Tips voor thuiswerken: MacBook, iPhone en meer op bureau.

Zo gebruik je de Niet Storen-focus op de Mac (ook supersnel)

Met de functie 'Niet storen' op de Mac voorkom je (tijdelijk) dat je meldingen ontvangt. Je activeert de Niet storen-focus op de gebruikelijke manier of supersnel met één muisklik. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Niet Storen op de Mac

De functie ‘Niet storen‘ van macOS is handig als je even niet gestoord wilt worden door allerlei meldingen die op je scherm verschijnen. Dat kan handig zijn tijdens een presentatie. Apple houdt daar rekening mee, door Niet Storen op de Mac automatisch in te schakelen als je een projector of beamer aansluit. Maar je kunt de functie ook handmatig of op basis van tijd inschakelen. Er is zelfs een manier om Niet storen in macOS met slechts één klik te activeren. En het is mogelijk om Niet Storen continu ingeschakeld te houden, voor als je de constante meldingen helemaal niet wilt zien. Sinds macOS Monterey is Niet storen op de Mac onderdeel van Focus, de overkoepelende naam waar ook de slaapmodus en meer onder valt.

Zo gebruik je Niet Storen op de Mac:

Niet Storen in macOS inschakelen

Wil je Niet Storen inschakelen op de Mac, dan moet je daarvoor in het Bedieningspaneel zijn. Klik in de menubalk op de knop met de schakelaars en klik op het maantje.

Mac Bedieningspaneel in macOS Monterey.

Je kan ook in het Bedieningspaneel op de tekst Focus klikken, waarna je meer opties krijgt. Je kan dan bijvoorbeeld Niet storen voor een uur of tot vanavond inschakelen. Ook activeer je hier de overige Focus-standen.

Mac Niet storen Focus via Bedieningspaneel.

Niet Storen in macOS snel inschakelen met één muisklik

Er is een veel snellere manier om de Niet storen-focus op de Mac in te schakelen. Die maakt het mogelijk om ‘Niet storen’ met slechts één muisklik te activeren. Handig als bijvoorbeeld iemand met je meekijkt op je scherm. Je voorkomt dan dat hij of zij eventuele persoonlijke meldingen te zien krijgt. Het supersnel activeren van Niet storen kan op twee manieren.

Met toetsencombinatie

 1. Ga met je muisaanwijzer naar de datum en het tijdstip rechtsboven.
 2. Houd nu de Alt/Option-toets van je toetsenbord ingedrukt.
 3. Klik vervolgens op de datum en het tijdstip om Niet storen te activeren.

Gebruik je een oudere versie van macOS, dan werkt deze truc ook. In dat geval klik je met de Alt/Option-toets ingedrukt op de knop voor het Berichtencentrum (drie streepjes).

Niet storen is nu met slechts één muisklik ingeschakeld. Je kunt dit controleren in het Bedieningspaneel. Om de functie weer uit te schakelen klik je nogmaals op het icoon terwijl je de Alt/Option-toets ingedrukt houdt.

Niet storen toevoegen aan menubalk
Je kan ook de Niet storen-knop toevoegen aan de menubalk:

 1. Open het Bedieningspaneel.
 2. Versleep de Focus-knop naar de menubalk.
 3. Er wordt een klein maantje aan de menubalk toegevoegd. Klik hierop om niet storen te activeren.

Je kan ook gaan naar Systeemvoorkeuren > Dock en menubalk > Focus. Daar kan je kiezen of het maantje alleen zichtbaar is als niet storen actief is of dat het altijd zichtbaar is.

Niet storen Focus icoontje in menubalk.

Opties voor Niet storen-focus op de Mac

Er zijn nog allerlei instellingen die je aan kan passen voor Focus op de Mac. Dit geldt ook voor de Niet storen-functie. Je kan bijvoorbeeld aangeven welke apps of personen je wél mogen storen en je kan een automatisering toevoegen.

Meldingen van personen of apps toestaan

Om op de Mac meldingen van apps of personen toe te staan, doe je het volgende:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Meldingen en focus.
 2. Klik op het tabblad Focus.
 3. Kies voor Niet storen in de linker kolom.
 4. Onder het kopje Toegestane meldingen van klik je op Personen of Apps en vervolgens op het plusje.
 5. Met de knop Opties kun je nog aangeven of tijdgevoelige meldingen toegestaan zijn, kun je aangeven dat oproepen van favorieten altijd doorkomen en kun je ook de optie voor het toestaan van herhaalde oproepen inschakelen.

Mac Niet storen instellingen.

