iPhone-verslaving

De beste apps om je smartphoneverslaving mee aan te pakken

Kijk je de hele dag naar je iPhone en denk je er ook aan op momenten dat je er niet mee bezig bent? Misschien is het dan tijd om te minderen. Ontdek in deze lijst vijf apps om je smartphoneverslaving aan te pakken.

Smartphoneverslaving aanpakken met apps

Dit zijn volgens ons de beste apps tegen smartphoneverslaving:

Je leest er steeds meer over: mensen zijn in toenemende mate verslaafd aan hun telefoons. Vreemd is dat niet, want de apparaten nemen een steeds centralere rol in onze levens in. Niet alleen zijn ze nodig voor werk, ook onderhouden we een deel van onze sociale contacten via de smartphone. Zodoende kwam een journalist van The Guardian erachter dat hij zijn telefoon duizend keer per week oppakte. Maar die journalist is bepaald niet de enige. Steeds meer partijen erkennen dat de smartphone wellicht wat teveel gebruikt wordt.

Smartphoneverslaving apps

En dus zetten sommige techbedrijven zich in, om hun gebruikers te helpen iets te minderen. Facebook en Instagram maken het bijvoorbeeld mogelijk om de maximumtijd die je in de apps doorbrengt in te stellen. Belangrijker nog: Apple en Google stellen je ertoe in staat om het gebruik van je smartphone in zijn geheel te volgen en in te stellen hoe lang je bepaalde apps mag gebruiken. Apple doet dat sinds iOS12 met Schermtijd en applimieten. Maar ook met apps van derden kun je kijken hoe vaak je je telefoon gebruikt en daar verandering in brengen.

Lees ook onze tips tegen iPhone-verslaving, met 12 manieren om iets aan je verslaving te doen:

Bekijk ook

12 tips om je iPhone-verslaving aan te pakken

Smartphones en de apps die erop staan kunnen behoorlijk verslavend zijn. Heb je ook last van iPhone-verslaving, dan kun je er iets aan doen met deze 12 tips!

Moment

Moment bestaat nu zo’n twee jaar. De app werd ooit bedacht om je smartphonegebruik te tracken, maar ondertussen is Moment veel functioneler. De gratis versie beschikt over de basisfunctie, namelijk het tracken van het gebruik van je telefoon. Je krijgt te zien hoeveel minuten je scherm aanstaat en hoe vaak je je telefoon op een gemiddelde dag oppakt. Daarnaast kan je een minicursus doen waarin geprobeerd wordt om je in zeven dagen tijd te stimuleren je telefoon minder te gebruiken en de meest verslavende apps te verwijderen. Als je eenmalig 4,49 euro betaalt, krijg je ook de premium functies van Moment ter beschikking. Die proberen je actiever te helpen je telefoon vaker neer te leggen en minder te gebruiken. Zo krijg je inzichten in de apps die je gebruikt en kan je eenvoudig dagelijkse limieten instellen.

Space

Als je Space installeert, krijg je een kort verhaal voorgeschoteld. Ja, smartphone-apps zijn verslavend. En nee, daar hoeven we ons niet voor te schamen. Zo zijn ze namelijk ontworpen. Een app zorgt ervoor dat je hersenen meteen dopamine aanmaken en dat je daardoor een bevredigd gevoel krijgt. Vandaar werken apps die je meteen zo’n bevredigend gevoel geven, zo verslavend. Het is volgens de ontwikkelaars van Space daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen dopamine meer aanmaakt bij het openen van een app, maar eerst tot rust komt.

Space is uiteindelijk weinig meer dan een gedwongen pauze voordat je een app kan openen. Dat doet Space door een speciale link te genereren, die je in je startscherm kan plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld de Facebook-app via Space openen. Space opent die app niet meteen, maar vraagt je om eerst twee keer diep adem te halen. Zo ontspan je en voel je niet die dopamine-impuls. Of het echt werkt is maar de vraag, maar Space is zeker een goede manier om even rust te pakken, alvorens je bijvoorbeeld weer door je Facebook-tijdlijn gaat scrollen.

Forest

Nog zo’n app die erop gericht is je op vriendelijke wijze te helpen minder je telefoon te gebruiken is Forest. Stel dat je even moet studeren, maar je weet van jezelf dat je tijdens het studeren constant afleiding zal zoeken door je smartphone even op te pakken. Dan kan je Forest starten en instellen hoe lang je pauze wil nemen. De app vraagt je dan een virtueel zaadje te planten, dat uit kan groeien tot een boom. Dat laatste gebeurt alleen als je je telefoon met rust laat. Mocht je in de verleiding komen om de app te verlaten, dan zal je boompje verwelken en uiteindelijk afsterven. Maar slaag je erin je doel te halen, dan heb je een boom om toe te voegen aan je virtuele bos. De gedachte is dat je je op deze manier verantwoordelijk gaat voelen voor je virtuele bomen en zo aangemoedigd wordt je telefoon even links te laten liggen en je te richten op wat er echt toe doet.

Flipd

Ook Flipd vraagt je om een tijdje niets met smartphone te doen. Deze app biedt een gratis en een betaalde versie. Binnen de gratis variant beschik je over een instelbare timer, die je dwingt om even niets met je telefoon te doen. Zo hopen de ontwikkelaars dat je die tijd in je studie, werk of rust steekt. Voor elk van die doelstellingen kan je een aparte timer zetten en zo zien hoeveel van je tijd je beter besteed hebt. Om je te helpen ambitieuze doelen te stellen, kan je je bij groepen voegen en zien hoeveel tijd je samen met andere mensen bespaard hebt. Ook kan je van de app vragen om even helemaal geen notificaties door te laten, zodat je tijdens het gebruik van Flipd minder snel in de verleiding komt even je telefoon te pakken. De premium-versie van de app, die 3,99 euro per maand kost, biedt je onder meer persoonlijke trainingen en de mogelijkheid om schema’s op te stellen zodat je telefoon automatisch geblokkeerd wordt.

Screen Time

Kinderen die niet meer buitenspelen, maar wel de hele dag naar het schermpje van hun telefoon kijken. Het is iets dat je ouders soms bezorgd hoort opmerken. Vreemd is het dan ook niet dat er tal van apps zijn ontwikkeld om ouders te helpen de tijd die hun kinderen op de smartphone doorbrengen in te perken. Screen Time is een van die apps. Binnen de gratis versie kan je in de gaten houden hoeveel tijd je kinderen op hun telefoon doorbrengen. Ook kan je ze van een afstandje vragen om hun toestel even neer te leggen en lekker buiten te spelen of thuis wat klusjes op te knappen. In de premiumversie, die vanaf 4,99 euro per maand beschikbaar is, kan je ook instellen hoeveel tijd je kinderen maximaal op hun apparaat kunnen zitten.

Met Schermtijd kun je de hoeveelheid tijd die je op de iPhone doorbrengt verminderen. Je vindt deze functie sinds iOS 12 op de iPhone en iPad.

Bekijk ook

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!