iPad Pro 2022 op tafel

‘Grote update voor iPad Pro gepland in 2024 (en dit zit erin)’

Het lijkt erop dat we dit jaar weinig hoeven te verwachten van de iPad Pro, maar dat betekent niet dat Apple stil zit. Voor 2024 wordt wel een grote update voor de iPad Pro verwacht, zo zegt een betrouwbare bron. Maar welke verbeteringen zijn er dan?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 27 augustus 2023: We weten al langer dat er in 2023 geen nieuwe iPad Pro komt. Nu vertelt Mark Gurman van Bloomberg wat we ongeveer kunnen verwachten. Hij spreekt in zijn Power On-nieuwsbrief over een iets groter OLED-scherm en een vernieuwd Magic Keyboard. Het zou gaan om de “eerste grote update sinds 2018”, nadat er de afgelopen jaren alleen kleine aanpassingen zijn gedaan. In 2024 kunnen we twee formaten verwachten: 11-inch en 13-inch met modelnummers J717, J718, J720, en J721. Allemaal krijgen ze een OLED-scherm, ook het 11-inch model. Binnenin vind je een M3-chip, die later dit jaar al in de Mac zal worden gebruikt.


Opvallend in het verhaal van Gurman is dat er sprake zou zijn van een nieuw Magic Keyboard voor iPad, de speciale toetsenbordhoes die sinds 2020 bestaat. Deze zorgt ervoor dat de iPad Pro er nog meer als een laptop uit ziet, met onder andere een grotere trackpad. Het grotere scherm van de 13-inch iPad Pro zou gerealiseerd kunnen worden door de randen smaller te maken. Ook zou de behuizing zelf iets groter kunnen worden, waardoor er meer ruimte is voor een grotere trackpad.

Gurman verwacht de nieuwe iPad Pro 2024 in het voorjaar of begin van de zomer. Er zal tussentijds geen nieuw model uitkomen.

iPad Pro 2021 Magic Keyboard

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 23 januari 2023.

Afgelopen oktober bracht Apple de iPad Pro 2022 uit. Tot teleurstelling van velen, zat er minder vernieuwing in dan van tevoren verwacht (en vooral gehoopt) werd. Slaat Apple dan in 2023 haar slag met een gloednieuwe iPad Pro? Daar lijkt het helaas niet op, want voor de grote vernieuwing moeten we nog wel even wachten. Volgens Mark Gurman van Bloomberg komt Apple pas in 2024 met een gloednieuwe iPad Pro. Voor 2023 wordt daarom geen nieuw model verwacht.

‘Geen iPad Pro dit jaar, grote update in 2024’

Gurman doet zijn voorspelling in de sectie met lezersvragen in zijn nieuwste editie van de Power On-nieuwsbrief. Hij verwacht geen nieuwe iPad Pro dit jaar, maar denkt wel dat Apple dus in het voorjaar van 2024 gaat uitpakken. Dat lijkt ver weg, maar als je naar de afgelopen jaren kijkt, valt dat wel mee. Tussen de iPad Pro 2018 en de iPad Pro 2020 zat bijna anderhalf jaar, evenals tussen het 2021- en 2022-model, dus een release in voorjaar 2024 voor de iPad Pro is helemaal zo gek nog niet. Dat zou betekenen dat dit model eveneens anderhalf jaar na de huidige iPad Pro 2022 verschijnt.

Apple neemt dus de tijd en het lijkt erop dat die ontwikkeltijd nuttig besteed gaat worden. Volgens Gurman heeft Apple een grote update gepland, met een nieuw design en de komst van OLED-schermen. Het design van de huidige iPad Pro stamt alweer uit 2018 en hoewel dit ontwerp nog steeds modern oogt, zou Apple wel wat aanpassingen kunnen doen. Voor het huidige model gingen al geruchten dat Apple een ander achterkant in ontwikkeling had (bijvoorbeeld deels van glas), waardoor ook draadloos opladen en/of MagSafe-opladen mogelijk is. Met het huidige design van aluminium is dat namelijk geen optie.

Bekijk ook

Wanneer krijgt de iPad een OLED-scherm? Dit zijn de nieuwste geruchten

Apple zou volgens bronnen al een tijdje het plan hebben om iPads met OLED-scherm uit te brengen en er wordt nu zelfs al gesproken over de tweede generatie OLED-iPads. Welke iPads maken als eerste de overstap en wanneer kunnen we de eerste OLED-iPad verwachten? Hier zijn de nieuwste geruchten!

De komst van OLED-schermen naar de iPad hangt al jaren in de lucht. Er zijn meerdere bronnen die zeggen dat Apple de iPad Pro als eerste gaat voorzien van OLED, in zowel het 11- als 12,9-inch model. De overstap naar OLED is enigszins opvallend, omdat de 12,9-inch iPad Pro pas in 2021 de overstap maakte naar mini-LED. Dat betekent dus dat Apple na drie jaar alweer overstapt naar een andere schermtechniek, hoewel de twee wel veel overeenkomsten hebben. Zo hebben zowel OLED als mini-LED diepere zwarttinten en zijn kleuren mooier.

Weinig spannende updates voor andere iPads
De iPad Pro is niet het enige type dat in 2023 weinig aandacht van Apple krijgt. Van de andere modellen verwacht Gurman ook weinig spectaculairs. Apple zou een snellere chip in de nieuwe modellen kunnen stoppen of enkele specificaties kunnen upgraden (denk aan een iPad Air met de frontcamera aan de lange kant, zoals bij de iPad 2022), maar grote vernieuwingen gaan we dit jaar niet zien. Lees ook onze vooruitblik op de iPad in 2023, waarin we alle modellen af gaan en lees je wat je kan verwachten.

Bekijk ook

Vooruitblik iPads in 2023: welke verbeteringen kunnen we verwachten?

Welke iPads gaat Apple in 2023 vernieuwen en welke verbeteringen kun je daarbij verwachten? We blikken vooruit op de mogelijke vernieuwde modellen van dit jaar, zoals de iPad mini en iPad Air.

iPad Pro 2024

De iPad Pro 2024 is de nieuwste aankomende generatie iPad Pro. Net als voorheen verschijnen er twee formaten (vermoedelijk 11- en 13-inch), maar krijgen ze wel een gloednieuw scherm. De iPad Pro 2024 wordt waarschijnlijk voorzien van OLED, voor betere kleurweergave en diepere zwarttinten. Andere verbeteringen die we verwachten, zijn een aangepast ontwerp, nieuwe snellere M3-chip en ondersteuning voor een nieuw Magic Keyboard voor iPad. Lees meer over de iPad Pro 2024.

iPad Pro 2024

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.