philips_health_bloeddrukmeter

Apple zoekt expert op het gebied van gezondheid en privacy

Apple is op zoek naar een expert op het gebied van gezondheid en privacy. Volgens de functie moet diegene zich bezighouden met het oplossen van privacy-problemen en het geven van advies in de gezondheidssector.

philips_health_bloeddrukmeter
Het begint er sterk op te lijken dat Apple zich meer en meer gaat focussen op gezondheid. Gisteren sprak Tim Cook bij StartUpFest Amsterdam al over grote plannen die Apple met gezondheid heeft en nu blijkt dat ze ook op zoek zijn naar een expert op het gebied van gezondheid en privacy.

Gezondheidsexpert voor Apple’s ambities

Apple is naarstig op zoek naar een jurist op het gebied van gezondheid en privacy. De nieuwe medewerker moet expert zijn op het gebied van HIPAA, een afkorting voor Health Insurance Portability and Accountability Act. De HIPAA is een combinatie van wetten die ervoor zorgen dat medische gegevens van patiënten beschermd worden en blijven. Het gaat dan om gegevens afkomstig van zorgverzekeraars, artsen en ziekenhuizen. De wetten bepalen hoe deze gegevens opgeslagen en overgedragen mogen worden.

Apple heeft al meerdere producten en diensten gelanceerd op het gebied van gezondheid. De Apple Watch houdt allerlei gegevens bij, zoals je hartslag en je activiteiten. Dit is echter alleen voor persoonlijk gebruik, terwijl ResearchKit en CareKit platformen zijn om je gegevens te delen. De nieuwe expert is waarschijnlijk vooral bedoeld voor CareKit, waarmee patiënten hun lichaamsmetingen met artsen kunnen delen. Dit moet veilig gebeuren, zodat de medische gegevens niet in verkeerde handen terechtkomen. Nu ligt de verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met medische gegevens nog bij de makers van apps en niet bij Apple zelf. Ook in HealthKit en de Gezondheid-app worden allerlei gezondheidsgegevens opgeslagen, die beschermd moeten worden.

Apple is nu dus op zoek naar iemand met minimaal vijf jaar ervaring op dit gebied, met ervaring bij een bekend advocatenkantoor. De gezochte persoon moet niet alleen verstand van de gezondheidszorg hebben, maar ook de nodige diploma’s op het gebied van informatiebeveiliging. De expert gaat samen met Apple’s engineering team werken aan meerdere producten. Eén van de mogelijkheid is dat Apple zich in de nabije toekomst op medicijnen en medicijngebruik wil gaan richten. Maar dat betekent wel dat Apple aan strengere voorschriften moet voldoen, om medische hulpmiddelen op de markt te mogen brengen. De huidige databases voor CareKit voldoen niet aan de HIPAA-regels.

Tim Cook vertelde gisteren dat de gezondheid de grootste bedreiging voor de samenleving is en dat het tijd is dat het zorgsysteem vereenvoudigd wordt. ResearchKit en CareKit zijn daarbij slechts de eerste stappen en dat Apple nu op zoek is naar een serieuze expert geeft wel aan dat er meer plannen zijn op dit gebied.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2016, 10:12
Categorie Apple
Onderwerpen gezondheid, medisch, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.