Apple Supplier Report: datacenter

‘Apple bouwt AI-servers met M2 Ultra-chip, later ook M4-chip’

Apple zou volgens geruchten bezig zijn met het bouwen van AI-servers op basis van M2 Ultra-chips en M4-chips. Dat meldt analist Jeff Pu op basis van informatie uit de toeleveringsketen. Bloomberg sluit zich hierbij aan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 10 mei 2024: Mark Gurman van Bloomberg bevestigt nu ook dat Apple de eigen datacenters gaat voorzien van servers, die draaien op M2 Ultra-chips. Ze zullen de meest geavanceerde AI-taken uitvoeren die deel uitmaken van iOS 18 en die niet lokaal op het apparaat kunnen draaien. Apple zou de plannen om nieuwe servers te bouwen hebben versneld toen bleek hoe populair ChatGPT en andere AI-toepassingen werden. Toekomstige servers kunnen gebruik maken van de M4-chips.

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 8 mei 2024.

Apple-servers draaien op M2 Ultra-chip

Jeff Pu kwam eerder al met beweringen over een zogenaamde iPhone 17 ‘Slim’. In een notitie aan investeerders heeft hij nog meer te melden, namelijk dat Apple bezig zou zijn het met bouwen van Ai-servers. Faxconn zou bezig zijn met het bouwen van servers op basis van de M2 Ultra. Dit zijn momenteel de enige Ultra-chips die Apple al op de plank heeft liggen en gebruikt in de huidige Mac Studio en Mac Pro. Er zijn nog geen Macs met M3 Ultra-chip aangekondigd; die worden pas later dit jaar verwacht. Wat de AI-servers voor datacenters betreft zou Apple eind 2025 servers met een variant van de M4-chip willen draaien.

Vorige maand beweerde een bron op Weibo ook al dat Apple druk bezig was met het bouwen van eigen AI-servers op basis van TSMC’s 3 nanometer-proces. Het doel is om de massaproductie daarvan in de tweede helft van 2025 te starten.

AI-servers voor complexe taken

Deze servers kunnen worden ingezet om de servergebaseerde taken op het gebied van kunstmatige intelligentie uit te voeren. Mogelijk wordt daarvoor samengewerkt met Google en OpenAI, terwijl de eigen taalmodellen voor AI-functies lokaal op toestellen draaien. Apple geeft volgens geruchten de voorkeur aan zoveel mogelijk AI-functies op het toestel zelf, maar komt er niet onderuit dat complexere taken door een server in de cloud moeten plaatsvinden. Als de M4-servers in de datacenters staan, zou Apple’s nieuwe AI-strategie al een flink eind op weg moeten zijn. De aanstaande iPhone 16-modellen zullen al wel een aantal AI-functies bieden, maar bij de iPhone 17 wil Apple flink uitpakken en ze als echte AI-apparaten positioneren.

Apple datacenter in Mesa
Een Apple datacenter in Mesa.

Jeff Pu sluit zich aan bij eerdere verwachtingen dat Apple tijdens WWDC 2024 op hoofdlijnen de toekomstige AI-strategie zal aankondigen. Er zullen dan ook al wat concrete functies bekend worden, zoals het samenvatten van teksten en het bewerken van foto’s.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple in 2025 met 6,55-inch iPhone 17 Slim'

Apple zou in 2025 met de iPhone 17 Slim op de markt komen, als vervanging van het Plus-model. Dat beweert een analist, die nog meer geruchten over iPhone 17-modellen heeft.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.