macOS Monterey: praat mee!

Sommige Macs blijken onbruikbaar na update macOS Monterey

Sommige gebruikers van oude Macs lopen tegen problemen aan bij macOS Monterey. Door macOS Monterey zijn de Macs onbruikbaar, ook wel bricked genoemd. Waardoor wordt dit probleem veroorzaakt?

Onlangs schreven we op iCulture al over problemen met usb-hubs in macOS Monterey, maar sommige gebruikers zijn getroffen door een veel groter probleem. Zowel op Twitter als diverse fora melden gebruikers dat sommige Macs plotseling uit gaan en vervolgens niet meer in te schakelen zijn. De Mac is daardoor onbruikbaar en niets lijkt daarbij te helpen. Het zijn Intel-modellen die getroffen worden.

Mac start niet op na macOS Monterey

De meldingen komen van diverse gebruikers, zowel MacBooks als desktop-Macs. Op Reddit melden gebruikers problemen met MacBook Pro’s met Touch Bar, maar ook een iMac uit 2017. Het probleem begint meestal met het herstarten van de Mac, waarna hij niet meer aan te krijgen is. Ook op Apple’s supportforum melden gebruikers soortgelijke ervaringen, waarbij de Mac plotseling uit gaat en niet meer aan te krijgen is. Sommige Macs blijven in een loop hangen, waarbij het Apple-logo verschijnt en de Mac daarna weer opnieuw opstart. Vervolgens begint hetzelfde rondje weer opnieuw.

MacBook Pro zwart scherm

Op Twitter stelt Apple in de meeste gevallen de stappen uit dit supportartikel voor, maar dat geeft niet het gewenste resultaat. Ook het resetten van de PRAM en NVRAM zou niet de oplossing voor dit probleem zijn. Apple heeft verder wel een stappenplan hoe je een Intel-Mac kan reactiveren door gebruik te maken van een andere Mac, maar dat werkt alleen met modellen met een T2-chip. Dat zijn doorgaans alleen de modellen vanaf 2018. Als je geen tweede Mac ter beschikking hebt, zou je hiervoor ook langs kunnen gaan bij de Apple Store.

Nog geen definitieve oplossing

Vooralsnog lijkt het er niet op dat er een definitieve oplossing is. Als jij ook getroffen bent, kun je de eerdere besproken mogelijke oplossing hierboven proberen. Lukt dit niet, dan kun je het beste contact opnemen met Apple Support of een afspraak maken met de Genius Bar.

Het is niet de eerste keer dat een soortgelijk probleem na een update naar boven komt. Een jaar geleden waren er soortgelijke klachten bij oude MacBooks en macOS Big Sur, waarbij de modellen ook niet meer aan gingen. Wat de precieze oorzaak is bij het probleem met macOS Monterey, is nog niet duidelijk.

Bekijk ook

Gebruikers melden problemen met usb-hubs in macOS Monterey

Gebruikers op diverse fora melden problemen met usb-hubs in macOS Monterey. Met name usb 3-poorten werken niet goed meer, zelfs bij de hubs van Apple zelf.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.