Apple Watch voorjaar 2018

Dit willen we zien in de Apple Watch Series 4

De Apple Watch Series 4 verwachten we later dit jaar, maar welke functies willen we in dit model allemaal zien? We zetten onze wensen voor je op een rij voor dit vierde model van de Apple Watch.

De Apple Watch viert deze maand haar derde verjaardag. Het horloge van Apple ziet er al vanaf de allereerste dag hetzelfde uit, op wat wisselende materialen voor de kast na. Omdat de Apple Watch Series 0 zo langzaamaan behoorlijk wat functies gaat missen zullen veel mensen toe zijn aan een nieuw model. Waarmee kan Apple dit jaar indruk maken? We zetten onze wensen voor de Apple Watch Series 4 op een rijtje.


#1 Nieuw materiaal voor de kast, maar zonder hoge prijs
De originele Apple Watch was verkrijgbaar in aluminium, roestvrijstaal en 18-karaats goud. Laatstgenoemde bleek iets te hoog gegrepen, want de Apple Watch Edition werd een jaar later vervangen door een keramische versie. Zowel de roestvrij stalen versie als de Apple Watch in keramiek hebben een hogere prijs dan de standaard aluminium uitvoering. Het wordt daarom ook wel eens tijd dat Apple weer met een nieuw soort materiaal komt, maar zonder dat je hier meteen de hoofdprijs voor moet betalen. Het is wellicht een goed idee om het polycarbonaat van de iPhone 5c terug te brengen en toe te passen op de Apple Watch. Met dit materiaal kan Apple ook meteen uitpakken met frisse nieuwe kleuren, zoals ze vaak doen met de Apple Watch-bandjes.

#2 Qi-standaard voor draadloos opladen met elke lader
“Huh, draadloos opladen? Ik laad de Apple Watch toch al draadloos op?” Dat klopt inderdaad, maar Apple gebruikt hiervoor een aangepaste versie van de Qi-standaard. Hierdoor kun je een Apple Watch niet opladen met een andere willekeurige draadloze oplader die Qi ondersteunt. Dat is bij de iPhone wel anders: de iPhone 8 en iPhone X kun je opladen op elke soort draadloze lader die met Qi werkt. Dat kan dus ook een goedkopere lader zijn. De Apple Watch kan je alleen opladen met de bijgeleverde lader of (binnenkort) met de AirPower. Laatstgenoemde werkt bovendien alleen met de Apple Watch Series 3.

iPhone X, Apple Watch en AirPods met AirPower.

#3 Groter scherm met dunnere schermranden
Het schermformaat van de Apple Watch is sinds het eerste model al gelijk: je kan kiezen uit twee formaten van 38mm of 42mm. Volgens Ming-Chi Kuo wordt het scherm bij de Apple Watch Series 4 15% groter, wat ons als muziek in de oren klinkt. Het concept waar we eerder over schreven laat meteen zien hoe dit er wat ons betreft uit moet zien. De schermranden zijn daarbij een stuk smaller, waardoor de Apple Watch wat weg heeft van een kleine iPhone X.

#4 Platter ontwerp
Gaat het Apple ook lukken om het design van de Apple Watch zo aan te passen dat hij ook wat platter wordt? Bij de afgelopen Apple Watch-modellen wist Apple steeds meer technieken in de Apple Watch te stoppen, waaronder een 4G-chip in specifieke modellen, zonder dat de Apple Watch aanzienlijk dikker werd. Alleen bij de overgang naar de Apple Watch Series 2 moest Apple het horloge een kleine millimeter dikker maken, maar daar merk je in de praktijk niets van. Apple heeft heel wat ervaring met het platter maken van haar producten, dus wij hopen erop dat het Apple dit jaar lukt. Dan past de Apple Watch ook makkelijker onder de mouw van een overhemd of een andere strakke mouw.

