iPhone 14 Pro concept met pil en punch-hole gaatjes.

Gerucht: ‘iPhone 14 Pro punch-hole wordt rond én pilvormig’

Gelekte tekening zou echt zijn
Er zijn opnieuw aanwijzingen dat meerdere iPhone 14-modellen een punch-hole display krijgen, al dan niet mét een pilvormig gaatje voor Face ID. Deze vervangt de huidige notch, de inkeping bovenaan het scherm. Een gelekt tekening geeft nu wat meer info.

Update 6 maart 2022: Opnieuw een gelekte tekening van de iPhone 14 Pro, waarop de openingen voor de camera’s en sensoren te zien zijn. Deze keer is de afbeelding afkomstig van het account ShrimpApplePro, dat nog geen trackrecord heeft. We zien hetzelfde design met pilvorm en gaatje, waar al maanden over wordt gesproken. Nu wordt echter ook de diameter aangegeven: 5,631 mm. Goed om te weten: deze nieuwe notch wordt alleen in de Pro-modellen verwacht.

iPhone 14 notch maart 2022


Update 27 februari 2022: Een gelekte schematische tekening toont werkelijke grootte van iPhone 14 ‘notch’ in pilvorming design. Er werd getwijfeld of Apple wel voor een standaard hole punch-design zou kiezen (met een gaatje). Recente berichten spreken meer over een ‘hole + pill design’. De tekening, afkomstig van Weibo, zou dit wat duidelijker moeten maken voor de iPhone 14 Pro Max. Dezelfde afbeelding dook op in een video van Jon Prosser, die beweert dat hij “onafhankelijk heeft kunnen verifiëren” dat dit schema echt is en goed weergeeft hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Prosser heeft echter een matig track record en content van Weibo komt vaak uit niet-geverifieerde bron.

iPhone 14 design leak

Apple lijkt de componenten van de notch te gebruiken en ze direct in het scherm te verwerken. Eerder meldde Ross Young van DSCC voor het eerst dit ‘hole + pill design’ in plaats van een simpel gaatje die je bij veel Android-toestellen vindt. De normale iPhone 14 houdt gewoon de notch.

Update 13 januari 2022: Display-expert Ross Young, die de afgelopen tijd vaker betrouwbare informatie bleek te hebben, zegt nu dat de iPhone 14 Pro-modellen zowel een ronde als pilvormige punch-hole krijgen, in plaats van de notch. Het ronde gaatje voor de camera zit volgens de bronnen rechts, terwijl het pilvormige gaatje voor Face ID links zit. De expert deelt daarbij een foto, die mogelijk van een vroeg prototype is. Deze foto dook afgelopen september ook al op. De foto is genomen vanaf de achterkant, waardoor de gaatjes dus andersom staan.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Wat het praktisch nut is van een gaatje en pilvormige inkeping is niet helemaal duidelijk. Tussen de twee gaatjes lijkt een stukje scherm te zitten, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat daar iets zinvols getoond kan worden, laat staan dat apps dit kunnen gebruiken. Het ronde en pilvormige gaatje zijn samen niet heel veel kleiner dan de iPhone 13-notch.

Een reden waarom Apple hiervoor zou kiezen, is dat dit een afwijkend design is ten opzichte van andere smartphones. Een rond cameragaatje is al vaker gezien en ook het pilvormige gaatje zien we al bij andere merken, zoals Huawei. Door de twee te combineren, kan Apple zich onderscheiden.

De afgelopen weken gaan er meer geruchten over hoe de bovenkant van het iPhone 14-scherm eruit gaat zien. Eerder schreven we nog dat het eigenlijk niet veel uitmaakt of de iPhone nou een kleine notch, punch-hole of pilvormig gaatje krijgt.

Bekijk ook

Opinie: iPhone met notch of punch-hole, wat maakt het eigenlijk uit?

Er gaan geruchten dat Apple voor de iPhone afstapt van de notch en kiest voor een punch-hole, al dan niet in de vorm van een pil. Maar maakt dat nou eigenlijk zoveel verschil?

