MacBook Pro-hoezen

Releasedatum MacBook Pro met M2 Pro/Max: is de release nu dichtbij?

Dit zijn de verwachtingen voor 14- en 16-inch
Wanneer verschijnt er een krachtigere variant van de MacBook Pro met M2 Pro/Max? Veel mensen zitten te wachten op een opvolger van de high-end Pro-modellen voorzien van een M2 Pro of M2 Max-chip. Wat zijn de nieuwste geruchten over de release van de MacBook Pro met M2 Pro/Max-chip?

Wanneer komt de MacBook Pro met M2 Pro/Max?

Update 16 januari 2023: Ondanks het bericht van vorige week van Digitimes, lijkt het er nu toch op dat de nieuwe MacBook Pro nabij is. Meerdere bronnen stellen dat Apple op 17 januari een productaankondiging via een persbericht gaat doen en dat meerdere leden van de pers later in de week hierover een briefing krijgen. De kans is groot dat het hier gaat om de nieuwe MacBook Pro met M2 Pro/Max-chip, want inmiddels is er ook al een niet uitgebracht model opgedoken in een Canadese database.

Het leek er al lange tijd op dat Apple de nieuwe MacBooks in de eerste helft of in het eerste kwartaal van 2023 zou aankondigen, maar dat het zo vroeg in het jaar zou zijn had niemand verwacht. Apple brengt zelden tot nooit nieuwe producten uit in januari. De eerste aankondigingen van nieuwe producten volgen meestal pas in maart, al dan niet tijdens een apart event. Maar aangezien het in het geval van deze MacBook Pro slechts gaat om een kleine update, lijkt het onnodig om te wachten tot een apart event.

Bekijk ook

Praat mee over Apple's eerste aankondigingen van 2023 (met samenvatting van al het nieuws)

Apple heeft in januari meerdere nieuwe producten aangekondigd: een nieuwe MacBook Pro's en Mac mini's met M2-chip en een nieuwe HomePod! Wat vind jij van deze allereerste productaankondiging van 2023? Had je meer verwacht of was dit nou juist het product waar je op zat te wachten? Lees hier ook een samenvatting van de aankondigingen.

Update 12 januari 2023: Volgens Digitimes zoude de MacBook Pro’s met M2 Pro en M2 Max begin 2023 op de markt komen. Maar de site heeft de verwachtingen bijgesteld en denkt nu aan een latere datum. Ondertussen houdt Mark Gurman van Bloomberg vast aan de eerste helft van 2023. Ze hebben hetzelfde design en dezelfde functies als huidige modellen, maar zijn voorzien van M2 Pro- en M2 Max-chips. De performanceverbetering zou “marginaal” zijn ten opzichte van de M1 Pro en M1 Max.

Update 19 december 2022: Het zat er al aan te komen, maar de nieuwe MacBook Pro’s met M2 Pro en M2 Max-chip komen in 2023 uit. Het goede nieuws is dat je er waarschijnlijk niet al te lang op hoeft te wachten, want volgens Mark Gurman gaat Apple ze begin 2023 uitbrengen. De kans is dus groot dat deze modellen ergens in het eerste kwartaal verschijnen, met de grootste kans in maart. Apple zou ze via een persbericht kunnen aankondigen, al is een event in maart ook zeker nog niet uitgesloten.

Update 30 oktober 2022: De kansen nemen af dat de high-end MacBook Pro’s nog in 2022 uitkomen. Er zijn aanwijzingen te vinden in uitspraken van CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri tijdens de afgelopen kwartaalcijfers FQ4 2022. Maar ook in het geruchtencircuit wordt nu gezegd dat we misschien wel tot 2023 moeten wachten.

