Apple Amsterdam buitenkant

Na eerdere gijzeling: Apple Store Amsterdam tot dinsdag gesloten, Haarlem en Den Haag weer open

De politie kwam massaal op de been vanwege een overval, gevolgd door een gijzeling in de Apple Store in Amsterdam. Een klant werd urenlang gegijzeld terwijl er nog zeventig andere mensen in het gebouw waren. De dader is na een paar uur overmeesterd en inmiddels aan zijn verwondingen overleden. Gelukkig is de gijzeling zonder doden en fysiek gewonden aan de kant van de slachtoffers afgelopen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
De gijzeling is beëindigd. Deze liveblog is gesloten.

Update 12:00 uur (zo 27-2): De Apple Store in Amsterdam is ook op maandag nog gesloten. Haarlem en Den Haag zijn wel gewoon open.


Update 08:30 uur (vrij 25-2): De Apple Stores in Haarlem en Den Haag zijn vanaf vandaag weer open. Apple heeft wel besloten om de Apple Store Amsterdam de rest van de week gesloten te houden. De winkel in Amsterdam gaat daarom pas op maandag 28 februari weer open, om 10:00 uur ‘s ochtends.

Update 10:00 uur (do 24-2): In tegenstelling tot wat Apple eerder aangaf, zijn de winkels in Haarlem en Den Haag op donderdag 24 februari ook nog gesloten. Net als Amsterdam gaan de winkels (volgens de huidige planning) op vrijdag 25 februari weer open.


Update 22:30 uur (wo 23-2): De advocaat van de gijzelnemer heeft laten weten dat de man is overleden aan zijn verwondingen. Dat zou zijn gedaan op verzoek van de moeder van de gijzelnemer. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden.

Update 12:25 uur (wo 23-2): In een update van het persbericht maakt de politie bekend dat de gijzelaar een uit Bulgarije afkomstige man is (dus geen Britse toerist, zoals eerder werd gezegd). De dader in camouflagepak is een 27-jarige Amsterdammer die over een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen beschikte, waarmee hij eerder ook had geschoten. Verder had hij explosief materiaal op zijn lichaam, dat echter nog niet op scherp stond. Hij had al een strafblad wegens wapenbezit. Qua motief van de dader staan nog alle mogelijkheden open.

Update 11:50 uur (wo 23-2): Apple heeft ons een Engelstalige verklaring verstrekt, waarin ze aangegeven dat alle medewerkers en klanten veilig zijn “na deze angstaanjagende ervaring”. Ook voegde Apple eraan toe dat het onderzoek in deze zaak nog steeds gaande is.

We are so incredibly grateful and relieved that our employees and customers in Amsterdam are safe after this terrifying experience. We want to thank local law enforcement for their exceptional work and ongoing investigation. Our teams and customers took swift action and showed incredible strength and resolve, and we are so thankful for the support and care they’ve shown each other under such challenging circumstances.

Vertaald in het Nederlands:

Wij zijn ongelooflijk dankbaar en opgelucht dat onze medewerkers en klanten in Amsterdam veilig zijn na deze angstaanjagende ervaring. We willen de lokale politie bedanken voor hun uitzonderlijke werk en het lopende onderzoek. Onze teams en klanten hebben snel actie ondernomen en ongelooflijke kracht en vastberadenheid getoond, en we zijn zo dankbaar voor de steun en zorg die ze elkaar onder deze uitdagende omstandigheden hebben getoond.

Update 11:30 uur (wo 23-2): De politie heeft een samenvatting van de persconferentie beschikbaar gemaakt.


Update 0:30 uur: Uit de persconferentie van de politie blijkt dat zo’n 70 personen uit het pand zijn gehaald. Vier mensen hadden zich verstopt in een bezemkast, vlakbij de gijzelactie. De man eiste €200 miljoen in cryptomunten en dreigde zichzelf op te blazen. De verdachte is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar was nog wel aanspreekbaar. Het gaat om een 27-jarige Amsterdammer. Twee woningen worden momenteel onderzocht. De gegijzelde was een klant, vermoedelijk een Britse toerist. Hij besloot op eigen initiatief uit de winkel weg te rennen en is ongedeerd in veiligheid gebracht. Voorzover bekend is er geen fysiek letsel bij de slachtoffers. Wel krijgen zij mentale nazorg.

Update 23:30 uur: Om 0:30 uur is er een persconferentie van de politie.

