Today at Apple met MacBook en mondkapje

Overstappen van Intel naar Apple Silicon: zo pak je het aan

Heb je een nieuwe Mac met Apple Silicon in huis en stap je over van een Intel Mac? Dan is er een aantal zaken waar je rekening mee zou moeten houden. In deze gids nemen we het met je door.

Overstappen naar Apple Silicon

Sinds 2020 maakt Apple eigen processoren voor de Mac, onder de noemer ‘Apple Silicon‘. De eerste chip heet M1 en zal waarschijnlijk worden opgevolgd door de M2, M3, enzovoort. De technische architectuur en instructieset van deze chips verschilt van de Intel-processoren die Apple sinds 2006 gebruikte. Daarom veranderen bepaalde zaken wanneer je overstapt van Intel naar Apple Silicon. Veel heeft te maken met apps.

Betere prestaties bij overstappen naar Apple Silicon

Vrijwel de meeste mensen zullen bij het overstappen naar Apple Silicon merken dat deze processor zeer goede prestaties levert. De chip is veel efficiënter dan een Intel-chip omdat Apple hem zelf heeft ontworpen en precies kan afstemmen op het besturingssysteem macOS. Dat is ook de reden waarom de iPhone doorgaans beter presteert dan zijn concurrenten. Een bijkomend voordeel is de langere batterijduur van MacBooks met Apple Silicon.

Apple claimde bij de MacBook Pro met Intel steevast een batterijduur van 10 uur te kunnen leveren. Die belofte werd doorgaans wel waargemaakt. Bij de MacBook Pro met M1-chip belooft Apple tot wel 20 uur – wederom een waargemaakte belofte. Dat is niet alleen gunstig voor als je wel eens je oplader vergeet mee te nemen, maar ook voor de algehele levensduur van je Mac. De batterij slijt langzamer en gaat dus langer mee.

Naast een betere batterijduur, is het prettig om te weten dat apps sneller opstarten en bestanden sneller worden verplaatst. Ook hierdoor zul je minder snel toe zijn aan een nieuwe Mac en dat is goed voor je portemonnee. Bekijk meer over Apple Silicon op onze uitlegpagina.

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

Zijn je Mac apps compatibel met Apple Silicon?

Omdat de technische structuur van Apple Silicon nogal verschilt van Intel, moeten apps worden aangepast door ontwikkelaars. Veel populaire apps zijn inmiddels aangepast voor de M1-chip, maar nog lang niet alle apps bieden volledige ondersteuning. In ons artikel vind je een overzicht met bekende apps met Apple Silicon ondersteuning. Je kunt ook de website Is Apple Silicon ready? gebruiken om apps op te zoeken.

Het is belangrijk om te weten dat de hoop niet verloren is als één van jouw apps nog geen volledige ondersteuning bieden voor de M1-chip. Het is logisch dat niet iedere ontwikkelaar hier al tijd en geld in heeft gestoken, ook al zegt Apple dat het aanpassen eenvoudig is. Apple zag die bui al hangen en heeft daarom een manier bedacht om veel oudere apps toch te laten werken. Dat wordt ‘Rosetta 2‘ genoemd. We leggen hieronder uit wat het is.

Bekijk ook

Welke Mac-software is al aangepast voor Apple's M1-chip?

Als je een Mac met M1-chip overweegt, vraag je je misschien af of jouw favoriete software al is aangepast. In dit artikel willen we een overzicht geven van de status van de populairste apps, zoals Office, Chrome en Photoshop.

Rosetta: gebruik Intel-apps met Apple Silicon
Met Rosetta 2 kunnen oudere apps worden geopend in een Apple Silicon-omgeving. Open je een dergelijke app, dan bootst jouw Mac een Intel-Mac na in dat venster. Het kan zijn dat hierdoor niet alle functies goed of optimaal werken, maar grote problemen zijn bij ons niet bekend. Rosetta 2 is een goede tussenoplossing zolang nog niet iedereen kan of wil overstappen naar Apple Silicon.

Rosetta 2 is een tijdelijke oplossing totdat alle ontwikkelaars echt genoeg tijd hebben gekregen om hun apps om te zetten. De komende jaren zal de software nog beschikbaar zijn. Pas wanneer de allerlaatste Mac met Intel is verkocht, verwachten we dat Apple bekendmaakt wat er met Rosetta 2 gebeurt. Bekijk vooral onze uitleg over Rosetta 2 voor alle details.

