AppleCare+ voor Apple Store reparaties

PRAM en NVRAM resetten op de Mac: waarom en hoe?

Door je NVRAM of PRAM te resetten kun je problemen met scherm, muis, toetsenbord, opstartschijf en andere onderdelen oplossen. In deze tip leggen we uit hoe het NVRAM of PRAM resetten werkt.

Wanneer de Mac zich vreemd gaat gedragen, zul je een aantal stappen langslopen. Lukt het niet om de oorzaak te achterhalen, dan kan NVRAM of PRAM resetten helpen. In deze tip leggen we uit waar NVRAM en PRAM voor bedoeld zijn en hoe je beide kunt resetten.

Mac doet raar

Als je problemen met je Mac hebt, dan zul je waarschijnlijk eerst proberen te herstarten. Een Safe Boot kan ook helpen en met het Schijfhulpprogramma kun je kijken of er misschien iets met de opslag mis is. Kom je er niet uit en heb je (nog) geen zin om naar een reparatiebedrijf te gaan, dan kun je ook het resetten van PRAM en NVRAM overwegen. Geen zorg, je hoeft hiervoor je Mac niet open te schroeven!

AppleCare+ voor Apple Store reparaties

Macs zijn meestal erg betrouwbare computers, maar er gaat ook wel eens iets mis. De weergave van de batterijstatus klopt bijvoorbeeld niet, de volumeknoppen werken niet, of er zijn onverklaarbare problemen met de Bluetooth-verbinding. Er kunnen zoveel variabelen meespelen dat het lastig kan zijn om de exacte oorzaak te achterhalen.

Werkt een gewone herstart niet, dan is het een vrij gemakkelijke ingreep om de NVRAM of PRAM te resetten op je Mac.

Wat is PRAM EN NVRAM?

PRAM staat voor ‘parameter random-access memory’. Dit is een kleine hoeveelheid geheugen waarin instellingen zijn opgeslagen die macOS snel moet kunnen bereiken vóór het opstarten, zoals het volume van de luidsprekers, de schermresolutie, het virtuele geheugen, de gewenste opstartschijf en de instellingen van de muis. Dit wordt aangedreven door een batterijtje en is dus onafhankelijk van de normale stroomvoorziening.

Nieuwere Macs gebruiken geen PRAM maar NVRAM. Dit staat voor ‘non-volatile random-access memory’. De functie is precies hetzelfde, maar in plaats van tientallen data gaat het om slechts een paar instellingen: je opstartschijf, speakervolume, schermresolutie, tijdzone en eventueel ook details over de laatste kernel panic. Heb je problemen met deze Mac-onderdelen en -randapparatuur, dan is het raadzaam om het NVRAM of PRAM te herstellen.

Hoe kan ik NVRAM en PRAM resetten?

Bij het NVRAM en PRAM resetten worden alle waardes teruggezet naar hun standaardinstellingen. Het is daarom aan te raden om een goede backup met Time Machine te maken voordat je dit doet.

Het resetten van PRAM en NVRAM gaat precies hetzelfde:

  1. Zet de Mac uit.
  2. Schakel de Mac in en druk onderstaande toetscombinatie zodra je het opstartgeluidje hoort: Command-Option-P-R. Een bedraad toetsenbord kan daarbij van pas komen.
  3. Houd de toetsen ingedrukt totdat je het opstartgeluid voor de tweede keer hoort of tot het Apple-logo twee keer is weergegeven. Laat dan de toetsen los.

PRAM resetten toetscombinatie

Na het resetten van PRAM en NVRAM moet je wel weer wat Mac-instellingen aanpassen naar de gewenste waarde. Had je bijvoorbeeld gasttoegang uitgeschakeld, dan zal het na het resetten weer standaard ingeschakeld zijn. Dit wil je misschien niet. Ook kun je het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, tijdzone en ingestelde opstartschijf nog even langslopen, om te kijken of alles naar jouw wensen is.

Apple heeft ook een supportartikel waarin je de stappen nogmaals krijgt uitgelegd.

Waarom NVRAM en PRAM resetten?

Het komt zelden voor dat het PRAM of NVRAM corrupt raakt, maar als je Mac er eindeloos over doet om op te starten, als de Mac opstart met de verkeerde schermresolutie of als je vreemde audioproblemen hebt, dan is de kans groot dat een van de instellingen van PRAM of NVRAM niet meer goed staat. Het is een kleine moeite, gaat snel en heeft geen verdere consequenties voor je Mac. Je raakt er geen gegevens door kwijt (al kan het geen kwaad om vooraf een backup te maken). Na het resetten hoef je maar een paar instellingen langs te lopen, om te kijken of het goed staat.

Wat te doen als NVPRAM en PRAM resetten niet werkt?

Houd je volgens bovenstaande stappen de toetsen Command-Option-P-R ingedrukt, maar gebeurt er niets en zie je alleen een grijs scherm? Komt er geen Apple-logo of voortgangsbalk in beeld en hoor je ook na een paar minuten nog steeds niet het tweede opstartgeluid?

Gebruik je een extern Bluetooth-toetsenbord, probeer het dan eens met een bekabeld toetsenbord.

Nog steeds niet gelukt? In dat geval is er waarschijnlijk een probleem met een van de aangesloten USB-apparaten. Koppel alle USB-apparaten los, behalve je bekabelde toetsenbord. Houd de powerknop ingedrukt totdat de Mac volledig is uitgeschakeld en probeer dan opnieuw op te starten met de aangegeven toetscombinatie Command-Option-P-R.

Hoor je geen opstartgeluid en heb je een MacBook Pro 2016 of nieuwer? Dan zul je inderdaad geen tweede opstartgeluid meer horen. Na het opnieuw opstarten moet je de toetsen minstens 20 seconden ingedrukt houden. Tel hierbij zelf de seconden en laat na 20 seconden de toetsen los, zodat je zeker weet dat de Mac het opstartproces juist heeft doorlopen.

Problemen met verlichting, koeling en andere Mac-onderdelen?
Een ander onderdeel van je Mac is de System Management Controller. Deze regelt het energiebeheer, temperatuurcontroles en het aansturen van een eventueel aanwezige ventilator. Ook de statuslampjes en de toetsenbordverlichting wordt door de SMC geregeld. Heb je hier problemen mee, dan kun je de SMC resetten volgens de instructies in onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Mac
Onderwerpen herstellen, imac, macbook, reset
Software macOS

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Er zijn drie versies: 21,5-inch, 24-inch en 27-inch. De 24-inch iMac is het nieuwste 2021-model, met Apple Silicon M1-chip en gloednieuw design. De 27-inch iMac is vernieuwd in augustus 2020 en heeft een Intel Core i5- of i7-processor van de 10e generatie. Er zit standaard SSD opslag in. De 21,5-inch iMac heeft 7e generatie Intel-processor. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac