SOS-noodmelding op de iPhone.

iPhone stuurt nu in Nederland je nauwkeurige locatie door bij 112

Dankzij Advanced Mobile Location

Als je vanaf vandaag in Nederland met 112 belt vanaf een iPhone, dan wordt je locatie nu een stuk nauwkeuriger doorgestuurd. naar de meldkamers. Deze techniek heet Advanced Mobile Location en is nu in Nederland voor iPhones beschikbaar.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple voegde in het voorjaar van 2018 voor het eerst de techniek AML toe aan de iPhone, als onderdeel van iOS 11.3. Advanced Mobile Location wordt door meldkamers gebruikt om de locatie van een beller naar de nooddiensten een stuk nauwkeuriger automatisch op te halen. In een aantal landen was dit al actief (waaronder België) en sinds maart in Nederland bij Android-toestellen. Vanaf iOS 13 is in Nederland ook de iPhone geschikt gemaakt, zo laat de politie weten. Voor die tijd werkten iPhones in Nederland nog niet met AML.

AML op iPhone: nauwkeurige locatiebepaling bij bellen 112

Het voordeel van AML is dat je locatie automatisch doorgestuurd wordt zodra je met de meldkamer belt. Dit werkt zelfs als je locatievoorzieningen uitgeschakeld zijn. Om gebruik te maken van AML tijdens het bellen van 112 hoef je niets te doen, behalve installeren van iOS 13. De politie laat weten dat de centralist ook nog aan jou zelf de locatie vraagt, om te controleren of de opgehaalde locatie juist is. Na het telefoongesprek wordt AML weer automatisch uitgeschakeld, totdat je weer met 112 belt.

Het voordeel is dus dat de meldkamer supersnel je locatie weet en daarmee in noodgevallen kostbare minuten bespaard worden. Bovendien helpt dit bij het vaststellen van je locatie als je zelf ook niet weet waar je bent, bijvoorbeeld in een bos.

Je kan op de iPhone automatisch 112 bellen dankzij SOS-noodmelding. Ook je noodcontacten worden dan op de hoogte gehouden van je exacte locatie. Meer daarover lees je in onze tip.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 23 september: Artikel verduidelijkt met betrekking tot introductie van AML.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.