iPads met apps

Apple: ‘IPv6 vanaf juni verplicht voor alle iOS-apps’

Apple stelt IPv6 vanaf juni verplicht voor alle iOS-apps. Dit netwerkprotocol moet het tekort aan IP-adressen oplossen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft bekendgemaakt dat alle iOS-apps vanaf deze zomer het IPv6-protocol moeten ondersteunen. De eis geldt vanaf 1 juni, al zullen veel bestaande apps al zijn aangepast. Bij de introductie van iOS 9 kondigde Apple al aan dat ze zouden overstappen naar uitsluitend IPv6-netwerkdiensten.

iPads met apps

IPv6 vanaf juni verplicht

Destijds werd al gezegd dat het binnenkort een eis zou worden voor ontwikkelaars. Een kleine groep ontwikkelaars in de App Store zal dus nog aan de slag moeten gaan, willen ze na 1 juni nog app-updates en nieuwe apps kunnen indienen. Dat geldt bijvoorbeeld bij apps waarin hard gecodeerde IP-adressen staan of waarin IPv4 API’s zijn gebruikt.

Apple’s mededeling luidt:

At WWDC 2015 we announced the transition to IPv6-only network services in iOS 9. Starting June 1, 2016 all apps submitted to the App Store must support IPv6-only networking. Most apps will not require any changes because IPv6 is already supported by NSURLSession and CFNetwork APIs.

Als gewone gebruiker hoef je niets te doen; je kunt je favoriete apps ook na 1 juni gewoon apps blijven gebruiken.

IPv6 is een netwerkstandaard die de bestaande IPv4 zal vervangen, omdat er een groeiend tekort is aan IP-adressen. Dit is ontstaan omdat er steeds meer apparaten op internet zijn aangesloten, wat nog eens extra is aangewakkerd door de komst van smartphones. Ook andere bedrijven stappen over op IPv6, zoals mobiele operators. Veel internetproviders maakten jaren geleden al de overstap.

Apple biedt een aantal tools waarmee ontwikkelaars kunnen testen of hun app geschikt is voor IPv6. Er is een technische whitepaper beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe je ondersteuning voor IPv6 DNS64/NAT64-netwerken kunt inbouwen. Kom je er nog steeds niet uit, dan is er ook een WWDC 2015-sessie met meer informatie.

Op 1 juni gaat er ook een andere eis in vanuit Apple: dan moeten alle Apple Watch-apps native zijn en dus niet langer afhankelijk van processen op de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2016, 9:14
Categorie Apps
Onderwerp netwerk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.