App Store ontwikkelaars

App Store heeft vanaf vandaag 900 prijsniveau’s

Meer flexibiliteit voor ontwikkelaars
Apple geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden om hun eigen prijsniveau voor apps te kiezen. Terwijl de meeste prijzen meestal eindigden op €.99 is er nu van alles mogelijk.

Update 10 maart 2023: Vanaf vandaag kunnen ontwikkelaars kiezen uit 900 verschillende prijsniveau’s in de App Store. Ook zijn gehele getallen zoals €1 nu mogelijk. Het aantal mogelijkheden wordt daardoor met een factor 10 vergroot, waardoor ze meer flexibiliteit hebben. Onder de €10 zijn intervallen van €0,10 mogelijk en daarboven zijn er sprongen van €0,50. Dit loopt door tot €50. Voor bedragen oplopend tot wel €10.000 is toestemming van Apple nodig.


Lagere prijzen in bepaalde regio’s
De ontwikkelaars krijgen ook meer mogelijkheden om hun prijsstelling regionaal te regelen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om in India en Afrikaanse een lagere prijs te vragen en om hun apps in Oekraïne voor een vriendenprijs aan te bieden. Ontwikkelaars hebben tot 9 mei 2023 om per regio of land een basisprijs te kiezen. Doen ze dat niet, dan zal de huidige prijs in de Verenigde Staten als uitgangspunt worden gekozen. De nieuwe prijsstructuur wordt in 175 App Stores wereldwijd doorgevoerd.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 6 december 2022.

900 prijsniveau’s voor App Store-apps

Sinds de recente prijsverhoging in oktober 2022 waren er al wat minder ‘mooie’ prijzen in Europa. Apps die voorheen €0,99 kostten gingen omhoog naar €1,19 en apps van €1,99 kosten voortaan €2,49. Apple probeert zich nog wel te beperken tot €.49 en €.99 maar dat pakt niet altijd gunstig uit voor gebruikers, met prijsverhogingen van meer dan 25%. Vandaag wordt bekend dat er 700 nieuwe prijsniveaus’ bij komen, waarvan 600 meteen gekozen kunnen worden door de ontwikkelaars, terwijl er nog eens 100 op verzoek te gebruiken zijn.

Ontwikkelaars hebben daardoor meer keuze wat hun prijsstelling betreft. Het zou gedaan zijn onder druk van wet- en regelgeving vanuit verschillende landen, waardoor prijsniveau’s niet meer kunstmatig beperkt mogen worden. In de VS kun je apps nu afprijzen naar $0,29 en zo duur maken als $10.000. Het is ook mogelijk om ronde bedragen te hanteren zoals $1,00 in plaats van $0,99. De wijzigingen gaan per direct in voor abonnementen die automatisch vernieuwd worden en zullen vanaf voorjaar 2023 ook gelden voor apps en in-app aankopen. Het geldt voor 175 markten waarin Apple actief is en het zorgt ervoor dat ontwikkelaars nu uit in totaal 900 prijsniveau’s kunnen kiezen.

Apple’s redenering om voor vaste prijzen te kiezen, was dat het duidelijker was voor consumenten. Tegelijk hadden bedrijven zoals Spotify kritiek dat het te beperkt was. Spotify zou ook graag speciale aanbiedingen of kortingen willen geven aan bepaalde klanten, maar dat kan niet.

Ontwikkelaars die een bedrag tussen $1.000 en $10.000 in rekening willen brengen kunnen dat doen, maar moeten daar wel een verzoek voor indienen, inclusief uitleg waarom het bedrag redelijk is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 10 maart: De nieuwe prijsniveau's zijn vanaf nu ingegaan, we hebben het artikel hierop aangepast.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.