M2 MacBook Pro teardown iFixit

Teardown van MacBook Pro M2 bewijst: dezelfde laptop, alleen een nieuwe chip

iFixit heeft de 13-inch MacBook Pro 2022 met M2-chip een teardown gegeven. Deze laptop blijkt qua design identiek aan de vorige generatie MacBook Pro met M1-chip: dezelfde behuizing en Touch Bar. Alleen de chip is anders.

MacBook Pro 2022 M2 teardown

iFixit vraagt zich dan ook af of ze wel de nieuwste MacBook Pro uit elkaar hebben gehaald. Veel over de behuizing hebben ze dan ook niet te zeggen: dit is precies hetzelfde gebleven, tot het scherm aan toe. Ook de meeste componenten zijn hetzelfde. Apple heeft soms een iets kleinere component gevonden, maar het binnenwerk oogt verder identiek. Het bleek dan ook mogelijk om het M2-moederbord in een M1 MacBook Pro-behuizing te stoppen, alleen was het niet mogelijk om het apparaat in te schakelen. Het trackpad, het toetsenbord en de Touch ID-sensor werken niet en zijn blijkbaar specifiek gekoppeld aan de M2-chip. iFixit vindt dit een slechte ontwikkeling: dit maakt reparaties en vervanging van onderdelen moeilijker door dit softwarematig te blokkeren.


iFixit bevestigde ook de nieuwe layout van de SSD in het 256GB-model, waardoor deze slechter presteert dan die van de M1 MacBook Pro. Apple gebruikt nu een enkele 256GB SSD-chip, terwijl eerder gebruik werd gemaakt van twee 128GB SSD-chips. Deze kunnen sneller lezen en schrijven omdat de bewerkingen op beide SSD-chips tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Mogelijk heeft Apple hiervoor gekozen vanwege een tekort aan componenten.

Zelfde modelnummer onderop
Erg positief is iFixit niet over de nieuwe MacBook Pro. Apple heeft niet de kans gegrepen om iets te verbeteren zodat upgraden of repareren net iets makkelijker wordt. Door de onderlinge uitwisseling van componenten te blokkeren laat Apple zich niet van z’n milieuvriendelijkste kant zien. Daarnaast toont de teardown ook de gemakzucht van Apple: de onderkant van de behuizing is zelfs niet veranderd ten opzichte van de 2020-versie. Beide hebben het modelnummer A2338 gegraveerd en hetzelfde FCC-nummer. Dat zou nog tot verwarring kunnen leiden als mensen hun MacBook tweedehands willen verkopen: om welke uitvoering gaat het nu eigenlijk. En eerder bleek uit een video dat ook de verpakking hetzelfde is gebleven: Apple heeft alleen een sticker met nieuwe technische specificaties over de oude opdruk geplakt.

De 13-inch MacBook Pro met M2-chip werd aangekondigd tijdens WWDC 2022 en ligt inmiddels in de winkels en bij consumenten. Dat het geen grote upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, wisten we eigenlijk al maar iFixit heeft het nu ook met eigen onderzoek bewezen. Daarnaast krijgt deze MacBook kritiek omdat het niet de beste aankoop is. Veel mensen zijn beter af met de aanstaande 13-inch MacBook Air 2022 met M2-chip in een nieuw design. Die gaat in de loop van juli in de verkoop; een exacte datum is nog niet door Apple bevestigd.

Bekijk ook

MacBook Air M2 nu officieel te koop - en dit zijn de prijzen

Het is zover: de verkoop van de nieuwe MacBook Air 2022 is nu officieel begonnen! Dit model is voorzien van M2-chip, heeft een nieuw design en is verkrijgbaar in de nieuwe kleuren middernacht en sterrenlicht. Welke modellen zijn er om uit te kiezen en wat zijn de prijzen? Dat vertellen we hier!

Mocht je toch de nieuwe MacBook Pro met M2-chip willen kopen: de prijzen beginnen bij €1619,- voor het model met M2-chip, 8-core CPU en 10-core GPU, 8GB centraal geheugen en 256GB SSD-opslag. Het goede nieuws is dat deze laptop volgens iFixit best toegevoegd kan worden aan Apple’s Self Repair Program, als je beschikt over de juiste gereedschappen.

Bekijk ook

M2 MacBook Pro 2022 nu te koop: dit zijn de beste prijzen [poll]

Het is zover: het nieuwe 13-inch instapmodel van de MacBook Pro met M2 is nu verkrijgbaar. Dit is de eerste MacBook met M2-chip die in de winkel ligt. Welke uitvoeringen kun je kiezen en wat kosten ze? Dat zie je in dit prijzenoverzicht. We beantwoorden ook de vraag: is dit wel de beste keuze als je een krachtige MacBook Pro zoekt?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.