nieuwe iPhone. De iPhone 12 krijgt naar alle schijn 5G en het zou fijn zijn als we in ieder geval kunnen proeven van het potentieel van 5G zodra we onze nieuwe iPhone in handen hebben. Pas als 3,5 GHz is geveild zullen we de enorme verschillen moeten merken.

https://www.iculture.nl/uitleg/5g-iphone/

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 21 juli: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na bekendmaking van de resultaten van de veiling.

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads is zijn al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.