Google Assistent en Siri zijn heel verschillend

De nieuwe Google-assistent en Siri zijn heel verschillend: Google's assistent heeft geen persoonlijkheid, is geen chatbot en heeft zelfs geen eigen naam. Wat is het dan wel? Wij scheppen wat meer duidelijkheid over Google's toekomstplannen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google kondigde tijdens Google I/O 2016 een nieuwe assistent aan. Google noemde het geen spraakassistent, zoals Siri. Ze noemden het ook geen chatbot. Wat is het dan wel? Wij zochten uit wat het bedrijf nou eigenlijk met de Google Assistant van plan is.

Google Assistent: de toekomst van zoeken

Google-assistent in actie in Allo-appDe Google assistent zit straks overal in: in de Google Home-speaker en in de berichtenapp Allo. En dat is nog maar het begin, want we zullen de Google-assistent ook in allerlei andere diensten terug gaan zien. De aankondiging leverde nogal wat verwarring op. Is het de opvolger van Google Now? Is het te vergelijken met Siri? Heeft Google’s assistent een bepaalde persoonlijkheid en maakt hij/zij grapjes? Is Google Assistant een productnaam?

Het antwoord op al die vragen is: nee.

Google Assistant is (momenteel nog) geen app en geen chatbot. De assistent maakt geen grapjes en heeft geen pakkende naam gekregen, zoals Siri, Alexa of Cortana. Google wil zelfs niet de indruk wekken dat de assistent menselijke trekjes heeft.

‘Google inside’

Wat is het dan wel? Simpel gezegd: het is de toekomst van zoeken met Google. Google CEO Sundar Pichai vertelde het tijdens de keynote van Google I/O: met de Google assistent wil het bedrijf de slimheid van Google overal in stoppen. In een blogposting noemen ze het: de volgende evolutie van Google. Google wil in de toekomst op allerlei manieren in jouw leven aanwezig te zijn: in de apps en apparaten die je gebruikt en de diensten waarmee je te maken krijgt. Je zou het kunnen beschouwen als ‘Google inside’: de assistent die alles van je weet en je op elk moment te hulp kan schieten.

The assistant is an ambient experience that will work seamlessly across devices and contexts.

Google noemt het niet eens een dienst, maar een ‘ambient experience’. Zoeken met Google wordt in de toekomst een conversatie, gericht om dingen voor elkaar te krijgen. Dit doet Google door te analyseren wat jij doet: de inhoud van de foto’s die je maakt, de berichten die je met anderen deelt. De Google assistent kijkt naar de context en kan interpreteren wat jij doet. Dit is gebaseerd op jarenlang investeren in machine learning en het verwerken van miljarden zoekopdrachten.

https://www.youtube.com/watch?v=2KpLHdAURGo

Knowledge Graph

Google weet waar mensen naar zoeken en weet hoe de wereld in elkaar steekt: bij een auto hoort een bestuurder, die over een rijbewijs en een verzekering moet beschikken. Al deze kennis over de echte wereld heeft Google in een gigantische Knowledge Graph (deze keer wel met hoofdletters) gestopt, zodat ze van honderden miljoenen begrippen weten hoe ze met elkaar samenhangen. De Google-assistent maakt daar slim gebruik van, door af te reageren op dingen die je zegt. Heb je het met een vriend over ‘hungry’ en ‘pizza’, dan concludeert de assistent dat je misschien wel een Italiaans restaurant zoekt.

Google Knowledge Graph

Het wordt natuurlijk lastiger als je zegt ‘not hungry’ en ‘no pizza’, maar ook daar kan de assistent waarschijnlijk wel mee omgaan. Op de afbeelding hierboven kun je zien dat de assistent weet dat je restaurant Donatello’s bedoelt als je zegt: ‘first one looks pretty good’. Dat is immers het eerste restaurant in het rijtje dat de assistent voorschotelde.

Verschillen tussen Siri en de Google assistent

Siri en de Google assistent zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, omdat de insteek heel anders is. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje:

  • Siri heeft een persoonlijkheid en maakt gevatte grapjes, de Google assistent niet.
  • Siri werkt een spraakopdrachten, de Google assistent is niet gebonden aan een medium.
  • Siri weet alleen je naam en je kunt familierelaties aangeven, de Google assistent weet veel meer van je, zonder dat je erom hoeft te vragen. Dat roept uiteraard ook weer privacyproblemen op. Apple steekt in op privacy en wil daarom dat Siri zo weinig mogelijk over je onthoudt.

Google Home thuis

Toch zijn er ook wel wat overeenkomsten:

  • Siri en de Google-assisent kunnen allebei interessante feiten voor je opzoeken, bijvoorbeeld: “Wat is de grootste planeet in het zonnestelsel?”
  • Siri en de Google-assistent kunnen allebei de lampen en de muziek aandoen en andere activiteiten aansturen. Bij Siri werkt dat via HomeKit.
  • Beide assistenten zijn contextafhankelijk: de suggesties zijn afhankelijk van je locatie en het tijdstip van de dag.

Moet Apple zich zorgen maken?

Bij het bekijken van de presentatie van Google I/O viel ons op dat het leuker en vlotter ging dan de meeste keynotes die we de laatste tijd van Apple gewend zijn. Een brede variatie aan medewerkers kwam op het podium en we kregen een wervelwind aan aankondigingen te zien, allemaal gericht op een toekomstvisie waarin kunstmatige intelligentie op allerlei manieren terugkomt. Ook waren er mooie producten: een strak ontworpen speaker met ingebouwde assistent en een nieuwe VR-bril. Het maakt alles veel tastbaarder dan we bij Apple gewend zijn. Na het tijdperk Steve Jobs krijgen we vooral lijstjes met specs te zien en vertellen topmensen met grijs haar over abstracte zaken zoals HomeKit en ResearchKit. Het lijkt allemaal zo saai in vergelijking met de aankondigingen die Google deed. Toch is er een probleem: al die mooie nieuwe producten zijn nog helemaal niet te gebruiken. De nieuwe apps komen pas in de loop van de zomer, de Google Home-speaker pas later dit jaar. Voor Android N geldt, dat de sommige gebruikers misschien wel een jaar moeten wachten voordat hun toestel een update krijgt.

Google Nexus QBij Apple zijn de aankondigingen van nieuwe producten misschien wel wat saaier en de toekomstvisie klinkt minder ambitieus, maar het komt tenminste wel snel op de markt. Bij Google weet je dat nooit. De Google Nexus Q (zie foto) was bijvoorbeeld een sensatie toen het werd aangekondigd op Google I/O 2012, maar uiteindelijk draaide het uit op de grootste techflop van dat jaar. Je zou de Nexus Q kunnen zien als een voorganger van Google Home. Daarmee willen we niet zeggen dat Home ook gaat floppen, maar wel dat Google soms moeite heeft om de mooie aankondigingen uiteindelijk om te zetten in een verkoopsucces. Apple heeft daar met de ‘saaie’ producten minder moeite mee.

https://www.iculture.nl/gids/google-home/

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.