Siri op iOS

Siri beantwoordt sommige muziekvragen alleen aan Apple Music-abonnees

Siri geeft geen antwoord op bepaalde muziekvragen. Je krijgt te horen dat je abonnee van Apple Music moet zijn. Dat klopt niet, vinden gebruikers. Apple onthoudt je daarmee bepaalde Siri-functies.

Siri geeft alleen antwoord op bepaalde muziekvragen als je abonnee van Apple Music bent. Dat blijkt uit ervaringen van gebruikers. Zoek je bijvoorbeeld dé tophit van het moment, dan wil Siri er alleen antwoord op geven als je betaalt voor Apple Music. Normaal verwijst Apple je door naar de algemene zoekfunctie, als er geen eigen informatie beschikbaar is. Bij Apple Music loop je echter tegen een muur aan.

Siri op iOS

Sinds Apple Music beschikbaar is kan de virtuele assistent van Apple vragen beantwoorden over muziek. Bij een vraag naar de tophits van dit moment krijg je het antwoord:

Sorry, ik kan de muzieklijsten niet voor jou opzoeken. Het lijkt erop dat je geen abonnee van Apple Music bent.

Daarmee zijn bepaalde Siri-functies dus niet voor iedereen beschikbaar, maar Apple maakt dat niet duidelijk aan gebruikers. Ben je wel lid van Apple Music, dan word je naar de Muziek-app van iOS doorgestuurd, waar je de gevraagde informatie vindt. Overigens geeft een Nederlandstalige vraag naar ‘Wat is de nieuwste hit van Adele?’ wel gewoon de optie om op het web verder te zoeken.

Siri weigert muziekvragenWat Apple eigenlijk had moeten doen, is om de lijsten met tophits te raadplegen. Nu gaat Apple er vanuit dat je de nummers ook wilt afspelen en dat mag immers niet zonder abonnement op de muziekdienst. Siri kan ook geen oudere hits opzoeken: ‘Wat was de tophit van 1983?’ levert bijvoorbeeld geen resultaten op.

Zoeken in het Nederlands levert toch al andere resultaten op dan in het Engels. Zo heb je met de Engelstalige Siri toegang tot allerlei functies van Wolfram Alpha, waarmee je ook ingewikkelde kennisvragen kunt stellen. In het Nederlands wordt je bij de meeste vragen meteen doorgestuurd naar de algemene zoekfunctie op het web.

Apple heeft zo’n 6,5 miljoen betalende gebruikers, onthulde Apple CEO Tim Cook onlangs. Dat is minder dan Spotify’s 20 miljoen maar toch een knappe prestatie als je bedenkt dat Apple Music nog maar een paar maanden oud is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2015, 6:30
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.