#5 Snellere chip voor betere apps
Apps en de Apple Watch hebben een soort haat-liefde-verhouding. De standaardapps van Apple werken goed en snel, maar veel apps van derden lopen nog achter qua snelheid. We verwachten dat Apple in de nieuwe Apple Watch wel weer een snellere chip stopt zoals elk jaar het geval is, maar we hopen vooral dat de snelheidsverbetering ons echt omver blaast. De Apple Watch Series 3 is al snel, maar het kan wat ons betreft altijd een tandje sneller.

Bovendien kan de extra kracht er ook voor zorgen dat Apple meer functies toe kan voegen. Het enige nadeel hiervan is dat een krachtigere chip vaak ook invloed heeft op de batterijduur. Een forse snelheidsverhoging heeft dan ook alleen zin als de batterijduur minstens behouden blijft, maar het liefst zien we deze nog verder oplopen.

#6 Meer sensoren voor slaapmeting en gezondheidsfuncties
De Apple Watch heeft al allerlei sensoren, zoals een hartslagsensor, maar als het aan Apple ligt moet je met de Apple Watch nog veel meer kunnen meten. Apple zou bijvoorbeeld bezig zijn met het meten van diabetes dankzij een speciaal diabetes-team bij Apple. Het zou een doorbraak zijn als je via een Apple Watch op een nauwkeurige manier je bloedsuiker kan meten, zonder dat je met een prikpen aan de slag moet gaan om het te meten via een druppeltje bloed. Ook voor het meten van de slaap kan Apple de huidige sensoren nog verder verbeteren, zodat er een nauwkeurige analyse gemaakt kan worden. In onze wensen voor watchOS 5 noemden we de slaapmeting ook al, maar wellicht heeft Apple daar extra geavanceerde hardware voor nodig.

#7 Betere waterbestendigheid
Sinds de Apple Watch Series 2 is het horloge al geschikt om mee te zwemmen in een zwembad of op zee. Voor andere zwemactiviteiten is de Apple Watch niet geschikt, zoals duiken, waterskiën en onderdompeling in diep water. Hoewel voor de meeste mensen de huidige waterdichtheid van de Apple Watch meer dan genoeg is, kan er altijd een stapje bovenop. Met een betere waterbestendigheid kan de Apple Watch meer sportactiviteiten meten, zodat meer mensen er tijdens hun favoriete hobby gebruik van kunnen maken.

Apple Watch Series 3 met water.

#8 Always-on scherm
Nummer 8 in onze lijst wordt vooral vaak genoemd in de reacties door iCulture-lezers. Met een always-on scherm staat je Apple Watch altijd klaar, waardoor je dus niet meer op het scherm hoeft te tikken of je pols hoeft om te draaien. In veruit de meeste gevallen ervaren wij geen problemen met het huidige scherm, omdat de Apple Watch het draaien van de pols nauwkeurig genoeg herkent. Wij betwijfelen of Apple dit jaar al met een always-on scherm komt, omdat het mogelijk een andere schermtechniek vereist. Wellicht dat microLED over een paar jaar de deuren kan openen, maar vooralsnog is het nog toekomstmuziek.

#9 Roestvrij staal ook zonder 4G
Bij de introductie van de Apple Watch Series 3 voerde Apple een opvallende wijziging door: de roestvrij stalen versie is alleen verkrijgbaar in combinatie met 4G. Aangezien 4G op de Apple Watch nog niet in Nederland werkt, kun je in Nederland dus geen Apple Watch met roestvrij staal kopen. We zien in de reacties en in onze mailbox vaak berichten voorbij komen dat mensen dat jammer vinden en daardoor noodgedwongen een Apple Watch met 4G uit Duitsland halen. Wij hopen dat ook dat Apple de Apple Watch Series 4 gewoon weer in alle materialen uitbrengt, met én zonder 4G.

Apple Watch Series 3 Hermès

Ga je dit jaar nog geen nieuwe Apple Watch kopen, dan kun je voor nieuwe functies terecht in ons wensenlijstje voor watchOS 5. Daarin bespreken we functies die we later dit jaar in de nieuwste versie van watchOS willen zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2018, 19:15
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, apple watch series 4
Device Apple Watch Series 4

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.