Bekijk ook

Rosetta 2: zo zorgt Apple dat oude software bruikbaar blijft

Apple's Rosetta 2 zorgt ervoor dat Intel-apps bruikbaar blijven op Macs met M1-chip. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je weten over Rosetta 2? Dat lees je in dit overzicht!

Je kunt iPhone en iPad apps installeren op je Mac

Een voordeel van overstappen naar de M1-chip en Apple Silicon in het algemeen is dat de chip erg lijkt op die van de iPhone en iPad. Dat heeft als gevolg dat je nu ook iPhone en iPad apps kunt installeren op je Mac. Je doet dit via de Mac App Store door te zoeken naar apps. Ontwikkelaars kunnen zelf kiezen of hun app hier zichtbaar is. ING verbergt haar ING Bankieren app bijvoorbeeld voor Apple Silicon.

iPhone-apps installeren op Mac met M1-chip

iOS apps op Apple Silicon draaien gaat prima, maar je merkt het vaak wel als een app er eigenlijk niet voor is gemaakt. Zo zijn er soms minder klik-knoppen zichtbaar omdat de app is ontworpen voor touchscreens en niet voor muizen en trackpads. Overigens zal je Mac de voorkeur geven aan iPad-versies van een app als deze beschikbaar is. Deze zijn beter voor grotere schermen. Bekijk in onze tip hoe je iPhone en iPad apps op Apple Silicon Macs installeert.

Bekijk ook

Zo installeer je iPhone en iPad-apps op een Mac met Apple Silicon-chip

Je kunt op Apple Silicon Macs ook apps installeren die eigenlijk voor de iPhone of iPad zijn bedoeld. Ontdek hier hoe je kunt vinden en installeren. Er zijn ook wat beperkingen.

Gebruik je Windows op een Mac? Let dan op

Sommige mensen hebben naast macOS ook Windows nodig en gebruiken hiervoor één Mac. Op een Intel-Mac gaat dit prima, aangezien Windows ook draait op Intel. Voor Apple Silicon en de M1-chip is het echter een ander geval aangezien Windows niet gemaakt is voor Apple’s processor. Waar je voorheen Boot Camp gebruikte om Windows te installeren naast macOS, ben je vooralsnog aangewezen op een zogeheten emulator. Bij het overstappen naar Apple Silicon zou je hier dus op moeten letten.

Parallels Desktop 17 op MacBook

Momenteel is de Parallels Desktop 17 emulator je beste optie. Gebruik je dit, dan wordt Windows in een apart venster gedraaid op macOS. De twee systemen draaien dan naast elkaar. Dat is minder goed voor de algehele prestaties, maar wel handig als je snel wil kunnen wisselen. Bekijk in ons artikel meer over deze software.

Bekijk ook

Met Parallels Desktop 17 kun je Windows 11 en macOS Monterey beta op Apple Silicon draaien

Parallels, de software waarmee je Windows kunt virtualiseren op de Mac, heeft een nieuwe versie uitgebracht. Het is de eerste aanbieder die macOS Monterey als virtuele machine op Apple Silicon kan laten draaien.

Heb je nog hulp nodig met het overstappen naar je nieuwe Mac, bijvoorbeeld bij het overzetten van je gegevens en voorkeuren? Bekijk dan hoe je je kunt voorbereiden op overstappen naar een andere Mac.

Bekijk ook

Overstappen naar een andere Mac? Zo bereid je je voor

Als je van plan bent om over te stappen naar een nieuwe Mac (bijvoorbeeld de kleurrijke iMac!), dan is het zaak om goed voorbereid te zijn. Er is een aantal dingen waar je bij de voorbereiding rekening mee moet houden en in dit artikel leggen we ze je uit.

Lees ook onze uitleg over Intel vs Apple Silicon als je meer wilt weten over de verschillen.

Bekijk ook

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Apple verkoopt zelf geen Macs met Intel meer. De overstap naar Apple Silicon-chips is afgerond. Wel kan je bij externe partijen nog een Intel Mac kopen. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon