Huawei StorySign

Huawei brengt gebarentaal-app StorySign voor iOS uit

Dag van de Gebarentaal
Als je engagement voor je brand wilt, dan moet je op iOS zijn. Oftewel, in normaal Nederlands: iOS-gebruikers zijn nu eenmaal happiger op het proberen van allerlei nieuwe snufjes. Met de nieuwe StorySign-app van Huawei kun je vanaf nu op je iPhone kinderboeken lezen in gebarentaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

StorySign: kinderboeken in gebarentaal

Zo heel bijzonder is het niet, dat andere fabrikanten proberen om iPhone-gebruikers te interesseren. En in dit geval gaat het ook nog om een nobel doel: het is vandaag de internationale Dag van de Gebarentaal. StorySign is een gratis mobiele app die populaire kinderboeken in gebarentaal omzet. De app is vanaf vandaag beschikbaar op iPhone en iPad en er staan drie nieuwe boeken in de Amerikaanse gebarentaal in. Gelukkig is de app ook in het Nederlands te gebruiken, maar je moet wel beschikken over de papieren versie van het boek. Via de camera laat je de app meekijken met een pagina in het boek en het karakter zal vervolgens de tekst in gebarentaal laten zien.


Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen, die iets hebben aan deze app. Dove kinderen hebben moeite met het leren lezen en Huawei wil daar iets aan doen. Eerder stopten ze al een half miljoen dollar in projecten om de geletterdheid van doven en slechthorenden te stimuleren. De meeste dove kinderen hebben ouders die zelf niet doof zijn, waardoor het leren van gebarentaal wat lastiger is. Dat kan hun taalontwikkeling belemmeren.

StorySign-app Dribbel

In de StorySign-app zijn dit jaar 52 nieuwe boeken toegevoegd in 13 talen en voor 11 landen. De nieuwe boeken in American Sign Language zijn misschien niet direct interessant voor Europese gebruikers, maar wel voor mensen in de VS, Canada en gebieden in Afrika, Azië en Midden-Amerika, waar het de meestgebruikte gebarentaal is.

StorySign-app Dribbel

De kinderboeken in de app komen tot leven dankzij Star, een vriendelijke gebarentaal-avatar in de app. Deze is ontwikkeld in samenwerking met de bekende animatiestudio Aardman. Hou je niet zo van animaties, maar ben je wel gek op de Bekende Nederlanders, dan kom je met deze app ook aan je trekken, want Jim Bakkum en Kim Feenstra onthulden vorige week de twee nieuwste Nederlandse boekjes: ‘Dribbel naar het museum’ en ‘Er zit een draak in je boek’. In een korte film zie je hoe Jim samen met de dove Bettie, vertelt waarom dove en slechthorende kinderen meer moeite hebben met lezen.

StorySign werkt met AI

StorySign is ‘powered by Huawei AI’ want ook deze Aziatische fabrikant zet sterk in op kunstmatige intelligentie. Bij het instelleren van de app moet je toestemming geven tot de camera. Dit is niet verplicht, maar als je het niet doet kom je niet ver. Je moet namelijk de papieren pagina’s van het boek scannen om het verhaal te kunnen laden. Bij de installatie moet je ook aangeven of je de Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Vlaamse Gebarentaal (VGT) wilt gebruiken. Vervolgens kun je toestemming geven om gebruiksgegevens en prestatiestatistieken naar de fabrikant te sturen. Dit kun je afwijzen.

Huawei StorySign

Huawei vertelde bij de introductie van de iOS-app dat ze technologie willen gebruiken “om van de wereld een betere plek te maken”. Dat is een slogan die Apple-gebruikers goed in de oren zal klinken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.