Apple Watch jonge vrouw

Apple Watch: mode-accessoire of gezondheidsmeter?

Is de Apple Watch een mode-accessoire of een gezondheidsmeter? In het begin werd de Apple Watch vooral gepresenteerd als mode-accessoire, maar de focus lijkt zich steeds meer te verplaatsen naar gezondheid. Hoe zie jij de Apple Watch?

Apple Watch jonge vrouw

De markt van de smartwatches is kort gezegd in te delen in twee categorieën. Je hebt de speciale fitnesstrackers die bijhouden hoe fit en actief je bent, maar je hebt ook de horloges die wat meer allround zijn. Met de vele verschillende apps valt de Apple Watch in de tweede categorie, maar blijft dat wel zo?

Apple Watch als mode-accessoire of gezondheidsmeter?

Toen Apple de Apple Watch aankondigde, werd het slimme horloge vooral gepresenteerd als een accessoire voor om je pols en een verlengstuk van je iPhone. Je ontvangt er notificaties op, je kunt er apps op installeren en mee communiceren met vrienden en familie. En terwijl de iPhone van één soort materiaal wordt gemaakt, kwamen er van de Apple Watch meteen modellen van drie verschillende materialen, elk ook nog eens in meerdere kleuren. De Apple Watch moest een mode-accessoire worden waar fashionista’s enthousiast over zouden worden. Apple nodigde mensen uit de modewereld uit om de onthulling van de Apple Watch bij te wonen en het horloge verscheen op de cover van modetijdschriften.

In werkelijkheid zijn de gebruikers van de Apple Watch veelal oudere mannen. Een derde is ouder dan 55 jaar, een kwart is tussen de 45 en 54. Maar Apple heeft de moed nog niet opgegeven. In de maanden nadat de Apple Watch op de markt verscheen benadrukten ze nogmaals dat de Apple Watch een mode-accessoire is, door de Apple Watch Sport in goud én roségoud uit te brengen, net als de dure Apple Watch Edition. Ook verscheen er een heuse Apple Watch Hèrmes-lijn, voorzien van speciale wijzerplaten om het allemaal nog nét iets exclusiever te maken. Als klap op de vuurpijl waren deze modellen alleen beschikbaar bij speciale luxe warenhuizen in steden als Londen, Berlijn en Parijs.

Later kwamen de Hèrmes-bandjes ook beschikbaar via de webshop van Hèrmes, waardoor ook het ‘gewone’ publiek eenvoudiger aan deze bandjes kan komen. Met de nieuwe nylonbandjes is er zelfs nog meer aanbod om je Apple Watch te personaliseren en aan te passen bij de kleding die je draagt. Alsof dat niet genoeg is gaat Apple waarschijnlijk ook nog samenwerken met modemerk Coach voor nóg meer bandjes. Maar spreekt de Apple Watch de modebewuste mensen van deze wereld nou wel echt aan? Hoe vaak zie jij mensen lopen die hun Apple Watch matchen met hun outfits en ermee pronken als een duur merkhorloge?

Apple Watch en gezondheid in één adem genoemd

Eerder deze week sprak Tim Cook op StartUpFest Amsterdam over gezondheid en de rol die de Apple Watch daarbij speelt. De Apple Watch kwam al snel aan bod, niet als mode-accessoire maar als praktisch accessoire om je gezondheid in de gaten te houden. Tim Cook noemde de Apple Watch de heilige graal waarmee je je lichaam kunt monitoren en symptomen sneller zult herkennen. De Apple Watch werd gepresenteerd als een onmisbare schakel in de plannen van Apple om de gezondheidszorg te verbeteren met diensten als CareKit en ResearchKit. Apple wil dat mensen langer leven en de Apple Watch kan daar een bijdrage aan leveren, aldus Tim Cook. Momenteel kan de Apple Watch echter alleen je hartslag meten en registreert hij je stappen en je calorieënverbruik. Slaap tracken is nog geen standaardfunctie en serieuze medische functies zitten er nog niet in.

Apple Watch-reclames

Maar wat nou als de Apple Watch straks veel meer gezondheidsfuncties krijgt? Stel dat Apple van de Apple Watch het ultieme middel wil maken om je gezondheid in de gaten te houden? De uitspraak van Tim Cook dat je op een dag zult terugblikken en bij jezelf zult denken hoe je ooit zonder Apple Watch hebt kunnen doen, sluit daarbij aan. En met de ontwikkeling van HealthKit, ResearchKit, CareKit en het zoeken naar een expert op het gebied van gezondheid en privacy, lijkt het erop dat Apple nog meer de kant van de gezondheid op wil gaan. Pebble heeft ondertussen gekozen voor een andere focus: fitness en sport, twee toepassingen die met de Apple Watch trouwens ook al mogelijk zijn.

Toch dreigt er gevaar als Apple één specifieke functie van de Apple Watch flink uit wil breiden, terwijl ze ook de andere functies willen blijven belichten. Het kan dan onduidelijk worden voor wie de Apple Watch nu echt bedoeld is, terwijl er door gebrek aan echte focus ook halve oplossingen kunnen ontstaan. Dat zie je nu al met de huidige Apple Watch: als productiviteitstool is het eigenlijk niet bedoeld, want apps laden traag en echt essentiële functies zijn er nog niet. De CEO van FitBit zei het al eerder: de Apple Watch doet teveel. Wat ons betreft moet Apple zich duidelijker focussen op één segment van de markt en daar proberen de allerbeste in te zijn.

Hoe zit het met jou? Gebruik je de Apple Watch voornamelijk als gezondheidsmeter of als verlengstuk voor je iPhone? Of heb je de Apple Watch gekocht omdat je hem mooi vindt staan? Laat je mening onderaan dit artikel blijken in een reactie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2016, 20:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, gezondheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.