Update 23:00 uur: Apple heeft de openingstijden van de Nederlandse Apple Stores aangepast. De winkel in Amsterdam zal woensdag en donderdag gesloten blijven. Den Haag en Haarlem zijn alleen woensdag dicht. Heb je een afspraak staan, dan kun je die het beste even omzetten naar een andere datum.

Update 22:40 uur: De gijzeling is beëindigd. De gegijzelde is uit de Apple Store gerend en werd daarbij gevolgd door de dader, die vervolgens hard werd aangereden door een politieauto. Hij ligt nu op de grond en wordt onder schot gehouden, terwijl hij door een robot wordt onderzocht op explosieven. Dit werd gemeld door Jermaine Ellenkamp, crime verslaggever bij RTL Boulevard en is inmiddels bevestigd door de politie. De politie zegt ook dat de gegijzelde persoon ongedeerd is en in veiligheid is gebracht. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Update 22:15 uur: Op beelden van AT5 is te zien hoe tientallen mensen onder politiebegeleiding uit de omgeving van het pand zijn bevrijd. Ze worden begeleid naar een andere locatie waar ze worden opgevangen en een getuigenverklaring zullen afleggen, aldus de politie.

Update 20:50 uur: De politie bevestigt officieel dat meerdere mensen het pand hebben kunnen verlaten. Volgens het Parool zou het gaan om tientallen mensen. Afritten van de A10 zouden zijn afgesloten om te zorgen dat voertuigen van politie en andere diensten gemakkelijk door te laten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Update 20:45 uur: De politie heeft sinds afgelopen 1,5 uur geen informatie meer gedeeld, om het proces niet in gevaar te brengen. Ook wordt gevraagd om geen informatie te verspreiden. Omstanders staan op zodanige afstand, dat ook daarvan geen updates te verwachten zijn. We kunnen helaas niet anders doen dan afwachten.

Update 19:00 uur: De politie meldt dat zich iemand met een vuurwapen in/bij de betreffende winkel bevindt. De politie is met veel (specialistische) eenheden ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen.

Update 18:50 uur: Volgens verschillende berichten op Twitter zijn gebouwen in de directe omgeving ontruimd. Ook publiek dat nog in de horecagelegenheden op het plein aanwezig was. Ze zijn in de richting van het Rijksmuseum weggeleid.

Update 18:45 uur: De politie heeft een steeds groter gedeelte rondom de Apple Store afgezet, tot aan de Overtoom en het Marnixplein. Ook klanten van de buitensportwinkel Bever moeten binnenblijven.

Update 18:40 uur: Een ooggetuige vertelde aan het Parool dat rond 18:00 twee mannen de Apple Store uitliepen. Toen zij de politie zagen, pakte een van hen een persoon beet en hield een pistool tegen diens hoofd. Deze persoon is gegijzeld. Beide mannen zouden nog in de Apple Store zijn.

Update 18:30 uur: De Dienst Speciale Interventies is op het Leidseplein gearriveerd, vanwege de gijzeling. De politie wilde tegenover het ANP alleen bevestigen te zijn uitgerukt na een melding ‘bij een winkel’.
Het is onduidelijk hoeveel mensen nog in de Apple Store zijn. Het naastliggende gebouw De Balie is ontruimd. Hier waren 70 mensen aanwezig.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 18:15 uur.

De melding van de overval vond om 17:40 uur plaats. Sinds 18:00 uur circuleren politiehelicopters boven het Leidseplein. Op een filmpje op TikTok is te zien hoe een overvaller een wapen tegen het hoofd van een medewerker houdt. Ook spreekt de politie over mogelijk explosiegevaar. Een groot aantal agenten is op de been rondom het Leidseplein, waar een groot gedeelte is afgezet.


Getuigen lieten weten dat ze schoten hoorden en moesten rennen voor hun leven. Eén persoon stond op het zebrapad tegenover de Apple Store en zag een medewerker met portofoon in paniek naar buiten komen, terwijl hij “Overval!” riep. Vervolgens hoorde hij schoten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Bij de Apple Store zijn agenten met getrokken pistool te zien. Het Leidseplein is ontruimd en de omgeving is afgezet. Mensen die werkzaam zijn rondom het Leidseplein krijgen het advies voorlopig binnen te blijven.

We hopen uiteraard dat het de medewerkers goed gaat en dat de overval snel zonder nare gevolgen voorbij is.

Meer hierover is te lezen op Twitter en bij AT5.

https://twitter.com/sabinedewitte/status/1496171521571962883

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.