iPhone met rugzak

12 tips om je iPhone-verslaving aan te pakken

Smartphones en de apps die erop staan kunnen behoorlijk verslavend zijn. Heb je ook last van iPhone-verslaving, dan kun je er iets aan doen met deze 12 tips!

iPhone-verslaving: dit kun je eraan doen

Je zou het niet denken, maar gemiddeld bekijk je je telefoon honderden keren per week. Vooral sociale media kunnen ervoor zorgen dat je de iPhone telkens opnieuw oppakt, omdat ze zijn ontworpen om je steeds te laten doorscrollen. Misschien vind je dat teveel en wil je er iets aan doen. We zetten 12 tips op een rij om je smartphoneverslaving mee terug te dringen.

 1. Maak je smartphonegebruik inzichtelijk
 2. Denk na voordat je je telefoon oppakt
 3. Schakel je meldingen uit
 4. Veeg je thuisscherm leeg
 5. Verwijder infinity apps
 6. Maak je telefoon minder interessant met grijstinten
 7. Zet Niet Storen aan
 8. Zet een Herinnering
 9. Gebruik applimieten
 10. Geen iPhone in je slaapkamer
 11. Ouderlijk toezicht inschakelen
 12. Leg je telefoon achter slot en grendel


#1 Maak je smartphonegebruik inzichtelijk
De eerste stap om je smartphoneverslaving in te perken is het bijhouden van je smartphonegebruik. Apple stelt zelf dat de gemiddelde iPhone-gebruiker zijn smartphone zo’n tachtig keer per dag ontgrendelt. Andere onderzoeken komen eerder uit op het dubbele. Hoe dan ook, het is een goede eerste stap om jezelf bewust te maken van je probleem. De app Moment is wellicht het meest geschikt om in kaart te brengen hoeveel je je telefoon gebruikt. De app laat je zien hoeveel minuten per dag je scherm aanstaat en hoe vaak je je toestel per dag oppakt. Wellicht dat dit confronterend genoeg is om jezelf tot verandering te zetten. Zo werkt het vaak ook bij rokers: als je ze confronteert met hun verslaving, kan dat tot verandering leiden.

Sinds iOS 12 beschikt je iPhone standaard over de Schermtijd-functie, die je smartphonegebruik in kaart brengt. Dan heb je dus geen speciale app meer nodig. Ben je benieuwd hoe die functie er straks uit komt te zien? Lees dan deze special:

Bekijk ook

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!

#2 Denk na voordat je je telefoon oppakt
Denk eens na: hoe vaak gebruik je je iPhone zonder dat het echt nodig is? Pak je hem op om even te scrollen door Facebook? Of doe je het gewoon omdat je je verveelt? Normaliter maak je overwegingen vrij bewust, maar een smartphone nodigt je ook uit tot onbewust gebruik. Zodoende gebruik je je iPhone vaker dan je echt zou moeten en echt zou willen. Door bewust na te denken voordat je je iPhone oppakt, kan je hem vaker laten liggen. Vraag je dus, voordat je je telefoon oppakt, af waarom je dat doet en of het echt nodig is.

#3 Schakel je meldingen uit
Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je smartphonegebruik terug te dringen, is je meldingen te beperken. Als je iPhone afgaat, voel je immers meteen de neiging om even te kijken wat voor bericht er binnen is gekomen. Een nieuwe like? Een appje of een mailtje? Allemaal niet relevant en dus kunnen die meldingen prima uit. Notificaties uitschakelen doe je als volgt:

 1. Open het instellingenmenu van je iPhone.
 2. Selecteer de optie Berichtgeving.
 3. Geef per app aan welke meldingen er binnen mogen komen.
 4. Als je het schuifje bij Sta berichtgeving toe uit zet, dan worden alle meldingen van de betreffende app standaard geblokkeerd.

iPhone meldingen uitschakelen

Het zal even wennen zijn als er ineens geen notificaties meer binnenkomen op je iPhone. In eerste instantie krijg je vermoedelijk een paar keer het gevoel dat je iets belangrijks gemist hebt. Dat gevoel gaat gelukkig vanzelf weg. Het uitschakelen van meldingen is hoe dan ook een snelle en efficiënte manier om in elk geval iets meer zelf te kunnen bepalen op welk moment je je smartphone opent.