Automatisch starten

Op de Mac kan je ook aangeven dat Niet storen automatisch gestart moet worden, bijvoorbeeld op basis van tijd of zodra je een bepaalde app start. Dit doe je zo:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Meldingen en focus.
 2. Klik op het tabblad Focus.
 3. Kies voor Niet storen in de linker kolom.
 4. Onder het kopje Schakel automatisch in klik je op het plusje. Kies voor op basis van tijd, locatie of app.
 5. Bij tijd kies je nu het tijdstip en de dagen waarop je dit wil instellen. Heb je gekozen voor locatie, voer dan hier de locatie in waarop je het in wil laten gaan. Heb je een automatisering op basis van een app, kies dan één van de apps die op je Mac geïnstalleerd is.

Mac Niet storen automatisering op basis van tijd instellen.

Overige opties

Er zijn nog twee andere opties die je kan instellen: het delen van je focusstatus en het synchroniseren met je andere apparaten. Met Deel focusstatus geef je apps toestemming om aan anderen te laten weten dat je Mac op niet storen staat. Dit werkt bijvoorbeeld in Berichten, zodat de ander weet dat je niet gestoord wil worden. Je stelt dit zo in:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Meldingen en focus.
 2. Klik op het tabblad Focus.
 3. Kies voor Niet storen in de linker kolom.
 4. Vink de optie Deel focusstatus aan.

Standaard wordt de Focus-functie gesynchroniseerd met je apparaten. Dat betekent dat als je niet storen op je iPhone inschakelt, dat ook je Mac op niet storen gaat en andersom. Wil je dat niet, pas dan deze instelling aan:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Meldingen en focus.
 2. Klik op het tabblad Focus.
 3. Vink de optie Deel op alle apparaten uit.

Niet Storen op de Mac altijd inschakelen

Omdat veel apps pushnotificaties ondersteunen, kan het zomaar gebeuren dat je overspoeld wordt door berichten en meldingen. Via een slimme manier kun je de notificaties stilhouden, zonder dat je deze helemaal hoeft uit te schakelen.

Op de Mac kun je Niet Storen handmatig inschakelen via het Bedieningspaneel, zoals we hierboven hebben uitgelegd. Maar de volgende ochtend wordt de functie automatisch weer uitgeschakeld. Er is echter een manier om Niet storen permanent te gebruiken, zonder dat je telkens naar de instellingen moet.

Zo kun je Niet storen permanent inschakelen:

 1. Open Systeeminstellingen.
 2. Selecteer Meldingen en focus en klik op Niet storen.
 3. Klik onder het kopje Schakel automatisch in op het plusje en kies voor een automatisering op basis van tijd.
 4. Vul vervolgens de juiste tijd in. Kies bij van bijvoorbeeld voor 00:00, terwijl je bij tot 23:59 invult.

Mac Niet storen automatisering op basis van tijd (permanent).

Door deze tijden in te vullen, wordt de Niet storen-functie om 00:00 gestart en duurt vervolgens tot 23:59 dezelfde dag. Daarna zal om 00:00 de Niet storen-functie weer actief worden. Hierdoor staat de Niet storen-functie praktisch de hele dag aan, terwijl je binnenkomende berichten nog wel kunt bekijken in het Berichtencentrum zelf. Of de Mac in Niet storen staat is eenvoudig te herkennen: het icoontje rechtsboven in de menubalk is lichtgrijs.

Als je je telefoongesprekken ontvangt op je Mac maar hier nog wel gebruik van wil blijven maken, kies dan bij de Opties-knop voor Sta oproepen toe van iedereen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen herhaalde oproepen toe te staan.

Ook op de iPhone is Niet Storen aanwezig, om te voorkomen dat je allerlei notificaties binnenkrijgt op momenten dat het niet uitkomt. Het in- en uitschakelen werkt daar op een iets andere manier.

Bekijk ook

Niet Storen gebruiken op iPhone en iPad: zo haal je alles uit deze functie

Met de Niet Storen-functie op de iPhone en iPad kun je voorkomen dat er meldingen, berichten en telefoontjes binnenkomen. Zet de functie aan als je even rust wilt! Deze tip legt uit hoe het werkt en wat er de afgelopen tijd is verbeterd.

Niet storen biedt nog veel meer mogelijkheden op de iPhone, iPad en Mac. In onderstaande gids lees je er alles over.

Bekijk ook

Niet Storen: meer rust op je iPhone, iPad en Mac

Word je gek van de vele meldingen op je iPhone, iPad of Mac? Met Niet Storen heeft Apple een reeks functies die ervoor zorgen dat je rustig kunt werken, zonder continu gestoord te worden. In deze gids leggen we alle opties uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Focus

Focus is een nieuwe functie sinds iOS 15 en omvat functies als Niet Storen, Niet Storen tijdens autorijden, de slaapmodus en meer. Met Focus zorg je ervoor dat je minder gestoord wordt en bepaal je welke apps wel of niet beschikbaar mogen zijn en welke apps wel of geen meldingen sturen. Je kan voor allerlei situaties een focus aanmaken, bijvoorbeeld voor werk, privé of school.

Focus