AirPods pro 2022 ruisonderdrukking en transparantie

Apple geeft uitleg over AirPods Pro en lossless

Apple heeft uitleg gegeven waarom lossless audio niet wordt ondersteund op de AirPods Pro 2022 en bij de AirPods Pro 2023 alleen werkt in combinatie met de Vision Pro-headset. Het heeft te maken met wifi-frequenties en Bluetooth.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 september 2023: Ron Huang van Apple heeft in een interview uitgelegd waarom de AirPods Pro met usb-c alleen losless audio ondersteunen als je de Vision Pro gebruikt. Dit heeft te maken met de vernieuwde H2-chip voor de 5GHz frequentieband. De tweede generatie AirPods Pro met Lightning (2022) werken alleen op de 2,4Ghz. Volgens Huang is deze frequentieband erg drukbezet, omdat heel veel apparaten er gebruik van maken. Het 5GHz-spectrum is veel ‘schoner’ en om echt lage latency audio en high fidelity, lossless audio te krijgen heb je dit nodig. Het feit dat de AirPods en de Vision Pro heel dichtbij elkaar worden gebruikt, stelt Apple in staat om dit te doen.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 25 november 2022.


Met Apple Music kun je je muziek lossless streamen in een kwaliteit van 24-bit tot 48KHz. High-res lossless kan oplopen tot 192KHz en vereist een externe digitaal-naar-analoog converter (DAC). Door beperkingen van de huidige Bluetooth-technologie die in de AirPods wordt gebruikt kun je zelfs met de allernieuwste AirPods Pro 2022 niet lossless luisteren. Er waren hints dat Apple een eigen codec zou ontwikkelen op basis van AirPlay, waarmee audiostreaming in een hogere kwaliteit mogelijk is. Maar dat is nog niet gebeurd.

Waar wachten we nog op?
Apple-engineer Esge Andersen sprak met What Hi-Fi?, een website gespecialiseerd in high-end audio. Deze man werkt in het akoestische team van Apple en denkt niet dat de huidige Bluetooth-technologie een beperkende factor is. Zelfs met de huidige Bluetooth-technologie en codec-standaarden kan Apple zorgen dat de audiokwaliteit sterk verbeterd, met behoud van een betrouwbare verbinding. “We denken niet dat de codec momenteel een beperking is voor de audiokwaliteit op Bluetooth-producten”. Dat roept de vraag op: wanneer komt Apple dan met iets over de brug?

Bekijk ook

Apple Music en muziek lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

AirPods Pro 2022 review: inhoud verpakking

Iedereen een AirPods Max op zak

Andersen geeft in het interview ook een blikje achter de schermen hoe de tweede generatie AirPods Pro is ontwikkeld en hoe de geluidskwaliteit wordt getest. Apple heeft een panel van geluidsexperts die de engineers feedback geven over de audiokwaliteit. Uiteindelijk is het een compromis, geeft Andersen toe. “Je kunt het niet voor iedereen perfect maken”. Toch heeft Apple bij de tweede generatie wel wat verbeterd, bijvoorbeeld op het gebied van actieve ruisonderdrukking. Dit is volgens Apple 2x beter dan voorheen. Dat Apple hier zo stevig op heeft ingezet, heeft volgens Andersen ermee te maken dat Apple “iedereen een AirPods Max op zakformaat” wilde geven.

Prijzen AirPods Pro 2023 met usb-c en MagSafe

Bekijk ook

FAQ Apple Music Lossless audio: 13 antwoorden op vragen over Dolby Atmos en meer

In deze FAQ over Apple Music Lossless Audio en Dolby Atmos lees je antwoorden op veelgestelde vragen. Wat heb je nodig, welke apparaten zijn geschikt en wat zijn de specificaties.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 26 september: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over lossless audio op AirPods Pro.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.