#4 Maak je beginscherm leeg
Een optie waar je misschien niet zo snel aan zou denken, is je thuisscherm leegvegen. Dat staat vaak helemaal vol met apps en mappen. Het kan ervoor zorgen dat je veel meldingen en rode notificatiebadges krijgt. Door je beginscherm grotendeels leeg te maken en jezelf te dwingen om naar rechts te scrollen om andere apps te zien, verlies je sneller je interesse om je smartphone te blijven gebruiken. Hieronder een voorbeeld van hoe je dat zou kunnen inrichten: links het thuisscherm met enkel nog de agenda en de klok. Die eerste is wel wat risicovol, want nodigt uit om te kijken of je nog afspraken hebt, maar is voor iemand met een drukke agenda wel fijn. Het tweede scherm bevat vooral persoonlijke apps en het scherm daarna werkgerelateerde apps (en andere zaken).

thuisscherm iphone op zwart

#5 Verwijder infinity apps
Sommige apps zijn bewust ontworpen om je verslaafd te maken. Apps zoals Facebook, Instagram en Twitter bieden de mogelijkheid om eindeloos door te scrollen. Er komt steeds weer nieuwe content bij als je onderaan de pagina denkt te zijn. Daardoor stop je nooit met scrollen. Door die apps te verwijderen, kan je de tijd die je op je telefoon doorbrengt ook flink terugbrengen. Het gaat dan niet alleen om sociale media apps, maar ook om je mailapp en chatapps.

#6 Maak je telefoon minder interessant met grijstinten
Een stap waar je misschien niet aan gedacht zou hebben, is je telefoon minder interessant maken door alles in grijstinten weer te geven. Uit onderzoek is gebleken dat kleuren directe invloed hebben op je emoties en de aandacht die je ergens aan besteedt. Door je telefoonscherm op grijstinten te zetten, maak je die een stuk minder aantrekkelijk. De rode notificatie-badges op appicoontjes vallen ineens niet meer op en je voelt je minder geneigd om lange tijd door apps te scrollen.

Je zet je iPhone op de volgende manier om naar grijstinten:

 1. Ga naar het instellingenmenu van je iPhone.
 2. Kies daar de optie Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave.
 3. Binnen dat menu kies je Kleurfilters en zet je de schakelaar om.
 4. Kies dan voor Grijstinten en klaar!

Bekijk ook

Maak je iPhone minder verslavend met grijstinten

Heb je last van een iPhone-verslaving? Met deze grijstinten-truc wordt je iPhone opeens een stuk minder aantrekkelijk.

#7 Zet Niet Storen aan.
Word je een beetje moe van alle meldingen die binnenstromen? Maar ben je er nog niet aan toe om al je meldingen definitief uit te schakelen? Overweeg dan om de Niet Storen-functie wat vaker te gebruiken. Die zorgt ervoor dat je geen meldingen binnenkrijgt. De functie werkt op zo’n beetje elk iDevice, lees hier hoe:

Bekijk ook

Niet Storen: meer rust op je iPhone, iPad en Mac

Word je gek van de vele meldingen op je iPhone, iPad of Mac? Met Niet Storen heeft Apple een reeks functies die ervoor zorgen dat je rustig kunt werken, zonder continu gestoord te worden. In deze gids leggen we alle opties uit.

Je kan de Niet Storen-functie handmatig inschakelen en ook instellen welke uren je telefoon automatisch geblokkeerd moet zijn.

 1. Ga naar Instellingen > Niet Storen.
 2. Zet de functie handmatig aan, op het gewenste moment.
 3. Of kies een tijdstip waarop Niet Storen actief moet zijn.
 4. Verder is het aan te raden om de functie automatisch in te schakelen voor tijdens het autorijden.

Lees alles over Niet storen inschakelen in onderstaande tip. Ook hebben we een aparte tip over Niet storen tijdens autorijden.

Bekijk ook

Niet Storen gebruiken op iPhone en iPad: zo haal je alles uit deze functie

Met de Niet Storen-functie op de iPhone en iPad kun je voorkomen dat er meldingen, berichten en telefoontjes binnenkomen. Zet de functie aan als je even rust wilt! Deze tip legt uit hoe het werkt en wat er de afgelopen tijd is verbeterd.

#8 Zet een Herinnering
Een andere goede tip is om jezelf er elke dag aan te herinneren dat je je telefoon weg moet leggen. Overweeg bijvoorbeeld rond etenstijd je telefoon voor het laatst te bekijken en hem de rest van de avond links te laten liggen.