Allereerst uitspraken van Apple-geruchtenman Mark Gurman. Hij schrijft in zijn Power On-nieuwsbrief dat de volgende lading Macs waarschijnlijk pas volgend jaar komt. Dit betekent dat Apple minder te verkopen heeft in het vierde kwartaal. Gurman heeft gehoord dat de 14-inch en 16-inch MacBook Pro in het eerste kwartaal van 2023 komen en tegelijk worden uitgebracht met de updates naar iOS 16.3 en macOS Ventura 13.3. Deze software-updates zouden gepland staan tussen begin februari en begin maart. Omdat Apple zelden nieuwe producten uitbrengt in januari of februari, denkt hij dat de introductie in de eerste helft van maart 2023 gaat plaatsvinden. Vorige jaar kwam op hetzelfde moment de Mac Studio uit.

Daarnaast zijn er de uitspraken van de Apple-topmannen Cook en Maestri. Die vertelden dat de Mac-verkopen tijdens het decemberkwartaal van vorig jaar goed zijn geweest, dankzij de vernieuwde MacBook Pro met M1 Pro/Max. Dit decemberkwartaal wordt echter een “substantiële daling” verwacht in de Mac-verkopen. Dat wekt de indruk dat er de rest van het jaar helemaal geen nieuwe Macs meer uitkomen die een boost in de verkoop zouden kunnen veroorzaken. Dat is vreemd, want een MacBook Pro met M2 Pro/Max zal ongetwijfeld goed verkopen.

Tegelijk wekte Tim Cook de indruk dat de product line-up voor de rest van dit jaar compleet is. Cook bedankte het personeel en benadrukte dat ze het feestdagenseizoen in gaan met de huidige line-up van producten.

Elders op internet zijn ook hints te vinden dat de 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s later komen. Volgens het geruchtenaccount ‘yeux1122′ op de Koreaanse blog Naver, zullen deze modellen niet in 2022 uitkomen. Deze persoon baseert zich op informatie uit de toeleveringsketen. We zullen tot begin 2023 moeten wachten, rond de maand maart. Het account heeft een wisselend track record. In het verleden heeft Apple in november wel nieuwe Macs uitgebracht, waaronder de 16-inch MacBook Pro uit 2019 en de eerste MacBook Pro’s met M1-chip in 2020.

Update 17 oktober 2022: Er is lange tijd vanuit gegaan dat Apple de nieuwe M2 Pro/Max MacBook Pro-modellen in oktober zou aankondigen, tegelijkertijd met de nieuwe iPads. Maar terwijl de iPads binnenkort komen, moet je op de nieuwe MacBook Pro-modellen mogelijk iets langer wachten. Mark Gurman van Bloomberg zegt dat ze ‘op de planning staan voor de nabije toekomst’, maar dat ze niet tegelijkertijd met de nieuwe iPads komen. Hij vult daarbij aan dat Apple vaker nieuwe MacBooks in november aankondigde, zoals in 2019 met de eerste 16-inch MacBook Pro en in 2020 met de eerste M1-modellen. De 16-inch MacBook Pro 2019 werd via een persbericht onthuld, terwijl de M1-modellen een eigen event hadden. Het is de verwachting dat de M2 Pro/Max-modellen van de MacBook Pro 2022 via een persbericht aangekondigd worden.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 28 september.

Apple bracht in het voorjaar van 2022 al een MacBook Pro met M2-chip uit, maar die viel niet bij iedereen in de smaak. Het gaat hier om een instapmodel van 13-inch, een gewone M2-chip en het ‘oude’ design. Deze is door veel reviewers bestempeld als een slechte aankoop, aangezien je voor ongeveer hetzelfde geld een MacBook Pro 2021 met M1 Pro/Max (review) kunt aanschaffen. Die presteert veel beter in benchmarks en is bij veel winkels al in prijs verlaagd. Het wachten is nu op de volgende generatie 14-inch en 16-inch MacBook Pro met M2 Pro/Max, die weer een stuk krachtiger zijn dan de huidige M2-chip. Het verschil zit hem voornamelijk op grafisch gebied: meer kernen en betere koeling om ook bij veeleisende taken niet oververhit te raken.

