Facebook Messenger Kids-app liet kinderen met iedereen chatten

Facebook's Messenger Kids-app werd gemaakt met één doel voor ogen: zorgen dat kinderen maar met een beperkte groep familieleden en vrienden kunnen chatten. Ouders moeten eerst toestemming geven met wie een kind contact had. Nu blijkt dat kinderen door een bug ook met vreemden konden kletsen. De app is te downloaden in de VS, maar niet in Nederland.

Het zou gaan om een designfout in de interface van Messenger Kids. Daardoor konden kinderen meedoen aan chats met niet-goedgekeurde gebruikers. Facebook is de afgelopen week bezig geweest om stilletjes de groepschats te sluiten. Een openbare verklaring heeft het bedrijf nog niet gegeven. Wel kregen de ouders op incidentele basis een melding dat een bepaalde groepschat was gesloten omdat kinderen vriendjes konden uitnodigen voor een groep, waar ook niet-goedgekeurde gebruikers in zaten. Ouders die nog met vragen of zorgen zaten werden doorverwezen naar het Help Center.


Facebook-groepschats onveilig
Facebook heeft bevestigd dat de ouders inderdaad zijn geïnformeerd en dat het bericht de afgelopen dagen naar duizenden ouders is gegaan. Het zou gaan om een technisch probleem met een klein aantal groepschats. “We hebben de getroffen chats uitgeschakeld en ouders verwezen naar extra info over Messenger Kids en online veiligheid.” Dit keer zijn het echter niet de ouders die die voorlichting over veiligheid nodig hebben, maar Facebook zelf. Omdat de app bedoeld is voor kinderen onder de 13 jaar gelden daarvoor de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA)-regels. De app stond al eerder onder vuur omdat Facebook hiermee de COPPA-regels overtreedt door intensief gebruikersdata te verzamelen. Vinden privacygroepen dat Facebook dankzij de app een goed inzicht krijgt in de exacte familierelaties en worden kinderen al op een jonge leeftijd ‘geïndoctrineerd’ met het merk Facebook.

Facebook Messenger Kids-app

De bug ontstond door het permissie-systeem voor groepschats. Bij 1-op-1 chats moeten gesprekspartners worden goedgekeurd door de ouders. Maar bij chatgroepen kon een kind zelf een groep samenstellen met mensen die weliswaar door hun eigen ouders waren goedgekeurd, maar niet onderling.

Het is nog onduidelijk hoe lang de bug aanwezig was in de app, die in december 2017 werd geïntroduceerd. Ouders die niet willen dat hun kinderen worden getrackt kunnen beter gebruik maken van iMessage en FaceTime. Daarmee is het echter nog niet mogelijk om een beperkte lijst van toegestane contactpersonen aan te leggen.

Deze app is niet beschikbaar in Nederland en België.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.