 1. Open Herinneringen en druk op de + om een nieuwe herinnering aan te maken.
 2. Schrijf daar je doel, bijvoorbeeld ‘iPhone wegleggen’.
 3. Klik vervolgens op het kleine informatiebolletje om details in te voeren. Zet de schakelaar bij Toon op een dag om, waarna je kan instellen dat de melding elke dag weer terug moet komen.

herinnering iphone wegleggen

Overigens kan je ook herinneringen met Siri instellen. Lees hier hoe:

#9 Gebruik Applimieten
Is er een heel specifieke app waar je teveel tijd in doorbrengt? Daar is een oplossing voor. Je kunt sinds iOS 12 applimieten instellen voor specifieke apps. Als de gekozen tijd is verstreken moet je bewust aangeven dat je nog langer wilt doorgaan.

Bekijk ook

Applimieten instellen in Schermtijd: zo beperk je het gebruik van je apps

Met Schermtijd hou je zelf in de gaten hoe lang je apps mag gebruiken. Met de applimieten bepaal je per categorie of per app hoeveel tijd je aan een app per dag mag besteden. Lees hier hoe je dit instelt.

#10 Geen iPhone in de slaapkamer
Tijd om naar bed te gaan? Of wil je even een uurtje lezen voordat je gaat slapen? Neem je telefoon dan niet mee je slaapkamer in. Als je dat wel doet, stimuleer je jezelf om het apparaat alsnog op te pakken en even te bekijken. Wil je je verslaving terugdringen, dan is het een goed begin om je telefoon niet meer in je slaapkamer toe te staan. Het scheelt ook, want allicht val je zo sneller in slaap. Lees ook onze tip over slechte iPhone-gewoontes binnen je relatie.

Bekijk ook

Zo voorkom je slechte iPhone-gewoontes binnen je relatie

Kijk je zoveel naar je iPhone dat je partner erover begint te klagen? In dit artikel geven we je 5 tips om slechte iPhone-gewoontes binnen je relatie te voorkomen.

#11 Ouderlijk toezicht inschakelen
Vind je het vooral belangrijk dat je kinderen minder naar hun smartphone kijken, schakel dan ouderlijk toezicht in. Hiermee kan je bepalen welke apps en functies je kinderen mogen gebruiken. Ook kan je voorkomen dat de kinderen niet zomaar aankopen kunnen doen met hun telefoon. Hoe je deze zaken in kan stellen, lees je in dit uitgebreide overzicht:

Bekijk ook

Ouderlijk toezicht: zo stel je beperkingen in voor kinderen

In deze tip lees je hoe je kunt beperken wat kinderen kunnen zien en luisteren op een iPhone, iPad of Mac. Zo houd je zelf onder meer de digitale veiligheid in de hand.

#12 Leg je telefoon achter slot en grendel
Werkt geen enkele tip bij jou, omdat je te zwaar verslaafd bent? Overweeg dan een nog veel drastischere stap: leg je telefoon achter slot en grendel. Zo kan je ook niet in de verleiding komen om hem op te pakken. Er zijn verschillende opties op de markt, waarvan een interessante mogelijkheid wellicht de Kitchen Safe is, die je via Amazon kan bestellen. Je betaalt er wel flink voor – zo’n 50 euro – maar dan heb je een kluis met een timer die je kan instellen. Dan moet je wel heel drastische stappen ondernemen om je telefoon uit te breken.

Het klinkt ironisch, maar je er zijn allerlei apps om je smartphonegebruik mee terug te dringen. Daarvan maakten we al eens een mooi overzicht, dat je hier kan vinden:

Bekijk ook

De beste apps om je smartphoneverslaving mee aan te pakken

Kijk je de hele dag naar je iPhone en denk je er ook aan op momenten dat je er niet mee bezig bent? Misschien is het dan tijd om te minderen. Ontdek in deze lijst vijf apps om je smartphoneverslaving aan te pakken.

Wil je niet gestoord worden op je Mac? Daar zijn ook mogelijkheden voor, die we hier op een rij hebben gezet:

Bekijk ook

Zo gebruik je de Niet Storen-focus op de Mac (ook supersnel)

Met de functie 'Niet storen' op de Mac voorkom je (tijdelijk) dat je meldingen ontvangt. Je activeert de Niet storen-focus op de gebruikelijke manier of supersnel met één muisklik. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.