Openingsafbeelding via iClarified

Update 6 januari 2022: Geruchtenlekker @dylandkt, die vaker vroegtijdig juiste informatie wist te delen, krijgen de twee iPhone 14 Pro-modellen een pilvormige punch-hole camera. In plaats van een klein rondje, zit de camera dus verwerkt in de uitsnede in de vorm van een kleine pil. Je kunt dit vergelijken met de kleine Focus-knop op het toegangsscherm onder het tijdstip, bijvoorbeeld als je Niet storen aan hebt staan.

Door deze nieuwe vorm zitten de sensoren voor Face ID verwerkt achter het display, aldus de bron. Dit zou geen nadelige gevolgen hebben voor de werking van de gezichtsherkenning.

https://twitter.com/dylandkt/status/1479110144088686604

Oorspronkelijk artikel 3 januari 2022
Al in maart vorig jaar beweerde een betrouwbare bron dat Apple geen notch maar een cameragaatje voor de 2022 iPhone zou kiezen. De grote vraag is nog hoe dit er precies uit gaat zien en welke modellen zo’n punch-hole display krijgen. Mark Gurman van Bloomberg doet er nu nog een schepje bovenop door te zeggen dat er ‘een vernieuwde iPhone 14-serie met punch-hole notch’ aan komt.

‘iPhone 14 krijgt punch-hole’

Op Android-toestellen is een zogenaamde punch-hole camera al langer gebruikelijk. Een punch-hole camera, ook wel hole-punch genoemd, is een klein rond ‘gaatje’ in het scherm waar de voorste camera in verwerkt zit. Hierdoor is er rondom het gaatje meer scherm. De afgelopen jaren koos Apple telkens voor de notch, een kleine hap uit het scherm waar de camera en de sensoren voor Face ID in verstopt zitten. Apple maakte de notch bij de iPhone 13-serie al kleiner.

Maar dit jaar zou bij de iPhone 14-serie de notch plaats moeten maken voor de punch-hole. Dat zou betekenen dat de sensoren voor Face ID dus achter het display verwerkt zitten. Een andere optie zou kunnen zijn dat Apple afstapt van Face ID en volledig over gaat op Touch ID-vingerafdrukscanner die in het scherm zelf zit. Er zijn echter geen aanwijzingen dat Face ID gaat verdwijnen, waardoor we dit een minder voor de hand liggende keuze vinden.

iPhone 14 renders in meerdere kleuren.

Welke modellen krijgen punch-hole notch?

Aan de hand van eerdere geruchten gingen we er vanuit dat in ieder geval de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max een punch-hole camera krijgen. Dit zijn Apple’s meest geavanceerde modellen, met betere camera’s en displays. Mark Gurman van Bloomberg houdt in het midden welke modellen zo’n cameragaatje krijgen. Hij spreekt over de nieuwe iPhone 14-serie, wat wel doet vermoeden dat alle vier de modellen de overstap maken van de langwerpige notch naar de punch-hole. De afgelopen jaren hadden alle modellen hetzelfde formaat notch.

Afgelopen najaar waren er al renders van de iPhone 14 opgedoken, waarop het nieuwe design van de pro-modellen te zien is. Lees ook ons overzicht met de 2022 iPhone line-up, waarin we je vertellen wat je kan verwachten van de nieuwste modellen.

Bekijk ook

Renders tonen iPhone 14 met nieuw design: geen camerabult en notch meer

Er zijn renders verschenen van de iPhone 14, die gemaakt zijn op basis van gelekte modellen en schematische tekeningen. Ook andere mogelijke details zijn hiermee naar buiten gebracht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 28 februari: We hebben dit artikel aangevuld met de nieuwste geruchten van Mark Gurman (Bloomberg): drie nieuwe modellen en de Apple Watch Series 3 zou dit jaar gaan verdwijnen.
  • 2022 - 13 januari: Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht.
  • 2022 - 06 januari: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de camera-uitsnede.

Actuele iPhone 14 deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 47 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.