iPhone 15 Pro met gaatje

Gerucht: ‘Toekomstige iPhone krijgt Face ID onder het scherm’

…in 2025 komt het echt!
Geruchten over een iPhone met Face ID onder het scherm komen regelmatig terug. Apple zou bezig zijn met Face ID onder het scherm voor bij toekomstige iPhone Pro-modellen. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen om Face ID onzichtbaar onder het scherm te verwerken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 3 april 2023: Display-analist Ross Young heeft zijn verwachting voor Face ID onder het schermpaneel weer bijgesteld. Waar hij in januari nog de voorspelling deed dat dit bij de iPhone 16 Pro in 2024 voor het eerst zou gebeuren, denkt hij nu dat dit pas bij de iPhone 17 Pro in 2025 realiteit wordt. Dat betekent ook dat we een jaar langer met het Dynamic Island moeten doen zoals we die nu kennen (pilvormig voor Face ID-sensoren, rond gaatje voor de camera). In 2025 bij de iPhone 17 Pro zou het scherm dus alleen nog maar uit een rond cameragaatje bestaan. Pas in 2027 bij de iPhone 19 Pro-modellen zou de voorkant volledig uit het scherm bestaan, waarbij zowel de sensoren als de camera achter het scherm zitten. Maar zoals nu ook weer bleek, kan er nog veel veranderen voordat dergelijke voorspellingen realiteit worden. 2025 en de iPhone 17-serie zijn nog ver weg (laat staan 2027 met de iPhone 19-serie), dus er kan nog veel veranderen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Update 10 januari 2023: Opnieuw zijn er geruchten dat Apple Face ID onder het scherm zou willen aanbrengen. Deze keer zou het bedoeld zijn voor de iPhone 16 Pro-modellen. Het zou de volgende grote vernieuwing zijn sinds het Dynamic Island. Apple heeft zowel patenten voor Touch ID als Face ID onder het scherm, maar heeft daar nog niets mee gedaan. De doorgaans betrouwde analist Ross Young zag eerder deze roadmap als het meest geloofwaardig:

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 23 maart 2022.

iPhone 15 Pro met onzichtbare Face ID

Volgens geruchten krijgt de iPhone 14 Pro een ‘hole punch’ (gaatje) en een pilvormige uitsnede voor Face ID en de frontcamera. Meestal houdt Apple een dergelijk redesign wel een jaar of twee vol, maar het Koreaanse The Elec denkt dat er bij de iPhone 15 Pro alweer iets nieuws wordt geprobeerd. Deze modellen krijgen volgens de geruchten nog steeds een rond gaatje voor de frontcamera, maar de Face ID-technologie zit verstopt onder het scherm. Dit zou resulteren in een toestel met één zichtbaar rond gaatje.

Apple zou het al in de iPhone 15 Pro-modellen willen verwerken, waarbij de Face ID-sensoren vrijwel onzichtbaar zijn. Bij de Galaxy Z Fold 3 (ca. 1600 euro) is Samsung er al in geslaagd om de camera onder het scherm te verstoppen. Op de plek waar de camera zit is de pixeldichtheid wat lager, zodat het licht de camera kan bereiken. Dit is niet optimaal, aangezien het minder mooie foto’s oplevert. Vandaar dat Apple zou willen kiezen voor een ‘normaal’ gaatje voor de camera. Bij de Face ID-sensoren is het niet belangrijk of het beeld mooi oogt, als het maar betrouwbaar is.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung zou met OTI Lumionics uit Canada samenwerken om de technologie te ontwikkelen. Samsung zou de technologie ook in de Galaxy Z Fold5 willen toepassen, die voor volgend jaar staat gepland. Daarna zijn de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max aan de beurt.

Face ID onder scherm al veel vaker voorspeld

Ook anderen hebben al eerder beweerd dat Face ID onder het scherm zou kruipen. Ming-Chi Kuo deed dat in april 2021, waarbij hij mikte op een release in 2023. Dit zou overeen komen met de release van de iPhone 15. Display-expert Ross Young zei ook dat Face ID onder het scherm gaat en noemde daarbij eveneens het jaar 2023. Bloomberg sprak er in augustus 2021 nog over en verwachtte dat het al bij de iPhone 13 zover zou zijn. Maar dat bleek onzin. Wat ook onzin bleek, was de voorspelling van Ming-Chi Kuo in 2019 dat we in 2021 al Touch ID én Face ID onder het scherm zouden zien. Vaak verontschuldigen analisten zich met de mededeling dat er toch onverwachte tegenslagen zijn opgetreden, waardoor de voorspelling niet uitkomt.

Bekijk ook

Kuo: '2021 iPhone krijgt zowel Face ID als Touch ID onder scherm'

Volgens analist Ming-Chi Kuo gaat Apple in 2021 een iPhone uitbrengen, die zowel beschikt over Face ID als over Touch ID onder het scherm.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 03 april: Artikel bijgewerkt na nieuwe bijgewerkte voorspelling van display-analist Ross Young.
  • 2023 - 10 januari: Er zijn opnieuw geruchten dat Apple Face ID onder het scherm wil verwerken, nu voor de iPhone 16 Pro-modellen. We hebben het artikel daarom bijgewerkt met een update.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.