Rode knop om telefoongesprek op te hangen in iOS 17

Telefoon-ophangknop opnieuw verplaatst in iOS 17 na ontstane ophef

Apple heeft de manier veranderd waarop je telefoongesprekken beëindigt in iOS 17. De layout van knoppen tijdens het voeren van een telefoongesprek is anders. Je zult nog steeds de rode ophangknop kunnen vinden, maar hij staat een stuk lager. Apple heeft wel geluisterd naar de feedback.

Update 16 augustus 2023: Met ingang van de zesde beta van iOS 17 (en de vierde publieke beta), heeft Apple de rode ophangknop tijdens het bellen opnieuw verplaatst. Waar hij in de eerdere beta’s nog rechtsonder zat, zit hij nu weer in het midden (zoals in iOS 16 en ouder), maar dan wel helemaal onderaan het scherm tussen de andere knoppen. Vermoedelijk heeft Apple de positie nu weer gewijzigd vanwege de ophef die afgelopen weekend ontstond. Gebruikers zouden door de positie rechtsonder te vaak per ongeluk op de verkeerde knop drukken, omdat ze gewend zijn om in het midden te tikken om het gesprek op te hangen.

Hieronder zie je in de screenshots de verschillende posities zoals dat is in iOS 16 en ouder, iOS 17 beta 1 tot en met beta 5 en iOS 17 beta 6. Of de knop nu op deze plek blijft zitten, zullen we de komende weken horen. De reden dat de knoppen nu lager geplaatst zijn dan voorheen, is vanwege de nieuwe contactposters van iOS 17. Door de knoppen naar onderen te verplaatsen, is er meer ruimte voor de eigen ingestelde foto tijdens het bellen.

Telefoon rode knop om telefoongesprek op te hangen in iOS 16, iOS 17 beta 1 tot en met 5 en iOS 17 beat 6
iOS 16 (links) vs iOS 17 Beta 1 t/m 5 (midden) vs iOS 17 Beta 6 (rechts)

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 11 augustus 2023

Telefoon-interface door elkaar geschud

De verandering van de knoppen tijdens het bellen is te zien in de iOS 17 beta. De knop voor het beëindigen van gesprekken stond tot nu toe onderaan, in het midden, los van de andere zes knoppen. In iOS 17 is hij verplaatst naar de rechterkant, tussen de andere knoppen. De knoppen voor ‘Voeg toe’ en ‘Contacten’ zijn in iOS 17 samengevoegd tot één knop. Ook zijn sommige knoppen van plek gewisseld en staan ze een stuk lager. Dit heeft als voordeel dat ze gemakkelijker bereikbaar zijn met één hand, vooral bij grotere toestellen zoals de Pro Max-modellen.

Toch is niet iedereen blij met de veranderingen, ook in de reacties op sociale media. Sommige mensen vragen zich af waarom FaceTime en het toetsenblok van plaats moesten wisselen. Het kan dan gemakkelijk voorkomen dat je op de verkeerde knop drukt of dat het langer duurt om bepaalde opties te vinden, omdat je de oude posities al jarenlang gewend bent.

In iOS 16 zag het er zo uit, met de ophangknop prominent midden onder:

Telefoongesprek in de wacht zetten

En hieronder zie je de nieuwe knoppen in iOS 17 (links bij een inkomende oproep bij gebruik van de iPhone, rechts tijdens het bellen zelf):

Belinterface in iOS 17

Meer over de wijzigingen in de Telefoon-app in iOS 17 lees je in onze round-up.

Bekijk ook

Zo wordt de Telefoon-app beter in iOS 17

In dit artikel bespreken we de verbeteringen in de Telefoon-app met je door. Het uiterlijk wordt speelser, maar er zijn ook functionele verbeteringen te vinden.

Gelukkig zijn er meer manieren om een telefoongesprek te stoppen, zonder op de rode knop te drukken. Je kunt bijvoorbeeld op de ophangknop van (draadloze) oortjes drukken om het gesprek te beëindigen. Een andere manier is door op de zijknop te drukken. En heb je een iPhone 14 Pro met Dynamic Island, dan vind je de ophangknop prominent bovenin het scherm. Die is met één hand dan wel weer moeilijker te bedienen, maar hij is tenminste wel lekker duidelijk.

Eén ding is nog wel van belang: iOS 17 is nog steeds in beta, dus het is mogelijk dat deze wijzigingen niet worden doorgevoerd in de uiteindelijke release. Als er voldoende negatieve feedback komt kan Apple besluiten om het toch niet te doen.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 augustus: Artikel bijgewerkt na wijziging in iOS 17 Beta 6.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 augustus: Artikel bijgewerkt na wijziging in iOS 17 Beta 6.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.