Releasedatum 14- en 16-inch MacBook Pro: begin 2023

Om je aankopen te kunnen plannen is het handig om te weten wanneer Apple deze krachtige variant gepland heeft. Wat dat betreft zullen we af moeten gaan op uitspraken van analisten en anderen die connecties hebben met insiders.

14-inch MacBook Pro 2021

Ming-Chi Kuo zegt dat de massaproductie van de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s in het vierde kwartaal van 2022 van start gaat. Ze zouden dus in de periode tussen november 2022 en maart 2023 in de winkel kunnen liggen.

Volgens Mark Gurman van Bloomberg kunnen de krachtige MacBook Pro’s tussen najaar 2022 en voorjaar 2023 verwachten. Er zit dus iets minder tijd tussen de updates.

MacBook Pro met M2 Pro/Max: verwachte specs

Ook nu moeten we weer te rade gaan bij insiders. Ming-Chi Kuo verwacht dat de nieuwe modellen gebruik maken van een 5 nanometer-chip die beschikt over een zogenaamde ‘advanced mode’. Het gaat hier om de M2 Pro- en M2 Max-chips, die weer een stuk krachtiger zijn dan de huidige M2, die overigens ook gebaseerd is op een 5-nanometer productieproces. De extra krachtige modus ontbreekt echter bij de normale M2.

Apple’s vaste fabrikant TSMC is ondertussen al bezig met de voorbereiding op de productie van 3-nanometer chips. De eerste 3 nanometer-chips van Apple zouden pas in 2023 uitgebracht kunnen worden. Ook Ming-Chi Kuo denkt dat TMSC pas in het eerste kwartaal van 2023 voor het eerst omzet zal binnenhalen met de verkoop van 3-nanometer chips.

We hoeven volgens Mark Gurman van Bloomberg geen nieuw design of diverse nieuwe functies te verwachten. De nadruk zal vooral liggen op meer rekenkracht en dit betekent dat er ook geen speciaal event voor nodig is. Deze modellen kregen in 2021 nog een redesign met meer poorten, een MagSafe-lader, verbeterd scherm en een webcam met hogere resolutie. Ze zijn op dit moment de beste keus als je een krachtige MacBook zoekt en zijn sneller dan de M2 MacBook Pro van voorjaar 2022.

Volgens Gurman zijn de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met krachtiger M2-processoren al ontwikkeling. Apple zal extra nadruk leggen op de grafische kwaliteiten. Dat blijkt ook wel als je naar de specs kijkt: je krijgt bij de huidige M2 altijd een 8-core CPU en het enige verschil is het aantal GPU-kernen. Dit zijn er 8 of 10. Bij de M2 Pro en M2 Max zal een 10-core CPU (of meer) waarschijnlijk de standaard zijn. Voor mensen die grafisch intensieve taken uitvoeren komen er modellen met meer GPU-kernen.

Kan ik nu nog een MacBook Pro kopen?
Wat MacBooks betreft is er altijd wel weer iets nieuws aan de horizon. We raden dan ook aan om een nieuwe MacBook te kopen op het moment dat je er eentje nodig hebt en dan te kijken wat de beste keuze is. In december 2022 of later raden we aan om nog even te wachten, om te kijken wat de nieuwe modellen te bieden hebben. En mogelijk profiteer je dan nog wat extra van afgeprijsde M1 Pro/Max modellen.

Instapmodel:
8-core CPU (M1 Pro)
14-core GPU
16GB geheugen
512GB SSD
€2.249,-

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 januari: artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie over mogelijke aankondiging.
  • 2022 - 19 december: Artikel geactualiseerd met de nieuwste info.
  • 2022 - 17 oktober: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.
  • 2022 - 22 augustus: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over mogelijke release dit najaar.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit begin 2023, voorzien van voorzien van de M2 Pro-chip of de nog krachtiger M2 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in de zomer van 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.