iPhone 14 Pro concept met pil en punch-hole gaatjes.

Gerucht: ‘iPhone 14 Pro krijgt ronde én pilvormige punch-hole’

Er zijn opnieuw aanwijzingen dat meerdere iPhone 14-modellen een punch-hole display krijgen, al dan niet mét een pilvormig gaatje voor Face ID. Deze vervangt de huidige notch, de inkeping bovenaan het scherm.

Update 13 januari 2022: Display-expert Ross Young, die de afgelopen tijd vaker betrouwbare informatie bleek te hebben, zegt nu dat de iPhone 14 Pro-modellen zowel een ronde als pilvormige punch-hole krijgen, in plaats van de notch. Het ronde gaatje voor de camera zit volgens de bronnen rechts, terwijl het pilvormige gaatje voor Face ID links zit. De expert deelt daarbij een foto, die mogelijk van een vroeg prototype is. Deze foto dook afgelopen september ook al op. De foto is genomen vanaf de achterkant, waardoor de gaatjes dus andersom staan.

Wat het praktisch nut is van een gaatje en pilvormige inkeping is niet helemaal duidelijk. Tussen de twee gaatjes lijkt een stukje scherm te zitten, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat daar iets zinvols getoond kan worden, laat staan dat apps dit kunnen gebruiken. Het ronde en pilvormige gaatje zijn samen niet heel veel kleiner dan de iPhone 13-notch.

Een reden waarom Apple hiervoor zou kiezen, is dat dit een afwijkend design is ten opzichte van andere smartphones. Een rond cameragaatje is al vaker gezien en ook het pilvormige gaatje zien we al bij andere merken, zoals Huawei. Door de twee te combineren, kan Apple zich onderscheiden.

De afgelopen weken gaan er meer geruchten over hoe de bovenkant van het iPhone 14-scherm eruit gaat zien. Eerder schreven we nog dat het eigenlijk niet veel uitmaakt of de iPhone nou een kleine notch, punch-hole of pilvormig gaatje krijgt.

Openingsafbeelding via iClarified

Update 6 januari 2022: Geruchtenlekker @dylandkt, die vaker vroegtijdig juiste informatie wist te delen, krijgen de twee iPhone 14 Pro-modellen een pilvormige punch-hole camera. In plaats van een klein rondje, zit de camera dus verwerkt in de uitsnede in de vorm van een kleine pil. Je kunt dit vergelijken met de kleine Focus-knop op het toegangsscherm onder het tijdstip, bijvoorbeeld als je Niet storen aan hebt staan.

Door deze nieuwe vorm zitten de sensoren voor Face ID verwerkt achter het display, aldus de bron. Dit zou geen nadelige gevolgen hebben voor de werking van de gezichtsherkenning.

Oorspronkelijk artikel 3 januari 2022
Al in maart vorig jaar beweerde een betrouwbare bron dat Apple geen notch maar een cameragaatje voor de 2022 iPhone zou kiezen. De grote vraag is nog hoe dit er precies uit gaat zien en welke modellen zo’n punch-hole display krijgen. Mark Gurman van Bloomberg doet er nu nog een schepje bovenop door te zeggen dat er ‘een vernieuwde iPhone 14-serie met punch-hole notch’ aan komt.

‘iPhone 14 krijgt punch-hole’

Op Android-toestellen is een zogenaamde punch-hole camera al langer gebruikelijk. Een punch-hole camera, ook wel hole-punch genoemd, is een klein rond ‘gaatje’ in het scherm waar de voorste camera in verwerkt zit. Hierdoor is er rondom het gaatje meer scherm. De afgelopen jaren koos Apple telkens voor de notch, een kleine hap uit het scherm waar de camera en de sensoren voor Face ID in verstopt zitten. Apple maakte de notch bij de iPhone 13-serie al kleiner.

Maar dit jaar zou bij de iPhone 14-serie de notch plaats moeten maken voor de punch-hole. Dat zou betekenen dat de sensoren voor Face ID dus achter het display verwerkt zitten. Een andere optie zou kunnen zijn dat Apple afstapt van Face ID en volledig over gaat op Touch ID-vingerafdrukscanner die in het scherm zelf zit. Er zijn echter geen aanwijzingen dat Face ID gaat verdwijnen, waardoor we dit een minder voor de hand liggende keuze vinden.

iPhone 14 renders in meerdere kleuren.

Welke modellen krijgen punch-hole notch?

Aan de hand van eerdere geruchten gingen we er vanuit dat in ieder geval de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max een punch-hole camera krijgen. Dit zijn Apple’s meest geavanceerde modellen, met betere camera’s en displays. Mark Gurman van Bloomberg houdt in het midden welke modellen zo’n cameragaatje krijgen. Hij spreekt over de nieuwe iPhone 14-serie, wat wel doet vermoeden dat alle vier de modellen de overstap maken van de langwerpige notch naar de punch-hole. De afgelopen jaren hadden alle modellen hetzelfde formaat notch.

Afgelopen najaar waren er al renders van de iPhone 14 opgedoken, waarop het nieuwe design van de pro-modellen te zien is. Lees ook ons overzicht met de 2022 iPhone line-up, waarin we je vertellen wat je kan verwachten van de nieuwste modellen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 januari, 09:02: Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht.
  • 2022 - 06 januari, 17:13: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de camera-uitsnede.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

37 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.