iPad Pro met 5G

Snellere 5G-frequentie loopt nog meer vertraging op in Nederland

Nog even geduld a.u.b.
De veiling van de 3,5GHz-frequentiebanden liep eerder al vertraging op. Inmiddels is er een oplossing gevonden met satellietbedrijf Inmarsat, maar de frequentieband kan daardoor pas eind 2023 in gebruik worden genomen.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Update 12 mei 2022: De belangrijke 3,5 GHz-frequentieband komt pas eind 2023 vrij. Dat zegt een onafhankelijke adviescommissie van de overheid. Om sneller 5G-internet te kunnen aanbieden is deze frequentie noodzakelijk, omdat hierop hogere datasnelheden mogelijk zijn. De band wordt nu nog gebruikt door Inmarsat voor noodcommunicatie op zee en in de lucht. Dit satellietbedrijf wilde de 3,5 GHz-band niet zomaar opgeven en stapte naar de rechter, die Inmarsat gelijk gaf. Ondertussen is de Nederlandse overheid op zoek gegaan naar oplossingen. Het plan is nu om de activiteiten van Inmarsat per 1 januari 2024 te verplaatsen naar Griekenland.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 3 september 2021.

Nederlandse veiling van 3,5GHz-frequentiebanden vertraagd

De 3,5GHz-frequentiebanden voor 5G zijn belangrijk voor de Nederlandse providers en uiteindelijk ook consumenten. Het biedt ruimte voor een aanzienlijk hogere internetsnelheid ten opzichte van de frequenties die we nu gebruiken. De veiling loopt “met zekerheid” vertraging op, zo schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een Kamerbrief.

Op dit moment gebruikt satellietbedrijf Inmarsat de 3,5GHz-banden voor noodverkeer op zee. Als providers ook op deze band zitten, geeft dat problemen voor de noodcommunicatie van Inmarsat. De overheid wilde naar aanleiding hiervan wijzigingen maken in het zogenaamde Nationaal Frequentieplan, maar daar ging de rechter niet in mee. In de Kamerbrief wordt een onafhankelijke adviescommissie voorgesteld die een oplossing moet bedenken.

Het is mogelijk dat zowel Inmarsat als de providers gebruik maken van 3,5GHz, maar dat zal voor de internetsnelheid van 5G-consumenten een domper betekenen. Hoe drukker het is op de frequentie, des te inefficiënter het netwerk zal zijn. Dat geldt ook voor energieverbruik op telefoons en de responstijd tijdens het internetten. Wanneer de adviescommissie is samengesteld en tot een oplossing is gekomen, zullen we meer weten over de concrete gevolgen.

We verwachten niet dat we in Nederland op korte termijn al gebruik kunnen maken van het nóg snellere mmWave-netwerk. Geruchten beweerden onlangs dat de iPhone 13 mmWave in Europa zal ondersteunen. De 3,5GHz-banden staan hier los van.

Bekijk ook

'iPhone 13 met snellere 5G komt naar meer landen, waaronder in Europa'

De 5G mmWave-techniek in de iPhone komt naar meer landen. Een bekende Apple-analist zegt dat de iPhone 13 met mmWave breder uitgerold wordt, onder andere in Europa.

Snellere 5G vertraagd: wanneer komt het wel?

Helaas geeft staatssecretaris Keijzer geen indicatie van wanneer we de veiling mogen verwachten. Deze stond gepland voor april 2022, maar Keijzer weet nu al dat dat niet haalbaar is. De adviescommissie moet in oktober starten. Er wordt verzocht om in het eerste kwartaal met een conclusie te komen. Daarna zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog een blik werpen op het advies, waarna aanpassingen in het plan kunnen worden gedaan. Als ook de Tweede Kamer groen licht geeft, komt er een nieuwe veiling.

Nederland heeft niet alle tijd van de wereld om dit te regelen. De overheid is verplicht door de Europese Unie om te voldoen aan het Europees Telecomkader. Keijzer belooft daarom “zo spoedig als mogelijk beschikbaar te stellen om de 5G-uitrol in heel Nederland mogelijk te maken”. Het streven blijft vooralsnog om in september 2022 de frequenties te overhandigen aan de providers. Daarna gaat het meestal wel snel.

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.