M1 processor

Apple kondigt M1-chip aan voor nieuwe ARM-gebaseerde Macs

Apple heeft de M1-chip aangekondigd, de geïntegreerde processor waarop de toekomstige ARM-gebaseerde Macs zullen draaien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s M1-chip voor ARM-gebaseerde Macs

Apple heeft tijdens een speciaal event de M1-chip aangekondigd, een vervanger voor de Intel-gebaseerde processoren in eerdere MacBooks. Net als de A14 Bionic-chip in de nieuwste iPhones is de chip gebaseerd op een 5nm productie proces. Deze nieuwe processor is veel energiezuiniger en heeft een CPU met acht kernen. Volgens Apple levert deze een betere performance per Watt dan andere CPU’s.

Alle uitleg over M1-chips lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

Wat is de Apple M1-chip? Alles wat je wilt weten

Apple heeft een eigen processor voor de Mac en iPad ontwikkeld, de M1. Deze biedt zeer goede performance en is tegelijk erg energiezuinig. Naast de M1 zijn er nu ook de extra krachtige varianten M1 Pro, Max en Ultra. Alles wat je moet weten over deze processoren lees je hier!

Drie Macs zullen nu al met deze nieuwe processor geleverd worden:

M1-chip: veel kernen

Er zitten vier energiezuinige kernen in en vier high-performance kernen. Ook zit er een GPU met acht kernen in, die de snelste geïntegreerde graphics moet bieden. Verder is er een Neural Engine met 16 kernen aanwezig, net als in de iPhones. Deze zorgt voor geavanceerde functies.

M1-chip
De M1-chip gaat de ARM-gebaseerde Macs aansturen.

De high-power cores van de M1
De high-power cores van de M1.

Performance van de M1-processor.
Performance van de M1-processor.

Performance per Watt van processoren.
Performance per Watt van processoren.

Om een indruk te krijgen hoe zuinig deze processoren zijn, legde Apple uit dat de MacBook Air nu 18 uur video kan afspelen op een volle accu. Voorheen was dat 12 uur. Ook kun je 15 uur internetten, terwijl dat voorheen 11 uur was. De MacBook Air heeft bovendien geen fan, waardoor deze veel stiller kan werken.

De GPU van de M1-chip.
De GPU van de M1-chip.

Ook de 13-inch MacBook Pro is energiezuiniger geworden. Je kunt nu 17 uur internetten, terwijl dat op de Intel-gebaseerde MacBook Pro slechts 10 uur was. Ook kun je 20 uur videokijken, een stuk meer dan de 10 uur van eerder. Volgens Apple biedt het de langste batterijduur ooit in een Mac.

M1 chip features
Functies van de M1-chip.

Apple zegt dat alle eigen software nu is geoptimaliseerd voor deze nieuwe processors, waardoor bijvoorbeeld Final Cut Pro tot zes keer sneller is. Logic Pro kan tot drie keer zoveel audiotracks aan. Aangepaste apps van derde partijen zoals Adobe komen er ook aan. Zo komt Lightroom nog dit jaar en volgt Photoshop volgend jaar.

Voor software die niet is geoptimaliseerd is er Rosetta 2. Je kunt ook iOS- en iPadOS-apps draaien op deze Macs. Meer over Apple Silicon lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Rosetta 2: zo zorgt Apple dat oude software bruikbaar blijft

Apple's Rosetta 2 zorgt ervoor dat Intel-apps bruikbaar blijven op Macs met M1-chip. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je weten over Rosetta 2? Dat lees je in dit overzicht!
Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is de naam voor Apple eigen processoren, die voor de Mac en andere apparaten worden ontwikkeld. In 2020 bracht Apple voor het eerst Macs met Apple Silicon op de markt en gaandeweg zullen Macs met Intel-processor steeds verder worden uitgefaseerd. Op deze pagina lees je alles over Apple Silicon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.